7 top oblikovalcev za modne velikane na pariškem tednu mode

28. februar 2019

7 top oblikovalcev za modne velikane na pariškem tednu mode

28. februar 2019

Spoznajte 7 oblikovalskih veleumov in glavnih oblikovalcev pri modnih hišah, ki na pariškem tednu mode vsakič znova pustijo neizbrisen pečat.

Za izjemno priljubljenost pariškega tedna mode – in to večkrat na leto, najprej s prikazom modnih novosti v segmentu ready-to-wear ali prêt-à-porter kolekcij za obe glavni sezoni pomlad-poletje in jesen-zima, tekom leta in vzporedno pa še z revijami visoke mode oziroma haute couturja ter že nekaj let zelo čislanih cruise oziroma resort kolekcij, so zaslužni predvsem velikani mode, ki so žal že pokojni.

Med njimi so bili legendarni kreatorji in utemeljitelji najbolj slovečih modnih imperijev, denimo Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Pierre Balmain in drugi. Tudi po njihovi smrti in prehodu lastništva kultnih znamk v druge roke, je publiciteta, ki jo uživa pariški teden mode ali Paris Fashion Week (PFW) neprimerljiva glede na druge tedne mode po svetu, čeprav slednji niso nič manj pomembni.

Karl Lagerfeld ali ‘Kaiser Karl’ je bil desetletja na čelu modne hiše Chanel

Za zvezdniški status PFW so kasneje poskrbeli več kot častivredni nasledniki omenjenih velikanov mode, denimo pred dnevi preminuli modni cesar Karl Lagerfeld, ki je desetletja oblikoval za modno hišo Chanel, pa Maria Grazia Chiuri (glavna oblikovalka v modni hiši Dior), modni enfant terrible John Galliano (ki se je po škandalu spet zavihtel v sedlo in oblikuje za znamko Maison Margiela), Jean Paul Gaultier, ki nikoli ni prepustil kreativnega krmila znamke s svojim imenom drugemu glavnemu kreativnemu oblikovalcu in še bi lahko naštevali.

Maria Grazia Chiuri, prej dolga leta pri znamki Valentino, zdaj glavna pri Diorju

Spoznajte torej 7 oblikovalskih veleumov in glavnih oblikovalcev kolekcij ter vodij kreativnih timov pri hišah, ki na pariškem tednu mode vsakič znova pustijo neizbrisen pečat.

1. Virginie Viard – Chanel

Preminuli velikan mode Karl Lagerfeld je temeljito pripravil Virginie za nasledstvo

Veliki Karl Lagerfeld se je zdel nesmrten, kot da bo za vekomaj na čelu hiše Chanel, a nas je zapustil prejšnji torek v 85. letu starosti. Ves svet, ne le modni, je bil užaloščen ob tej novici, iz Chanela pa je prišlo obvestilo, da bo vlogo nove kreativne direktorice prevzela Virginie Viard, ki je bila že nekaj časa Karlova desna roka.

Viardova se je hiši Chanel pridružila leta 1987 kot pripravnica, nato pa v nekaj letih napredovala na eno od vodilnih mest. Odgovorna je bila za implementacijo Lagerfeldovih idej, nadzorovala je velik del posla, od nabave tkanin in materialov do kontrole kakovosti izdelkov. Karl Lagerfeld je bil vedno poln hvale za Virginie Viard, ki je pravo poosebljenje Chanel ženske.

2. Maria Grazia Chiuri  – Dior

Maria Grazia Chiuri je ena od žensk, o katerih se največ govori v modnem svetu. Junija lani se je umaknila iz soja žarometov, da bi Pier Paolu Piccioliju, svojemu oblikovalskemu partnerju, s katerim je delala več kot 20 let, omogočila, da je postal edini kreativni direktor modne hiše Valentino. Ko se je Valentino Garavani, ustanovitelj znamke, z letom 2007 upokojil, je Maria Grazia skupaj s Picciolijem naredila res ogromno za uspeh znamke Valentino. Le mesec dni po odhodu iz Valentina je Chiurijeva preko prsta usode dobila svojo nagrado za prijateljsko gesto in hvalevredno nevsiljivost – postala je nova glavna oblikovalka modne hiše Dior!

