7 neznanih dejstev o življenju Coco Chanel

25. maj 2018

Se bil angleški vojvoda res tako zaljubljen v mlado Coco, da je dal njene inicialke vgravirati na londonske ulične svetilke?

Danes Chanel spada med najbolj prestižne znamke na svetu, vendar pa so bila izdelana oblačila za časa življenja velike Coco preveč ekstravagantna in napredna za takratno pojmovanje mode.

Njen slog je navdihnil veliko današnjih modnih oblikovalcev, od Toma Forda do Helmuta Langa, Dereka Lama, Oscarja de la Rente in seveda Karla Lagerfelda, ki je najbolj zaslužen za to, da ime živi še naprej po smrti ustanoviteljice.

Ker smo v uredništvu prave navdušenke nad to izjemno francosko oblikovalko, smo izbrskale 7 stvari o Coco Chanel, ki niso tako zelo poznana.

Opatinje so slavno oblikovalke prve seznanile s tkaninami

Opatinje iz samostana Aubazine Abbeyja, kjer je Coco odraščala, so mlado damo odlično podučile o tkanju in materialih, ki jih je kasneje uporabljala v svojih kolekcijah.

Pred modno kariero je bila pevka

Slavna oblikovalka, katere pravo ime je Gabrielle, je prepevala v znanem pariškem bistroju La Rotunde in prav pesem, ki jo je prepevala »Who has seen Coco in the Trocadero, jo je navdihnila, da si je nadela ime Coco.

Imela je ljubezensko afero z nacistom

Med drugo svetovno vojno je bila Gabrielle v vezi z nemškim oficirjem Hansom Guntherom von Dincklagejem, ki je bil eden izmed najbolj pomembnih nemških vohunov. Še danes krožijo (nedokazane) govorice, da je bila vohunka tudi sama Coco.

Je prva modna oblikovalka z lastnim parfumom

Danes kultni Chanel No. 5 je bil prvi parfum, imenovan po oblikovalcu. To je bila prava poteza »šefice«!

Druga svetovna vojna ji je uničila posel

Obdobje vojne je bil za oblikovalko zelo težko, saj so jo poleg afere z nacistom obtoževali tudi vohunjenja. Obtožbe so prisilile Coco, da je leta 1939 zaprla svoj butik, vendar se je po koncu vojne zmagoslavno vrnila na modno sceno.

Londonska ulična razsvetljava ima vgraviran logotip CC

Če ste se že sprehajali po britanski prestolnici okoli Westministrske palače, ste nedvomno opazili ta detajl, okoli katerega se je spletla romantična zgodba, da je bil Westministrski vojvoda v svojo ljubico, mademoiselle Chanel tako zaljubljen, da je njene inicialke dal vgravirati poleg svojega W. Seveda je to izmišljena zgodba, glede na to, da Londončani trdijo, da prepleteni črki C pomenijo City Council.

Večina citatov, ki jih pripisujejo oblikovalki, pravzaprav niso niti njeni

Čeprav je bila zelo pametna ženska, večina citatov sploh ni njenih. Na primer ta, ko je na vprašanje mlade dame, kam si mora nadeti parfum, odgovorila, da na mesta, kjer si želi, da jo moški poljubi.

 

Foto: Pinterest

New Report

Close