7 učinkovitih načinov za uspešno pogajanje na delovnem mestu

19. april 2019

7 učinkovitih načinov za uspešno pogajanje na delovnem mestu

19. april 2019

Znanstvena študija kaže, da so pogajanja na delovnem mestu kritična veščina za ženski spol. Zgolj 7 odstotkov žensk se namreč pogaja za začetno plačo, kaj šele za povišico!

Gre za napako že kar na samem začetku delovnega razmerja oziroma odnosa med vami in nadrejenim, saj s slednjim, ne glede na to, ali je šef ženska ali moški, vzpostavljate določen odnos in svoj izhodiščni položaj, ko kasneje, seveda če ste se izkazali, zahtevate višjo plačo ali boljše pogoje dela.

Bodoči ali zdajšnji delodajalec od vas namreč pričakuje, da se boste pogajale za plačo in pogoje, zato morate to veščino v sodobnem svetu obvladati enako, kot svoje strokovno znanje, ki ga s seboj prinašate v podjetje.

https://www.instagram.com/p/BwCeYITHKTt/?utm_source=ig_embed

Karierni strokovnjaki vam svetujejo, kako se takih pogajanj pravilno lotite.

# Pridite čim bolje pripravljene

Pred vsakim sestankom zberite vse relevantne informacije. Če hočete višjo plačo, raziščite trg in primerjajte, koliko bi bile plačane na enakem delovnem mestu v drugih, podobnih podjetjih. Tako se ne boste podcenile in iskale delovno mesto pod tržno ceno ali pod ravnjo vaših znanj ter kvalifikacij. S tem na svojo stran dobite tehten argument v pogajanjih z delodajalcem.

# Svoje namere si zapišite, da se boste tekoče pogajale

Že pred razgovorom napišite na papir neke vrste ‘scenarij’, kako utegne razgovor potekati in kje vas bo nadrejeni skušal ‘ujeti’, ustaviti ali celo odsloviti in vam dati negativen odgovor. V ta razmislek vključite tudi čustva vseh vpletenih – ali si želite obojestranskega sodelovanja ter zadovoljstva na obeh straneh ali pa hočete delodajalcu zgolj postaviti ultimat? Najbrž bi rade dosegle, da bi šef s pogajanj odšel s pozitivnim vtisom o vašem delu in bi se mu zahteva po povišici zdela razumna?

https://www.instagram.com/p/Bv-lRqJpZPt/?utm_source=ig_embed

# Definirajte želeni izid pogajanj in težite k njegovi izpolnitvi

Predvidite tudi morebitna izzivalna vprašanja s strani delodajalca oz. nadrejenega in vnaprej pripravite zadovoljiv odgovor. V vsakem pogajanju je razumevanje slabosti v vaših stališčih ali pogojih namreč že prvi korak k temu, da šibke plati premagate. Priprava na neprijetna vprašanja je korak bližje k izidu, kakršnega si želite.

# Če bi sedele na drugi strani, kaj bi želele vedeti o sebi in svojem delu?

Kakšne skrbi bi imele ob zahtevi po zvišanju plače kot delodajalka? Kateri dejavniki bi utegnili vplivati na vaš negativen odgovor zaposlenemu? Predvidite takšne izzive, zapišite si in na pamet zapomnite najboljši odgovor ter ga na glas vadite pred sestankom. Vljuden in neposreden odgovor na težavno vprašanje je način, da dvignete delodajalčevo zaupanje do vas, ko sta soočena vsak na svoji strani mize.

# Razmislite o spodnji meji, ki bi jo še sprejele, a zahtevajte več

Splošno pravilo je, da prva oseba, ki navede konkretno številko, izgubi. Zakaj? Ker je ta oseba že pokazala svoje stališče in nima več maneverskega prostora, razen navzdol. Vseeno obstajajo primeri, ko morate izraziti svoje mnenje, koliko bi sprejele in navesti številko. Na primer, ko ste na razgovoru za službo in vas vprašajo, kakšno plačo pričakujete na delovnem mestu, če vas izberejo. Zato morate poznati spodnjo mejo za vas še sprejemljivega zneska oz. plače.

# Verjemite v svojo vrednost, znanje in sposobnosti

Morate biti pripravljene tudi na to, da zapustite razgovor, če vam številke, ki je veliko pod pričakovano ravnjo ali tem, kar si res zaslužite, šef ni ponudil. Z malo sreče boste s svojo neomajnostjo bodisi prepričale tega delodajalca, ali pa vam bodo na naslednjem zaposlitvenem razgovoru ponudili več!

# Zahvalite se in ohranite dostojanstvo, ne glede na izid

Pogajanja so trenutki v življenju, ko moramo dobesedno pokazati, iz kakšnega testa smo narejeni. Iščite nekaj več in boljšega, saj je to nadvse pomembno za klesanje vašega značaja, celo kadar ne dobite tega, kar ste želele. Prav nobeno pogajanje ni izguba časa, tudi, če tokrat ni uspelo. Vse je učna lekcija. A zapomnite si, na pogajanjih ne smete izgubiti živcev, pokazati nejevolje ali celo izgubiti ponosa oziroma dostojanstva. Lepo vedenje je zlata vredno, mogoče pa se bosta s tem človekom še kdaj srečala in vam bo ponudil nekaj boljšega, tudi zato, ker ste pustile nanj dober vtis? Profesionalno obnašanje je ključ do uspeha v karieri!

Po koncu takega sestanka ali pogajanj se delodajalcu, sedanjemu ali potencialnemu, zahvalite, bodisi v živo, bodisi v prijaznem sporočilu po elektronski pošti. Tako si boste tlakovale pot do večjega uspeha v prihodnosti. Hvaležnost namreč deluje pozitivno in dvosmerno na vse vključene strani!

D. S.

Foto: Instagram, Democrat and Chronicle, Yahoo, Thrive Global, Mercer.com, HuffPost, Op-Med, Entrepreneur

Style. Več novic

New Report

Close