3. Anthony Vaccarello – Saint Laurent

Ko je Hedi Slimane odšel z mesta glavnega oblikovalca pri Yves Saint Laurentu (oziroma znamki Saint Laurent) je v njegove čevlje stopil Anthony Vaccarello, ki se je zdel najverjetnejši kandidat. Ta 33-letni modni genij iz Belgije je bil prej kreativni direktor za modno linijo Versus Versace, kjer je zaslovel z drznim seksi videzom. Kaj bo naredil za Saint Laurent, bo pokazala prihodnost.

4. John Galliano – Maison Margiela

John Galliano je ‘težavni otrok’ mode, znan tako po neverjetni nadarjenosti za oblikovanje, kot tudi po ekscesih, ki jih je zagrešil v javnosti zaradi alkoholizma (ki se ga je k sreči ozdravil); zaradi več škandalov je bil nekdanji genialni prvi mož modne znamke Dior (še pred tem je oblikoval za Givenchy) kar nekaj let v nemilosti in na stranskem tiru. Zaradi protisemitskih izjav v nekem lokalu (incident je bil zelo verjetno ‘nastavljen’) je leta 2010 čez noč izgubil vse, tudi ugled. Čez nekaj časa je z mešanim uspehom spet začel delati kolekcije s svojim imenom, a veliko vrnitev v svet visoke mode je dočakal šele leta 2014, ko je postal glavni kreativni direktor znamke Maison Margiela. Po odzivih sodeč svoje delo opravlja izjemno uspešno!

5. Olivier Rousteing – Balmain

Olivier je zelo znan oblikovalec, priljubljen pri več generacijah ter ljubljenec fashionist na družbenih omrežjih. To je mladenič, ki zna prodajati svoje kreacije celo z lastnimi selfieji (sebki) na Instagramu! Njegova prva zaposlitev po diplomi je bila pri znamki Roberto Cavalli. Že po letu dni so mu zaupali oblikovanje kolekcij ready-to-wear. Potem je leta 2009 odšel v hišo Balmain, kjer je imel enak položaj kot pri Cavalliju, tam se je izpilil v rock chic modnem slogu za ženske. Pri samo 25-ih letih je že postal kreativni direktor znamke Balmain!

6. Nicolas Ghesquiere – Louis Vuitton

Nicolas je bil kreativni direktor za Balenciago kar 15 let, od 1997. do 2012. leta. V času, ki ga je preživel pri tej španski znamki visoke mode, je prejel veliko kritik, pa tudi pohval. Ker je Ghesquiere zelo zanimiv človek v svetu modnega oblikovanja, nadvse samokritičen in tudi dokaj zaprt vase, si je vzel leto dni časa za razmislek. Že leta 2013 je v javnost prišlo obvestilo, da je redkobesednega genija za svojega kreativnega direktorja imenovala prestižna modna znamka Louis Vuitton.

7. Jean Paul Gaultier – Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier slovi kot ‘razvajeni otrok mode’, saj je nagnjen k temu, da zelo rad preizkuša modna pravila in izziva ter vse dela po svoje. To si kajpak lahko privošči, saj je na čelu lastne modne hiše že od leta 1982! Čeprav sploh ni študiral modnega oblikovanja, je bil za to področje nenavadno nadarjen in še kot mladenič začel delati za slovitega Pierra Cardina.

Madonna v razvpiti Gaultierjevi kreaciji, leta 1990 na turneji Blonde Ambition

Svetovno slavo je začel žeti leta 1990, ko je naredil avantgardne in seksi kostume za pevko Madonno, ta jih je nosila na svoji razvpiti turneji Blonde Ambition. Njegovi stezniki za pevko in koničasti nedrčki so postali del popkulturne zgodovine. Vmes oziroma vzporedno je bil svojeglavi francoski oblikovalec med leti 2001 in 2011 tudi glavni vodja oblikovanja za slovito pariško modno hišo Hermès.


Pariški teden visoke mode 2019: Jean-Paul Gaultier je na pisto poslal prijateljico Dito Von Teese

Jean Paul je še vedno nagnjen k ekscesom in razvratu ter poskrbi, da iz modne piste nastane pravi teater in njegovega imena dostojen šov. Od znanih igralk in tranvestitov, do androginih modelov ter plus size manekenk, na njegovih revijah visoke mode bomo brez oklevanja našli modele vseh barv in oblik.

D. S.

Foto: YouTube, L’Officiel, Getty Images, The Straits Times

Style. Več novic

New Report

Close