7 resnic, ko menite, da niste dovolj dobri

22. april 2024

7 resnic, ko menite, da niste dovolj dobri

22. april 2024
Foto: Instagram @lovisabarkman

7 resnic, ko menite, da niste dovolj dobri

22. april 2024
Foto: Instagram @lovisabarkman

Včasih se moramo spomniti na te resnice, da se zavemo, kako zelo smo dobri in vredni ljubezni, tudi in predvsem lastne.

Verjamete, da ste vredni ljubezni, ali ves čas iščete napake pri sebi? Vsi smo že morda slišali, da smo poponoma dobri takšni, kakršni smo, a nekaj v nas temu noče in ne more verjeti.

Pri sebi iščemo, kar bi lahko bilo narobe in glas v glavi nam dopoveduje, da smo ničvredni, da si ne zaslužimo ljubezni in da ne živimo v skladu s tem, kar bi lahko dosegli.

Nenehen pritisk družbe in sveta

Sodobni čas in kultura sta neusmiljena, saj nas dobesedno ženeta v nenehno tekmovanje z okolico. Ves čas se primerjamo z drugimi, predvsem z njihovimi uspehi. Pritisk, ki se s tem ustvarja, je lahko zelo naporen. Notranji kritik nikoli ne počiva, družbene zapovedi pa nas delajo le še bolj nesrečne.

Če bi podlegli glasu neprizanesljivega notranjega kritika (ki je pravzaprav tudi glas naših staršev ali drugih vzornikov), bi bilo najlažje vse spustiti iz rok, se prepustiti samopomilovanju, načeti banjico sladoleda in topo strmeti v televizijski ekran.

Na srečo obstajajo tudi bolj produktivne možnosti. Včasih se moramo spomniti na te resnice, da se zavemo, kako zelo smo dobri in vredni ljubezni, tudi in predvsem lastne.

Foto: Instagram @theaestheticroutine
  1. Niste edini, ki se primerja z drugimi

Zdi se, da je to preprosto v nas. Vsi se, hote ali nehote, ves čas primerjamo z drugimi. Ko na druge pogledamo skozi prizmo sočutja in razumevanja, ne pa obsojanja in zavisti, bolje razumemo, da smo samo ljudje. Vsi smo čudovito nepopolni in vsi gremo skozi enake preizkušnje, zmote in izzive.

  1. Vaš um lahko prepričljivo laže

Ne bi smeli verjeti vsega, kar mislimo. Ta filozofski citat nam lahko pomaga, ko nam zoprnež šepeta v možganih in nam predvaja vedno enake negativne vzorce. Ko nam jemlje pogum in postane celo krut, je čas, da misli preklopimo in notranjega kritika pošljemo nekam. Misli so samo to – misli in zares nas izčrpajo ter so zelo nezdrave, ko jim pustimo, da nas obvladujejo z negativnostjo.

Foto: Instagram @jasminsarakatariina
  1. Z vami je več stvari v redu, kot narobe

Če smo vajeni, da vse svoje napake preučujemo pod mikroskopom, bi se bilo koristno zavedati, da je vse okej – smo živi, dihamo in vedno lahko gremo naprej po novi poti. Imamo to možnost. Dajmo pod mikroskop tudi svoje uspehe in vrline!

  1. Najbolj se morate ljubiti, ko menite, da si to najmanj zaslužite

Najtežje je sprejeti razumevanje, ljubezen in podporo drugih takrat, ko smo jezni (nase), občutimo krivdo, napetost ali depresijo. Toda če ponotranjite misel, da bi se morali najbolj ljubiti prav tedaj, ko menite, da si to najmanj zaslužite, lahko to zares spremeni vaše življenje. Če uspete doseči to in sprejeti še ljubezen drugih, ki vam jo ponujajo, postanete nesporni zmagovalec v tem življenju.

Foto: Unsplash
  1. Pomirite se s tem, kar je sedaj

Popolnoma morate sprejeti in se sprijazniti s tem, kar je ‘sedaj’, preden dosežete in se počutite zadovoljni s tem, kar bo ‘kasneje’. Sprejmite to, kar je, priznajte, kar je, in cenite sedanji trenutek, v katerem ste, šele potem se boste lahko premaknili po lestvici navzgor. Od tega je odvisno tudi vaše nadaljnje zadovoljstvo na tej poti.

  1. Razmišljajte o napredku, ne o popolnosti

Osredotočite se na napredek, na to, kako daleč ste že prišli, ne na to, kam in kako daleč še morate priti. Največji razlog, zakaj se sovražimo, je prekletstvo izboljševanja. Doseči želimo popolnost za vsako ceno. Prizadevamo si za popolnost in uspeh, ko nam spodleti, pa se počutimo čisto majhne in ničvredne.

Ne zavedamo se, da je že prizadevanje za to, da bi nam uspelo, in pripravljenost, da se izpostavimo in tvegamo, zares velik dosežek, ne glede na to, kolikokrat se vmes spotaknemo in pademo.

Namesto da se trpinčimo in zmerjamo, zaradi česar nam bo samo še večkrat spodletelo, se potrepljajmo po rami in si čestitajmo, da napredujemo, da smo poskusili in da smo prišli tako daleč.

Foto: Instagram @lovisabarkman
  1. S sovražnostjo do sebe ne morete pričakovati, da se boste vzljubili

Če si dopovedujete, da ste ničvredni, vam to ne bo pomagalo, da bi postali bolj uspešni. Prigovarjanje, da ne živite skladno s svojimi potenciali, vam ne bo pomagalo k razvoju teh potencialov. Če boste pustili notranjemu glasu, da vam prišepetava, kako nevredni ste ljubezni, se zato ne boste počutili nič bolj ljubljeni. Povsem popolni ste že taki, kakršni ste.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close