7 resničnih dejstev o vplivu kave na vaše telo

15. marec 2023

7 resničnih dejstev o vplivu kave na vaše telo

15. marec 2023
Foto: Pexels

Večina od nas jutra ne preživi brez požirka ali celo vrča kave. V kolikor ste tudi vi eni tistih, ki jo obožujete, morate poznati tudi njene učinke na naše telo.

Ste vedeli, da naj bi Slovenci po podatkih statističnega urada doma porabili 3 kilograme kave letno, smo v letu 2021 uvozili kar 22.000 ton kave, ter da v Braziliji proizvedejo okrog 40 % vse kave na svetu? Verjetno ne, kar ni nič nenavadnega. Kar pa bi morali vedeti, v kolikor ste eni tistih, ki prisegajo na okus kave, so učinki, ki jih ima kava na vaše počutje in zdravje.

1. Učinek še preden naredite požirek

Študija iz leta 2019 je pokazala, da lahko že samo vdihovanje izboljša spomin in spodbudi budnost, druga študija iz leta poprej pa da so se udeleženci bolje odrezali pri testih analitičnega razmišljanja, ko so zaužili vonj po dobri kavi. Kljub temu so raziskovalci v študiji iz leta 2018 domnevali, da je bil učinek verjetno placebo element, pri čemer je bilo vsaj delno odgovorno pričakovanje izboljšane učinkovitosti.

Foto: Unsplash

2. Prvi učinki po zaužitju kave se pojavijo po 10 minutah

Študija iz leta 2008 je sicer pokazala, da se učinki skodelice kave lahko pojavijo že 10 minut po tem, jo spijete, vendar je bilo v njej navedeno, da se najvišja koncentracija kofeina v krvi pojavi po 45 minutah.

3. Ni nujno, da vas kava vedno prebudi

Kofein deluje kot stimulans osrednjega živčnega sistema, zaradi česar postanete bolj budni in osredotočeni, lahko pa tudi bolj razdražljivi in tesnobni. Vse to je povezano z adenozinskimi receptorji v telesu, ki pomagajo uravnavati srčni utrip, pretok krvi in cikle spanja in budnosti.

Kofein lahko zavede vaše živčne celice in prepreči adenozinu, da bi opravil svojo nalogo. To spodbuja večjo budnost, hkrati pa omogoča, da možganski nevrotransmiterji (kot je dopamin), ki spodbujajo, delujejo svobodno. Zaradi tega pri mnogih ljudeh izboljšuje razpoloženje, vendar lahko po velikih odmerkih povzroči tudi tesnobo. Čeprav se telo po določenem času prilagodi na učinke kofeina, se lahko različni ljudje na isto količino kofeina odzovejo zelo različno. Ste vedeli, da kofein vsebuje več kot 60 rastlin?

Foto: Unsplash

4. Kava poveča vašo športno zmogljivost

Študija amaterskih kolesarjev iz leta 2020 je pokazala, da je kava v povprečju izboljšala zmogljivost za 1,7 %. Morda se to ne sliši veliko, vendar je to za zmerno tekmovalne športnike velikega pomena. Starejša britanska študija je poročala o izboljšanju testov reakcijskega časa, spomina in vizualno-prostorskega razmišljanja med pivci kave. Pri tem je seveda pomemben tudi odmerek kave oz. kofeina.

Nekatere najbolj znane kavarne po svetu imajo strežejo namreč precej različno odmerke kofeina v eni kavi. Srednje velik kapučino v kavarni Costa vsebuje 325 mg kofeina, medtem ko ga je v kavi Starbucks le 66 mg. Dr. Mike T. Nelson, raziskovalec in strokovnjak za zmogljivost, ki je pred kratkim sooblikoval stališče Mednarodnega združenja za športno prehrano o kavi pravi, da je razlika v količini kofeina odvisna tudi od zrnja ter praženja in priprave, zato je variabilnost vsebnosti kofeina precej visoka. Zardi tega športnikom, ki kofein uporabljajo izključno zaradi izboljšanja zmogljivosti, priporoča jemanje kofeina v obliki tablet, saj lahko bolje nadzorujejo vnos.

Foto: Unsplash

5. Optimalen učinek omogoča strateško zaužitje

Pomembno je enako kdaj kot koliko skodelic kave v nekem časovnem terminu spijete. Ni pomembno zgolj, da je optimalno, če zadnjo skodelico spijete najkasneje do 16. ure, ampak tudi, da morate več skodelic kave piti uravnoteženo.

“Veliko ljudi zjutraj spije tri kave, bolj ali manj eno za drugo. Preden pridejo do kosila, zaužijejo od 1000 do 1500 mg kofeina, nato pa prenehajo z uživanjem. To ni smiselno, treba je vzdrževati lepo in enakomerno raven, brez velikih vzponov in padcev. Spremljajte, kdaj imate malo manj energije, in potem lahko vnos kofeina uporabite strateško, da vam pomaga v ključnih trenutkih,”

pravi dr. Mike T. Nelson.

6. Dolgoročni pozitivni učinki

Obstaja nekaj dokazov, da so učinki kave, ki izboljšujejo razpoloženje, dolgoročno koristni. V analizi opazovalnih študij iz leta 2016 je bilo ugotovljeno, da uživanje kofeina zmanjšuje tveganje za depresijo, medtem ko je finska študija iz leta 2010 ugotovila podoben rezultat pri kavi.

V finski študiji je bila povezava šibkejša ob uživanju drugih kofeinskih pijač, kar kaže na to, da je v kavi nekaj, kar lahko vpliva na razpoloženje. Ena od teorij je, da gre za antioksidante, saj so ti običajno povezani z zmanjšanjem stresa.

Foto: Unsplash

7. Kava lahko preprečuje nastanek nekaterih bolezni

Po besedah dr. Donalda Hensruda ima kava pozitivne učinke na nastanek nekaterih težjih bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni jeter, srčni infarkt in možganska kap, pri čemer je treba upoštevati, da se dnevno ne zaužije več kot 3 do štiri skodelice kave.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close