6 stvari, ki vam v službi kradejo čas

Ne, tokrat nimamo v mislih zasebnih opravkov med službo ali visenja na družbenih omrežjih: gre za resnejše stvari od tega!

Ob podpisu pogodbe o zaposlitvi ne prejmete le rednih prihodkov in novih izkušenj, temveč tudi določene obveznosti, ki jih je na dnevni ravni potrebno izpolnjevati. Delovno okolje bi moralo biti ustvarjeno za povečanje učinkovitosti, a če pogledate globje, je ravno tam največ motečih dejavnikov, zaradi katerih ste manj produktivni.

Na to so nas opozorili kadrovski strokovnjaki portala Mojedelo.com, ki pravijo, da na nas v službi ne prežijo samo dejavniki, ki nas raztresejo in požirajo čas kar tako. Ob kradljivcih časa iz naslova ste zagotovo pomislili najprej na surfanje po spletu, zapravljanje časa po družbenih omrežjih, zasebne klepete med službenim časom in kofetkanje – no, pa ni tako. Tu je šest precej manj opaznih tatov časa, celo tedaj, ko se tudi sami kar se da najbolj trudite za izpolnjevanje svojih delovnih obveznosti!

Oglejmo si 6 tatov časa:

1. Nejasne delovne naloge

Na začetku nove službe imate v glavi toliko nejasnih misli, da ne veste, kaj vprašati nadrejene. To vodi do stanja, ko je pred vami veliko delovnih nalog, za katere niste prepričani, kako jih dokončati, saj ne poznate niti postopka niti orodij, ki bi vam pri tem pomagali. Znajdete se v miselnem kaosu, ki ga ne znate očistiti, zato je vaša učinkovitost manjša, kar lahko privede do nezadovoljstva s strani delodajalca, saj pravega razloga za vaš neuspeh ne bo niti vedel.

Ko se znajdete v takšnem položaju, se čim prej pogovorite z nadrejenim in s sodelavci ter zaprosite za pomoč pri delu. Dovolj je, da vam nakažejo začetek poti, saj boste od tam lažje nadaljevali. Čim prej razjasnite dvome, kaj se od vas pričakuje.

2. Slabi zapiski

Nič ni narobe, če si zapiske pišete na navaden list papirja, dokler ga ne izgubite, a zanašanje na kratke alineje in ‘post-it’ listke privede do nereda tako na delovni mizi, kot v glavi.

Namesto tega si raje omislite pravi zvezek in svinčnik, ki ju ves čas nosite s seboj. Še bolje je, da si ustvarjate digitalne zapiske, ki jih lahko uredite po smiselnosti in do njih dostopate kadarkoli, poleg tega nimajo prostorske omejitve. Na takšen način bodo vaši zapiski vedno urejeni ter organizirani.

3. Neorganiziran poštni predal

V pisarnah so si ponekod omislili izraz ‘inbox zero’, kar pomeni stremenje k temu, da je vaša elektronska pošta čim bolj urejena. Predvsem pa, da v njej ni neprebranih sporočil. Na začetku se vam morda ne bo zdelo smiselno, a čez čas, ko bo vaš poštni predal poln pomembne pošte in nepomembne navlake, boste vedeli, o čem govorimo.

Primerno organizirana elektronska pošta vas bo rešila zmede, še posebej, ko se boste utapljali v obilici dela in boste sproti pozabljali na stvari, ki ste jih že rešili. Vsak dan si zato vzemite pol ure in se osredotočite na odgovarjanje preko elektronske pošte, arhiviranje sporočil, premikanje v posamezne mape in tako naprej.

4. Dolgi in nesmiselni sestanki

Produktivno delo lahko zlahka zmotijo sestanki, ki od nas zahtevajo, da prekinemo tok in se posvetimo čisto drugim stvarem. Vsi smo že bili priča nepomembnim in dolgim sestankom, po katerih se nam je zdelo, da smo izgubili veliko časa ter energije, pridobili pa nič, zato je pomembno, da vedno stremimo h kratkim jutranjim srečanjem, ki jih vnaprej načrtujemo in tudi sledimo predvidenim točkam.

Včasih so kratki sestanki ob kavi v sosednjem lokalu lahko celo bolj produktivni od tistih organiziranih v sejni sobi, saj so udeleženci bolj sproščeni in s tem bolj odprti za nove ideje. Ravno v takšnih okoljih se brainstormingi bolj učinkoviti.

5. Strupeno delovno okolje

Za neproduktivno preživljanje delovnika je lahko kriv tako hrup kot neprijetna tišina. Negativna energija zlahka preusmeri vašo pozornost stran od delovnih nalog in se zaradi nje osredotočite na tiste nepomembne, k temu pa pripomorejo tudi strupeni sodelavci, ki vas žrejo na vsakodnevni ravni.

Poskusite se odstraniti od vseh stresnih situacij, ki odžirajo vaš čas – v kolikor to pomeni, da delo opravljate v drugi sobi, to storite, če vam pomagajo slušalke in vaša glasba, si jih nadenite.

6. Nepotrebni postopki

Morda se ne zavedate, a nesmiselni postopki, ki jih je uvedel nadrejeni, hitro privedejo do izgube še kako potrebnega časa. V kolikor jih opazite, opozorite nanje in argumentirajte, zakaj menite, da so nepotrebni, in podajte rešitev, za katero menite, da bo smiselna ter zaposlenim prijaznejša.

Pripravite se na oba odgovora: da in ne. Nadrejeni, ki mu mnenje zaposlenih veliko pomeni, bo upošteval vaše predloge in poskusil spremeniti način dela, tisti, ki mu bo vseeno, pa se za vas ne bo menil. V slednjem primeru je morda čas, da razmislite o menjavi delovnega mesta, še posebej, ko situacija postane nevzdržna.

 

Foto: The Balance, CNBC, Getty Images, PBS

New Report

Close