8 spolnih faz, skozi katere gredo vsi pari v dolgih zvezah

06. februar 2019

8 spolnih faz, skozi katere gredo vsi pari v dolgih zvezah

06. februar 2019

Od vročega seksa in strasti preko rutine, morebitnega starševstva, flirta z drugimi, bitke za premoč v razmerju, do ponovne zaljubljenosti – če sta ostala skupaj, seveda.

Vsako ljubezensko razmerje doživlja vzpone in padce ter vmesno obdobje umirjenosti in spokoja. Če vam je kdo dejal, da ima popolno zvezo in zraven dodal še ključnik #perfectcouple, se prav gotovo laže, vam ali sebi, oziroma živi v zablodi.

Dolga leta, ki jih preživimo z enim in istim človekom, namreč niso majhen zalogaj, kaj šele lahek. Vse faze v ciklusu nekega razmerja so povsem normalna stvar. Kako pa je s spolnim življenjem, se v tem času spreminja? Odgovor je seveda pritrdilen, tako kaže tudi britanska raziskava seksologov ter opisuje naslednjih 8 faz.

# Strast

Prvo fazo razmerja zaznamuje obsedenost z novim partnerjem, saj možgani tedaj proizvajajo enormne količine dveh hormonov sreče, serotonina in dopamina, ki sta še najbolj podobna občutku na drogah, zato so tudi zaljubljenci kot narkomani, ki hlepijo po novem odmerku. Na srečo ta faza ne traja predolgo, sicer nihče ne bi imel časa početi česa pametnejšega, kot le seksati 24 ur na dan.

# Dolge predigre in ljubkovanje

Možgani se ‘spametujejo’, a še vedno so njihovi lastniki zaljubljeni in uživajo bolj zmerno, v nežnih dotikih ter v občutku povezanosti. Bolj je pomembna varnost razmerja, kot nori seks (zahvalite se hormonu oksitocinu, ki deluje povezovalno). Slepa zaljubljenost se umirja, zdaj šele lahko ocenite, kakšno bo vajino (spolno) življenje v paru.

# Igra premoči

Zdaj je že jasno, kdo ima glavno besedo v postelji in kdo največkrat daje pobudo, tako za seks kot še marsikaj drugega v partnerski zvezi. Zanimivo je, da je to tudi faza, ko eden od partnerjev seks uporablja kot orožje za prevlado, da doseže svoje cilje. Pa naj gre za tistega, ki seks ponuja, ali drugega, ki svojemu partnerju seks pasivno-agresivno odteguje.

# Flirtanje z drugimi

Obema so se odprle oči in ugotovila sta, da na svetu obstajajo še drugi, prav tako zanimivi ljudje. Ljubezenska zveza je navsezadnje zgolj stvar odločitve, a prav tako je, ko gre za varanje. Žal v sodobnem času veliko ljudi podleže skušnjavi, še toliko hitreje zaradi družbenih omrežij. Kar se tiče seksa, par sedaj še najbolj doživlja medsebojne razlike v poželenju.

# Starševstvo

Do te faze pride, če se partnerja odločita imeti otroke. Tisti, ki otroke imajo, se lahko pripravijo na noči brez spanca in tako hudo utrujenost, da jim do seksa sploh ne bo. Faza starševstva je še najbolj podobna bratsko-sestrskemu odnosu, ko govorimo o spolni vzburjenosti.

# Rutina in prekletstvo 11. leta

Ne glede na to, ali imata otroke ali ne, sta poročena ali ne, prej ko slej razmerje ne bo več zabavno, ampak zgolj funkcionalno. Dolgčas, a tako pač je. Seks je rutinski, strast in kreativnost se zdita kot obzorje izgubljenega raja. To je najtežja faza in vanjo par vstopi nekje v 11. letu zveze. Zanimivo je, da je 11 let tudi povprečno trajanje zakonske zveze na Zahodu.

# Staranje

Otroci zapustijo družinsko gnezdo, partnerja se imata zopet čas posvetiti samo sebi ter drug drugemu. Seks je dokaj redek, je pa zato njegova kakovost toliko boljša.

# Ponovno zaljubljena

Zanimivo, toda prenekateri starejši par trdi, da mu je šlo spolno življenje na boljše tam okoli 60. ali 70. leta. Menijo celo, da gre za najslajšo fazo, ker oba v paru uživata, sta povezana in nežna. Če ste do sedaj menili, da starejši ne seksajo, ste se torej motili. Res pa je, da do te faze vodi veliko skupnih let z enim samim človekom, to pa je prag, ki ga mnogi sodobni posamezniki ne dosežejo, če menjajo partnerje kot spodnje perilo.

D. S.

Foto: Go Dates, The Reynolds Law Firm, RD, Pinterest, Popsugar, Today Show, Greatist, The Independent

Style. Več novic

New Report

Close