7 razlogov, zakaj prve ljubezni nikoli ne pozabimo

09. marec 2023

7 razlogov, zakaj prve ljubezni nikoli ne pozabimo

09. marec 2023
Foto: Pexels

Psihologi potrjujejo, da nas naša prva ljubezen trajno spremeni in tudi vpliva na naše dojemanje ljubezni skozi življenje.

Prve ljubezni ne pozabimo nikoli. Dovolj je samo pesem ali omemba imena in nenadoma smo vrnjeni v čas najstništva. Spomini vas zaobjamejo in še vedno se spomnite vonja svoje prve ljubezni.

Če se vam to občasno zgodi, niste sami. Psihologi se strinjajo, da je povsem normalno, če se občasno izgubimo v sanjarjenju o prvi ljubezni. Prav tako menijo, da so rožnata očala, skozi katera jih gledamo, veliko več kot vesela nostalgija. Mnogi se strinjajo, da je prva izkušnja res posebna in pomaga razumeti pomen ljubezni, še posebej, če se pojavi v najstniških letih in traja leto ali več.

Še vedno razmišljam o svoji prvi ljubezni. Imela sem srečo, da sem se z njim počutila zelo ljubljeno in varno. Ko sem se želela poročiti, je bilo to razmerje na nek način standard,”

pravi intuitivna trenerka za zmenke Ronnie Ann Ryan.

Moč te prve ljubezni je tako globoka, da znanost kaže, da lahko trajno vpliva na vas na več načinov.

1. Vaša prva ljubezen vam v možgane vdela žive spomine

Se še vedno živo spomnite njegovega nasmeha in skuštranih las? Ali še vedno vohate njen parfum in se spomnite mehkobe njene kože? Medtem ko so vsi kasnejši spomini že bledi?

Izraz za to je bliskovni pomnilnik. Ti trenutki, tako kot večina tistih, ki se zgodijo ob prvih ljubezenskih srečanjih, pritegnejo vse čute hkrati in ustvarijo edinstveno kombinacijo čustev in presenečenja, ki se za vedno vgradi v možgane. Podrobnosti ostajajo tako jasne kot na dan, ko se je zgodilo, in navdihujejo močan čustven odziv. Znano je, da bliskoviti spomini krasijo našo prvo ljubezensko izkušnjo, zaradi česar so bolj nepozabni.

Foto: Instagram

2. Vaša prva ljubezen je bila najgloblja

Bili smo nedolžni in pripravljeni dati svoji prvi ljubezni vse od sebe. Ko smo se s prvo ljubeznijo zbližali, so se kar naenkrat počutili, kot podaljšek nas in ne ločena oseba.

To je bila globoka izkušnja, ki je običajno ni mogoče ponoviti po zlomljenem srcu, notranje rane pa nas učijo, da drugim ne dovolimo tako globoko.

3. Vaša prva ljubezen ustvari kalup, po katerem merite prihodnje ljubezni

Susan Andersen, psihologinja na NYU, pravi: “Močna prva razmerja lahko v vaš um vtisnejo predlogo, ki se aktivira v poznejših interakcijah.”

Ko srečamo nekoga, ki nas spominja na našo prvo ljubezen, bodisi na zavestni bodisi na podzavestni ravni, prižge naše senzorje privlačnosti. Del naših možganov si tako želi poustvariti vznemirjenje in novost, ko prvič iščemo partnerje, ki ustrezajo modelu našega bivšega.

Foto: Instagram

4. Vaša prva ljubezen vam pomaga definirati, kaj ljubezen je

Prva zaljubljenost spremeni naše dojemanje tega, kar je mogoče.

Dr. Nancy Kalish, profesorica psihologije, trdi, da je naša prva izkušnja, ko smo zaljubljeni v nekoga, ki nam vrača ljubezen, tako nova in neznana, da morata oba skupaj raziskovati neznano, da prideta do zaključka o tem, kaj je ljubezen.

Oba v bistvu ustvarita identičen zemljevid, kako bi morala potekati ljubezen, in se nanj znova in znova vračata z vsakim novim razmerjem. Z drugimi besedami, te prve izkušnje so odgovorne za vaše definiranje ljubezni in krmarjenje po njenih mračnih vodah.

5. Vaša prva ljubezen oblikuje vaš občutek identitete

Romantična ljubezen je nekaj, kar večina od nas prvič doživi v najstniških letih. Leta, ki jih preživljamo in poskušamo ugotoviti, kdo smo, in doživetje prve ljubezni lahko igra pomembno vlogo pri osebi, za katero se izkažemo.

Foto: Instagram

Če je kakovost našega odnosa pozitivna, razvijemo samozavest in dojemanje, da smo privlačni in zaželeni. Po drugi strani pa lahko negativna izkušnja negativno vpliva na našo samozavest.

Prve ljubezni nam pomagajo razviti empatijo, komunikacijske sposobnosti in čustveno odpornost. Pomagajo nam, ko na novo definiramo svoje vrednote in se odločimo, kaj je najpomembnejše pri iskanju intimnosti.

6. Prva ljubezen vas nauči nekoga globoko spoznati

Za začetek je bil vaš prvi verjetno nekdo, s katerim ste odraščali. Potovali so z vami v tistih nerodnih, tesnobnih fazah in bili priče vašim zmagam in neuspehom. Bili so vaš “navijač” in rama, na kateri ste lahko jokali.

Mnogi verjamejo, da je njihova prva ljubezen njihova prava sorodna duša in tega občutka nikoli ne izgubijo.

Foto: Instagram

7. Prva ljubezen ustvari vez, ki traja vse življenje

Med vašo prvo ljubeznijo vaši možgani na koncu ustvarijo posebno vez s tem občutkom in izkušnjo. Čeprav se številne prve ljubezni zaradi nezrelosti razmerja ne obnesejo, vez ostane.

Naša prva ljubezen nas nikoli ne zapusti. Ne glede na to, ali imamo 25 ali 95 let, bo v naših srcih vedno posebno mesto za odnos, ki nam je pomagal oblikovati dojemanje ljubezni in nas naučil, kaj ta v resnici pomeni.

Zato je povsem v redu, da se z veseljem ozremo nazaj in uživamo v spominih na bolj brezskrbno in razburljivo obdobje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close