6 super zdravih semen, ki bi jih morali jesti

Ta čudežna semena so polna protivnetnih, pomirjujočih in vlažilnih učinkovin.

B. G. / 07. julij 2022
Foto: Pexels

Za semena lahko rečemo, da so res super živila, saj so polna vitaminov, antioksidantov, beljakovin in mineralov. Odlična so za vse obroke v dnevu, od zajtrka do večerje pa tudi do prigrizkov.

 

Imajo obilo koristi za zdravje, saj zmanjšujejo vnetja, holesterol, krvni pritisk, izboljšujejo presnovo in osredotočenost, poleg tega pa še polepšajo kožo in lase.

 

Izbrali smo 6 super zdravih semen, ki vam bodo dala vse našteto:

Chia semena Foto: Unsplash

Chia semena pomagajo uravnavati telesno težo, saj pospešujejo absorbcijo in razgradnjo maščob, olajšajo prebavo in zmanjšujejo apetit. Poleg tega krepijo imunski sistem in olajšajo menstrualne težave ter prehod v menopavzo.

 

Delujejo tudi lepotno, saj krepijo lase in čistijo kožo ter ji dajejo nov sijaj.

 

Pred uživanjem jih je najbolje za nekaj časa namočiti v vodo.

Lanena semena Foto: Pexels

Laneno seme je bogato z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki preprečujejo strjevanje krvi, nekatere raziskave pa kažejo, da znižujejo tudi krvni pritisk.

 

Njegovo uživanje dobro vpliva tudi na uravnavanje prebave in preprečevanje črevesnih nevšečnosti, saj je znano tudi kot naravno odvajalo.

 

Ker vsebujejo velike količine kalija, magnezija, vitamina E, esencialnih maščob ter fitoestrogene, pa prinašajo še lepo in mladostno kožo.

 

Priporočljivo ga je uživati redno, najbolje vsak dan, od eno dve veliki žlici, vmešanih z desetkrat toliko vode.

Konopljina semena Foto: Profimedia

Ta semena so prav tako bogata z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobnimi kislinami, vključno z omega-3 in omega-6. Imajo antioksidativne učinke in lahko zmanjšajo simptome številnih obolenj, izboljšajo zdravje srca, kože in sklepov.

 

Tudi konopljina semena so se izkazala za spodbudne pri izgubi prekomerne telesne teže in uravnavanju ravni holesterola.

Sončnična semena Foto: Profimedia

Tako kot že zgoraj našteta semena so tudi sončnična pola vitaminov, mineralov in beljakovin, njihova dodatna “super moč” pa je ta, da nadzorujejo poškodbe celic, kar pomeni, da igrajo zelo pomembno vlogo pri preprečevanju rakavih obolenj. Bogata so namreč s selenom, ki se je izkazal za odličnega borca proti raku.

 

Ker pa v njih najdemo tudi vitamin E, ki odlično ščiti pred škodljivim UV sevanjem, bodo pomagala kožo ohranjati zdravo, mladostno in sijočo.

 

Dovolj bo že četrt skodelice na dan.

Bučna semena Foto: Pexels

Bučna semena pa so tako posebna, da ji nekateri radu uživajo kot samostojni prigrizek. Kar je odlično, saj so izredno bogata z antioksidanti, magnezijem, fosforjem, bakrom, cinkom, železom in triptofanom, ki pomaga celo v boju z depresijo.

 

Ob vsem tem pa naj bi še izboljšala uravnavanje inzulina, ščitila ledvica sladkornih bolnikov, ter pripomogla k zmanjšanju tveganja za nastanek rakavih obolenj.

Sezamova semena Foto: Profimedia

Sezamova semena so odličen vir mineralov bakra in mangana, vitaminov kalcija, magnezija, železa, fosforja, cinka, molibdena in selena, poleg tena pa vsebujejo še vitamina B1, B6 in B9 ter E.

 

Zaradi vsega naštetega blažijo migrene in glavobole, pomagajo pri artritisu, lajšajo astmo, znižujejo previsok tlak, zavirajo razvoj raka na črevesju ter krepijo imunski sistem.

 

In še nekaj za lepoto: zaradi visoke vsebnosti cinka, pomembnega minerala za proizvodnjo kolagena, boste z uživanjem sezamovih semen dobro poskrbeli še za prožnost in lesk kože.

Namig

Vsa našteta semena lahko vključite v zelo enostaven in hiter, a hranilen ter nasiten zajtrk. Recept za vas imamo tukaj.

Avtor
Piše

B. G.

New Report

Close