7 slavnih žensk, ki so zavrnitve in polome spremenile v mega uspeh!

31. julij 2018

Vsak poraz, izguba in polomija so nujni, sestavni del prihodnjega uspeha, ki se nam nasmiha in ga hočemo doseči. Preberite si zgodbe znanih žensk, ki to dokazujejo!

Pomemben del vsakega projekta ali posla, ki se ga lotimo, je zavedanje, da se bodo na naši karierni (a tudi zasebni poti) pojavljale ovire vseh vrst in včasih celo nalašč vržena polena zavistnih tekmecev. Pot do uspeha skoraj nikoli ni gladka in ravna, kaj šele bliskovita ali da se na vrh povzpne kar čez noč!

Mnoge ženske imajo določeno lastnost, zaradi katere jim je težje uspeti, kot moškim. Kot kaže raziskava, objavljena na The Huffington Post, smo ženske večinoma (če odštejemo poslovno najbolj trmaste in odločne) dokaj slabo ‘opremljene’ za preskakovanje ovir ter ignoriranje težav, na katere neizogibno naletimo na poti do velikega uspeha.

J.K. Rowling: od revne matere samohranilke do mega pisateljice z milijardo dolarjev premoženja

Ženske rade pozabimo, da uspeh ni samoumeven, ampak je treba zanj garati, se marsičemu odreči, da nam bo v prihodnosti boljše, predvsem pa moramo sprejeti dejstvo, da je vsak poraz, izguba ali polom nujen in sestavni del prihodnjega uspeha, ki se nam nasmiha in ga hočemo doseči. Da bi vas spomnili na to dejstvo, smo našteli 7 neustrašnih žensk, ki so doživele vrsto polomov in zavrnitev, preden so na svojem področju obveljale kot briljantne, kot vodilne poslovne ženske ali nesporne legende vseh časov. Na kratko smo pogledali v njihove življenjske zgodbe.

1. Lucile Ball

Lucile Ball se zgodovina spominja kot prve ženske, ki je vodila velik in pomemben televizijski studio v Hollywoodu. Polno lastništvo nad studiem Desilu Productions je dobila leta 1962, postala je tudi dobitnica skoraj vseh najpomembnejših nagrad v filmski industriji (vključno s 13 nominacijami za emmy in 4 osvojenimi emmyji). A njen uspeh ni bil takojšen; njeni prvi filmi so bili polomije in posmehovali so se ji, češ da je “kraljica ‘B’ filmov”, ko se je še prebijala v Hollywoodu v 30. in 40. letih minulega stoletja. Na srečo za gledalce je Ballova postala zvezda kultne TV serije I Love Lucy in tlakovala pot vsem ženskim naslednicam v svetu zabave.

2. Marilyn Monroe

Čeprav Marilyn Monroe velja za uspešno filmsko igralko, katere filmi so v blagajne studiev prinesli več kot 200 milijonov dolarjev, se je njena prva pogodba z znanim studiem Columbia Pictures iztekla leta 1948, še preden je uspela zaigrati v kakšnem filmu. Monroejeva je k sreči kmalu srečala agenta Johnnyja Hydea, ki jo je sprejel pod svoje okrilje. Zaradi njega je takoj osvojila vlogi v dveh filmskih super uspešnicah: prvi se imenuje Asfaltna džungla, drugi pa Vse o Evi – oba je ikonska MM ponsela leta 1950, vse drugo pa je zgodovina.

3. Oprah Winfrey

Kraljica pogovornih oddaj Oprah dominira kot največja zvezdnica talk-showov na dnevnem programu televizije že več kot četrt stoletja! Postala je kraljica lastnega medijskega imperija, ni le voditeljica, ampak tudi producentka svojih oddaj, med drugim pa izdaja še revijo O, The Oprah Magazine in ima svojo spletno stran.

Kljub vsemu pa so jo v eni od prejšnjih služb v Baltimoru zaradi notranjih intrig degradirali na nižje delovno mesto, ko je bila v zgodnjih dvajsetih letih voditeljica poročil. Ta slaba izkušnja je prinesla nekaj zares dobrega v Oprahino življenje: spoznala je svojo najboljšo prijateljico Gayle, premestitev na nižje in neustrezno delovno mesto pa jo je spodbodla, da hoče za vsako ceno uspeti ter postati sama svoja šefica!

4. Vera Wang

Karierna pot Vere Wang do neverjetno uspešne, čislane in v panogi oboževane, a tudi finančno uspešne modne oblikovalke, je bila komajda konvencionalna ali ‘normalna’. Vera Wang je bila kot mladenka tekmovalka v umetnostnem drsanju in le za las ji je ušla uvrstitev v člansko ekipo ZDA, ki je leta 1968 nastopila na Olimpijskih igrah.

