7 najboljših restavracij na svetu

Kot vsako leto je tudi letos Trip Advisor podelil Traveler’s choice nagrade, ki jih na podlagi ocen in komentarjev vseh popotnikov podelijo 25 restavracijam.

“Restavracijam z velikim številom presežnih ocen in mnenj naše skupnosti v 12-mesečnem obdobju podeljujemo nagrado Travelers’ Choice Best of the Best. Vsak zmagovalec je prestal naše stroge standarde zaupanja in varnosti. Manj kot 1 % od 8 milijonov Tripadvisorjevih oglasov je nagrajenih kot najboljši med najboljšimi, kar pomeni najvišjo stopnjo odličnosti v potovanjih,” opisuje Trip Advisor svoje nagrade, ki jih je podaril 25 restavracijam.

Mi pa vam predstavljamo sedem najboljših, ki si jih vsekakor splača preizkusiti.

Meta Vražič / 04. avgust 2023
7. GUILLAUME SCHEER – LES PLAISIRS GOURMANDS, Francija Foto: Instagram @guillaumescheer

Sledite mnenju domačinov in se odpravite v to diskretno restavracijo s preprosto, sveže prenovljeno opremo, da spoznate izjemen par – Guillauma Scheerja v kuhinji in njegovo partnerko Charlotte Gate, poosebitev nasmejane učinkovitosti.

Guillaume, ki je delal v Pavillon Ledoyen v Parizu in v 1741 v Strasbourgu, je popolnoma seznanjen z užitki razbarvane palete, ustvarja vrhunske omake in sokove, kuha ribe do popolnosti in se osredotoča na najbolj sveže sestavine. Njegovi provansalski šparglji s tartufi, izvrstnim kurkuminim sabajonom in limeto so poseben vrhunec.

6. RISTORANTE VILLA CRESPI, Italija Foto: Instagram @antoninochef

“Naša strast do gostinstva in restavracij nas je pripeljala do tega, da to fascinantno delo obravnavamo z ljubeznijo in spoštovanjem, ki si ga zelo zasluži. Naša inovativna sredozemska kuhinja je značilna in radi razvajamo naše goste v romantičnih sobah s pogledom na jezero, kjer osebje in okolica odsevata pristno harmonijo.”

Antonino vsak dan svojega življenja dela na svoji kuhinji, pri čemer črpa navdih iz življenja samega. Njegove jedi prav tako odražajo in poosebljajo njegovo potovanje proti severu od obale Sorrenta do njegove žene Cinzie, po rodu iz Orte, ki je zdaj njegov dom. To so skrivnosti njihove restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama.

5. EL XATO, Španija Foto: Instagram @elxatoicristinafigueira

Družinsko vodena restavracija z več kot 100-letno zgodovino, ki sega v preprosto vinsko klet, ki je bila prvič odprta leta 1915. Sčasoma je postala tapas bar in zdaj, ko jo vodi četrta generacija, je najprestižnejša restavracija na območju Marina Baixa, kjer osebje stori vse, kar je v njihovi moči, da gostje “pridejo kot gostje, odidejo pa kot prijatelji.”

Kuharica Cristina Figueira, ki jo spretno podpira njen mož Francisco Cano, se je začela usposabljati v kuhinjah El Xato pod budnim očesom svoje tašče Esperanze Fuster. Tu dokazuje neizčrpen duh, zaradi katerega je postala ena najbolj izjemnih kuharic v regiji, zahvaljujoč njenemu obvladovanju kulinarike Alicante in njeni ustvarjalni viziji, ki je tesno povezana z resničnim bistvom tega območja. To dokazujejo jedi, kot je njen vrhunski tatarski langaš na žaru. Izbirate lahko med dvema gastronomskima menijema (Tentaciones in Centenario), ki imata možnost kombiniranja vin, ki jih predstavljajo valencijska vina.

4. MARTIN BERASATEGUI, Španija Foto: Instagram @martinberasategui

Kot subtilen poklon svojemu očetu je Martín Berasategui zasnoval logotip svoje restavracije na svojem lastnoročnem podpisu. Ta skromen in radoživ kuhar se ima za zgolj “prenašalca sreče”, ki svoj uspeh dolguje strasti in trudu, ki ju vedno vlaga v svoje delo, neomajni podpori svoje žene (Oneka Arregui) in, kot pravi sam, svoji neverjetni ekipi.

V elegantnem okolju brez pomanjkanja dih jemajočih razgledov na okoliško podeželje lahko gostje izkusijo hedonističen pristop k kulinariki, ki vključuje izbrane pridelke, obrtniški kruh, okusno maslo itd. In ne glede na to, ali naročite à la carte ali se odločite za spektakularen degustacijski meni, imate priložnost uživati v znanih značilnih jedeh restavracije, pa tudi povsem nove kreacije, v katerih  kar mrgoli slastnih odtenkov.

3. MADONNINA DEL PESCATORE, Italija Foto: Instagram @madonnina_del_pescatore

Žametna plaža Senigallia, intenzivna modrina morja in zeleni hribi Marche objemajo in ščitijo to odlično kulinarično delavnico, katere glavni igralec v kuhinji je drzni in teatralni genij Moreno Cedroni.

La Madonnina del Pescatore je ena najbolj inovativnih gurmanskih restavracij na italijanskem polotoku, ki svoje goste vključuje v kalejdoskopsko kulinarično izkušnjo, v kateri išče izvor markeške kuhinje, ki jo je ponovno odkrila in interpretirala v sodobnem, zabavnem slogu. Prefinjeno, minimalistično in sodobno oblikovanje okolice je še bolj prijazno zaradi strežbe v jedilnici, ki jo odlično usklajuje strokovno znanje Morenove žene Marielle.

2. ORO RESTAURANTE, Brazilija Foto: Instagram @oro_restaurante

To je restavracija, ki jo je vredno obiskati, saj partnerstvo med kuharjem Felipejem Bronzom in sommelierko Cecilio Aldaz deluje do popolnosti zaradi njune nepogrešljive kemije in prijaznega pristopa. Tukaj je kulinarika značilno zlitje brazilskih korenin in vrhunske gastronomije, kar se odraža v dveh menijih – oba ponujata kombinacijo vin, ki se poklanjajo regijam v državi.

1. THE OLD STAMP HOUSE, Anglija Foto: The Old Stamp House

Old Stamp House je majhen prostor, razdeljen na dve sobi z nizkim stropom, okrašeni z lokalno umetnostjo, in je tako nenavaden, kot pove že njegovo ime. Nahaja se v središču mesta Ambleside – ta pa v osrčju nacionalnega parka Lake District – in zaseda kleti stare hiše, kjer je William Wordsworth nekoč delal kot distributer znamk za Westmorland.

Je v lasti bratov Blackburn – Ryan vodi kuhinjo, Craig pa skrbi za postrežbo – ki gojita strast do vsega regionalnega, kar je povzeto v imenu njihovega degustacijskega menija: “Potovanje po Cumbriji“. Spretno pripravljene jedi so premišljene in skrbno usklajujejo drzne in nežne okuse; vsak ima zgodbo – včasih zgodovinsko, včasih osebno – in pogosto tudi trajnostni element.

...

Mi smo jih že dodali na svoj seznam!

Avtor
Piše

Meta Vražič

New Report

Close