7 brezčasnih (in kratkih) knjig za vse generacije!

Ne glede na to, kdaj so bile napisane, ali koliko let imate, te knjige vas bodo brez izjeme navdušile!

Za naslove, ki jih bomo našteli, ne potrebujete več dni in tednov, da se prebijete skozi njih. Ne gre nujno za najbolj literarno priznana dela, so pa kljub svoji kratkosti nadvse poučna in kakovostna, z njimi boste uživali v prostih uricah.

Če ste si v novem letu za cilj zadali, da nekoliko razširite besedni zaklad, spoznate kaj novega, se česa naučite ali preprosto iščete iztočnico za zanimiv pogovor, vam predlagamo naslednjih 7 kratkih knjig, ki so se zapisale v srca številnih generacij.

1. Antoine de Saint-Exupery: Mali princ

Ja, le kaj bi brez Malega princa, te zgodbe, ki nam ob vsakem branju pove nekaj novega, odvisno, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo. Spremljamo zgodbo pilota, čigar avion se v času 2. svetovne vojne zruši v puščavi in v njej spozna princa, ki ni s tega planeta. Mali princ pilotu opiše svoje dogodivščine in nam poda razumevanje sveta in človeštva s popolnoma novega, nevsakdanjega vidika. Princ, ki si želi samo domov, k ljubljeni vrtnici, nam s to zgodbo odpre oči, de Saint-Exupery pa s to brezčasno knjigo odklene skrivnost človeškega srca v najbolj nedotaknjeni obliki.

2. William Shakespeare: Macbeth

Samo, da zaslišimo Shakespeare, kar zlezemo vase, kajne? Nekaterim je znameniti angleški dramatik strah in trepet še iz gimnazije. Pa kljub vsemu: ne bi se ga smeli apriori bati, gre namreč za najkrajšo tragedijo, ki jo je kdaj napisal slavni pisatelj. Škotski general Macbeth od treh čarovnic dobi prerokbo, da bo nekega dne postal škotski kralj. Po nasvetu svoje žene (ta je bil bolj slab, očitno), ubije kralja Duncana in prevzame škotski prestol, kmalu pa postane paranoičen in stvari se začno zapletati. Če bi se  radi pohvalili, da ste prebrali Shakespearja, vzemite v roke kar to njegovo najkrajše in nadvse intrigantno delo.

3. Truman Capote: Zajtrk pri Tiffanyju

Film poznamo, kaj pa knjigo, ste jo brali? Glavna junakinja Holly rada šokira ljudi s svojimi stališči in izseki svojega življenja, to pa počne nadvse premišljeno (če bi živela v današnjih časih, bi bila zagotovo kraljica Instagrama). V letu dni Holly pripovedalcu zgodbe razkrije svoj življenjski slog, nad katerim je neskončno očaran.

4. Ernest Hemingway: Starec in morje

Še en dokaz, da klasiki niso nujno dolgovezni in ne potrebujejo stotine strani, da napišejo zapomnljivo, učinkovito zgodbo. Za ta roman je Hemingway dobil tako Pulitzerjevo kot Nobelovo nagrado za književnost. V zgodbi spremljamo ribiča, ki se odloči, da po 84 dneh brez ulova v svojem čolnu odpluje na odprto morje. Sledimo njegovi bitki tako z ogromno ribo, kot kasneje z morskimi psi, ki požro plen in morjem, ki se zdi, kot bi se zarotilo proti njemu. Skozi monolog starca spoznamo, da človek ne more biti nikoli poražen, glavni junak kljub navideznemu porazu namreč ostane moralni zmagovalec.

5. Robert Louis Stevenson: Nenavaden primer dr. Jekylla in gospoda Hydea

Ko je Robert Louis Stevenson napisal Nenavadno zgodbo dr. Jekylla in gospoda Hyda, jo je pokazal ženi. Slednjo je zgodba o dvoličnežu tako razburila, da je pisatelju rekla, da je bedasta. Jezni Stevenson je rokopis vrgel v ogenj. A Stevensonu zgodba ni dala miru in napisal jo je še enkrat. Pred nami bo tako v resnici druga različica zgodbe. Znanstvenik Henry Jekyll naredi napitek, s katerim bi zakril svojo zlo nrav. Vendar se eksperiment ne izteče po načrtih. Na plan pride drugi del njegove osebnosti, Edward Hyde, ki zavlada glavnemu junaku…

6. George Orwell: Živalska farma

Tudi tokrat je pred nami alegorija in sicer na totalitarni sistem v času Stalina. Zgodba se začne na Graščinski farmi, kjer nezadovoljne živali po navdihujočem govoru Majorja, starega merjasca, izženejo kmeta Jonesa, ki jih samo izkorišča in jim ne pušča nobene svobode. Farmo preimenujejo v Živalsko, določijo himno, zastavo in ostale simbole ter 7 zapovedi – načel animalizma, katerega osnovna misel je bratstvo vseh živali. Državo vodijo prašiči, najinteligentnejše živali na farmi. Politična satira, napisana v razmerah revolucije, se zdi nenavadno primerna in brezčasna tudi v kapitalizmu.

7. Albert Camus: Tujec

Eno najpomembnejših del francoske in svetovne književnosti, ki se ukvarja z absurdom človeškega obstoja in nesmiselnim zaporedjem naključnih dogodkov, pred katerimi ne moremo pobegniti. Glavni lik je obkrožen z ljudmi, ki ga ne razumejo in spletom nesrečnih okoliščin, kar mu življenje nadvse zagreni.

 

Foto: pxHere, Life Project Eperience, Kobo Newsroom, Pinterest

New Report

Close