Na veliko srečo vseh, ki obožujemo njene sijajne modne kreacije, je zaradi neuspeha, da bi se preririnila v reprezentanco ter nastopila na OI, Wangova leta 1971 vzela službo pomočnice pri modni reviji Vogue. Pri komaj 23-ih ji je uspelo postati starejša modna urednica, kar je že tedaj dokazalo, da ima izjemno oko za modo in trende. Po 15 letih pri reviji bi morala Wangova prevzeti položaj glavne urednice te vplivne modne revije. A spet je naredila nepričakovan obrat, odšla v modo, se naučila oblikovati ter se s svojimi kreacijami, zlasti pa z božanskimi poročnimi oblekami, za vselej zapisala v modno zgodovino. Kakšna sreča!

5. Stephanie Meyer

Preden je njena uspešnica Twilight porušila vse prodajne rekorde, je avtorica Stephanie Meyer doživela vrsto zavrnitev. Napisala je 15 pisem knjižnim založbam oziroma agencijam in prejela 14 negativnih odgovorov. Na srečo je eden od literarnih agentov prepoznal pisateljičin potencial in jo začel zastopati, le malo zatem pa se je 8 založniških hiš dobesedno pulilo, da bi osvojile pravice do nadaljevanj in knjigam je sledila še super popularna serija, zaradi česar danes Meyerjeva krasi Forbesovo lestvico 100 najbolj uspešnih in slavnih osebnosti. Tudi njeno premoženje se le še povečuje.

6. J.K. Rowling

Življenje avtorice knjig o čarovniku Harryju Potterju in njegovi druščini je tako rekoč samo po sebi izjemna snov za roman. Prvi dve knjigi o Potterju je napisala kot mati samohranilka na občinski socialni pomoči in prejela 12 zavrnitev različnih založnikov, tudi bolečih in posmehljivih pisem. Potem ji je le uspelo prodati prvo knjigo za piškavih 4000 dolarjev, ki pa so bili tedaj zanjo pravo bogastvo. Knjigi sta postali mega uspešnici, filmski studii in družbe so se vrgli v odkup pravic za filme o Harryju Potterju in pisateljica je prizadevno pisala nadaljevanja, za katera je bila javnost na prvi dan prodaje nove knjige pripravljena šotoriti pred knjigarnami in čakati v vrstah. Za večno se je zapisala v srca otrok in tudi odraslih, iz obupane prejemnice socialne pomoči pa se je s trdim delom in nadarjenostjo prebila med milijarderke!

7. Arianna Huffington

Svet dobesedno leži pred nogami Arianne Huffington

Preprosto povedano, Arianna Huffington je ena od peščice najbolj vplivnih poslovnih žensk na tem planetu. Toda čisto prva je, ki bo javnosti priznala, da ji neuspehi niti slučajno niso tuji. Doživela jih je mnogo! Prva knjiga, ki jo je napisala Huffingtonova, je bila dobro sprejeta, a njeno drugo knjigo je zavrnilo kar 36 založniških hiš! Toda, kot poudarja Arianna Huffington, so polomi, napake in neuspehi ključ do uspeha, tlakovci, ki gradijo našo boljšo prihodnost.

“Če imaš odprte oči, spoznaš, da so bili neuspeli oziroma zavrnjeni projekti tisti temeljni kamen, na katerem si kasneje zgradil svoj uspeh,”

je letos povedala v intervjuju za televizijsko mrežo CNN.

Arianna na svetovni konferenci TED kot govornica

Sedaj ima za pasom že 13 knjižnih uspešnic: na temo motivacije, poslovnega uspeha in nasvetov, kako sami ukrojimo svojo pot, vzamemo usodo v roke, se nehamo pritoževati nad smolo in se začnemo boriti zase ter za svoje drage in dobesedno spremenimo svoje življenje ter ga obrnemo na glavo, izgubo pa spremenimo v velik dosežek. Arianna je tudi zelo iskana motivacijska govornica (TED Talks, univerze in drugo), svetovalka za velika podjetja in obenem predsednica svoje medijske korporacije ter odgovorna urednica The Huffington Post Media Group, ki ima na svoji spletni strani milijone bralcev ter slovi po svežini, udarnosti in aktualnosti.

 

Dragica Sušnik

Foto: WikiMedia, Huffington Post, Good Housekeeping, IMDB, Shutterstock, Ebony Magazine, Elite Daily

New Report

Close