7 »izumov« Coco Chanel, za katere smo ji ženske lahko večno hvaležne

22. avgust 2019

7 »izumov« Coco Chanel, za katere smo ji ženske lahko večno hvaležne

22. avgust 2019

Težko si je predstavljati, kako bi bil videti svet, če se ne bi pred 136. leti v francoskem mestecu Saumur rodila Gabrielle Coco Chanel.

Modna pionirka je ženske osvobodila krutih steznikov in ustvarila kultne modne kose, ki jih nosimo še danes. Predstavljamo vam sedem največjih izumov izjemne modne inovatorke.

Preberite še: 7 neznanih dejstev o Coco Chanel

Preberite še: Največje Chanelove muze

Bižuterija

Coco Chanel skoraj nikoli ni bilo videti brez kupa ponarejenih biserov okoli vratu in prav ona je začela oblikovati bižuterijo. Nakit je oblikovala iz verig, perlic in stekla ter ga nosila skupaj s casual outfitom. Na idejo o oblikovanju nakita je prišla, ker je ženskam želela omogočiti nakup cenejšega nakita, ki bi dopolnjeval katero koli modno kombinacijo.

Preberite še: 3 največji beauty izdelki, ki jih je ustvarila Coco Chanel

Ženske hlače

Pred 80. leti so hlače nosili samo moški. Coco Chanel pa je to za vedno spremenila. Prepričana je bila, da bi morale imeti ženske enako svobodo kot moški in da jih krila ter stezniki fizično omejujejo. Prišel je prelomni trenutek, ko je Coco spoznala, da ne more jahati konja v dolgem krilu in je dobesedno slekla hlače z moškega jahača in jih oblekla.

Preberite še: Življenjska filozofija Coco Chanel, zajeta v 20 citatih

Ženski kostim

Idejo za to modno ikono si je prav tako izposodila iz moške garderobe, torej moške obleke. Jakna brez ovratnika pletenega vzorca, kovinski gumbi ter ozko krilo so obleko iz tvida spremenili v kostim, popoln za ženske, ki so si po vojni želele ustvariti kariero v poslovnem svetu, kjer so prevladovali moški. Kostime so med drugimi nosile Audrey Hepburn, Grace Kelly in Jackie Kennedy.

Majica z mornarskimi črtami

Coco je veliko navdiha črpala iz svoje domovine, med drugim tudi črtasto majico. Ko je opazovala francoske ribiče v majicah z modro belimi črtami, se ji je zdelo, da bo ta preprosti vzorec odlično deloval tudi na ženskah. Zasnovala je najbolj osnovno različico črtaste majice, kasneje pa je ta vzorec prenesla še na hlače, čevlje, torbe in druge modne dodatke.

Zagorela polt

V začetku 20. stoletja je bila moderna svetla polt. Zagorela koža je bila sinonim za spodnji oziroma delavski razred. Coco pa je po čistem naključju porjavela, ko je bila na francoski Rivieri. Po vrnitvi v Pariz so njeno polt občudovali njeni prijatelji in se še sami začeli sončiti. Tako je nekoč zaničevalna porjavelost postala simbol bogastva in lepote ter trend, ki ne bo nikoli izginil.

Jersey

Jersey je še ena stvar, ki jo je Coco Chanel ukradla moškim. V njenem času je bil ta udobni material namenjen le za izdelavo moškega spodnjega perila. Za ženske pa je ta material pomenil popoln preporod, saj so do takrat nosile le neudobne, a drage materiale. S cenejšim jerseyjem se je Coco založila med vojno, ko je prišlo do pomanjkanja dragih tkanin.

Mala črna obleka

Coco Chanel je želela ustvariti obleko po dostopni ceni, ki bo na voljo vsem ženskam, oziroma nižjem sloju, ki je predstavljal največji tržni delež. Oblikovala je obleko, ki jo lahko nosimo na nešteto načinov in tako se je rodila najbolj priljubljena obleka na svetu. Ko je bila leta 1926 prvič predstavljena javnosti, je Vogue zapisal, da bo obleka postala uniforma za vse ženske in vse okuse. Skoraj 90 let kasneje ima mala črna obleka še vedno enako moč.

Foto: Profimedia, Pinterest

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close