7 stvari, ki se jim Francozinje izogibajo pri negi las

26. september 2023

7 stvari, ki se jim Francozinje izogibajo pri negi las

26. september 2023
Foto: Instagram @roseandmusc

7 stvari, ki se jim Francozinje izogibajo pri negi las

26. september 2023
Foto: Instagram @roseandmusc

Le kdo je boljši pri utelešanju šik in nonšalantnega videza v stilu ‘sploh se ne trudim, da sem lepa’, kot prav Francozinje?

Frizure, ki jih nosijo šik Francozinje, lepotni zgled vsem ženskam po svetu, so vedno nekoliko nedodelane, razmršene in seksi, kot da so pravkar vstale iz postelje s sveže opranimi lasmi, ki se lesketajo in so za povrhu videti, kot da jih je nekdo dobro skuštral v ljubezenski igri. Le kako jim to uspeva? Ta ravno prava kombinacija ležernosti in vabljivosti?

Menda – vsaj tako trdijo samooklicani poznavalci – Francozinje zlepa ne stojijo pred ogledalom po nekaj ur. Imajo pač veliko bolj zanimive stvari na urniku, ki jih želijo početi… Razumemo. Tudi filozofijo, da je manj več. Sploh pri ličenju. Kako pa to Francozinjam uspeva pri urejanju frizure? Poglejmo. V pomoč nam je bila tudi knjiga Kako biti Parižanka vedno in povsod, ki jo je s pomočjo svojih prijateljic napisala Caroline de Maigret, ena največjih stilskih ikon v Franciji.

Foto: Instagram @sofiabits

Nikoli si ne barvajo las!

Sliši se neverjetno, kajne. In res je, sploh, če pogledamo Slovenke ali druge Srednjeevropejke, ki še posebej po 50. letu kar zablestijo v tekmovanju, katera si bo na lase dala bolj divjo rdečo barvo. “Ne barvajte las, če pa jih že, potem izberite samo kakšen odtenek na svetleje ali temneje, kot je naravna barva vaših las,” svetuje de Maigretova. “Barvanje las pride v poštev samo, če imate že res veliko sivih las.”

De Maigretova prisega, da se tega pravila drži skoraj vsaka Francozinja: spoštujte torej mati naravo in se držite barve, ki vam jo je podaril bog. No, ali pa oče in mama. Nekaj sivih las pa bo vašemu videzu samo dodalo sofisticiranost in zrelost.

Las ne sušijo s fenom!

“Ko lase operete, jih ne sušite s fenom. Pravzaprav sušilnik za lase ta trenutek vrzite v smeti. Namesto tega lase posušite naravno, na zraku. Pozimi pa lase ovijte v turban s pomočjo suhe brisače in pustite, da se lasje posušijo,” pravi avtorica.

Foto: Instagram @evgenia.revenko

Las si ne umivajo vsak dan!

Le kje smo prevzeli to navado, da bi si morali lase umivati vsak dan, kakor nam skušajo dopovedati v recimo ameriških dramah ali limonadah? Vsak dermatolog (pa tudi pošten frizer) bi vam povedal, da je to skrajno nezdravo.

“Las si ni priporočljivo prati vsak dan, niti vsak drugi dan … Da bi ohranili lepe, močne in zdrave lase, obvezno počakajte 3 do 4 dni med enim in drugim umivanjem. Če ne morete zdržati in imate občutek, da ste neurejeni, si lase zadnji dan spnite v figo ali čop,” piše de Maigretova.

Francozinje si menda po neki opravljeni statistiki lase res perejo samo vsak tretji dan. Če se vam to zdi nemogoče, si lahko pomagate s suhim šamponom. Ta vam bo dodal teksturo in razmršenost, ki sta tako zelo seksi.

Foto: Instagram @aydahadi

Nikoli ne nosijo dodatkov za lase

“Resnično ne vidim smisla …” razmišlja avtorica. “Lasje so vendar sami po sebi ženski v najlepši okras! Zakaj bi lase še dodatno okraševali z raznimi pripomočki?” Kratki, dolgi lasje, tisti vmes, razmršeni ali gladki – vseeno. De Maigretova vam svetuje, da pustite lasem svobodo. Stran z obroči, sponkami, rožicami, trakovi, kronicami v slogu princesk in podobno navlako.

Nikoli ne odidejo ven z mokrimi lasmi

Ne le, da je za lase to slabo, ampak lahko pozimi zaradi tega celo staknete vnetje srednjega ušesa. Zato si las ne umivajte navsezgodaj zjutraj pred odhodom v službo, saj ne glede na to, koliko časa jih boste s fenom (ki smo ga vam malo prej prepovedali) sušili, bo nekaj vlage v laseh vseeno ostalo, saj si za sušenje las zaradi naglice ne boste vzeli dovolj časa.

Zato si lase umijte zvečer in jih zavijte v suho brisačo. Lahko greste tudi spat z brisačo na glavi. Caroline de Maigret trdi, da vam bo ta trik pomagal do volumna in zanimive pričeske, po kateri slovijo najbolj šik Parižanke.

Foto: Instagram @matildadjerf

Pred odhodom vedno odišavijo lase

Trend parfumiranja las z nežnimi dišavami je že nekaj časa v trendu. Proizvajalci so začeli kar tekmovati v izdelavi specializiranih dišav za lase. Teh se poslužujejo tudi šik Francozinje.

“Malo dišave, ki veje od las, še nikoli nikomur ni škodilo,” pravi de Maigretova. Priporoča predvsem legendarne dišave N°5, Coco Mademoiselle in Chance, pod katere je podpisan Chanel, ki so božanske in ovijejo lase v neskončno zapeljivost.

Nimajo težav z vročino

Pravzaprav se vsak dan zahvalijo soncu, da ‘nahrani’ njihove lase in jih dela božanske. Še posebej poleti, ko se UV žarkom pridružita veter in morska sol  – vse to naredi njihove lase in pričeske privlačne: nekoliko suhe, razmršene, malenkost svetlejše in z vonjem po morju.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close