8 majhnih navad, ki uničujejo vaše razmerje

29. marec 2023

8 majhnih navad, ki uničujejo vaše razmerje

29. marec 2023
Foto: Profimedia

Kljub temu, da gre za minimalna dejanja, lahko te stvari, ki jih počnemo vsak dan, na dolgi rok uničijo vaše razmerje.

Odnosi so zapleteni, ker smo ljudje zapleteni. Za zdrav odnos moramo ljudje imeti dobro mero samozavedanja in vedeti, kako naša dejanja vplivajo na naše odnose.

Samozavedanje lahko gradite z vajami, ki vam pomagajo pri povezovanju s čustvi in občutki v telesu. Cilj vaj samozavedanja je, da ste v trenutku bolj prisotni, in bolj kot ste prisotni, bolj razumete, kako vas druga oseba doživlja.

Tukaj je osem malenkosti, ki počasi, a zanesljivo spodkopavajo vaš odnos s partnerjem.

1. Pomanjkanje komunikacije

Dobra komunikacija je veščina, ki se je lahko naučimo. Vsak teden si vzemita čas, da drug drugemu sporočita, kaj se dogaja v vajinih življenjih. Redno “preverjanje” je odličen način, da se sproti naslovi kakršnekoli težave. Zapomnite si, da je konflikt normalen in zdrav, če ga obravnavamo previdno, sočutno in jasno komuniciramo.

Najslabše, kar lahko storite, je, da ostanete tiho. Neizražena jeza ali frustracija bo le otežila reševanje nesoglasij in spodkopala vajin odnos.

Foto: Pexels

2. Strah pred zapuščenostjo

Veliko ljudi ima težave s strahom pred zapuščenostjo, ki se pogosto začne v že otroštvu. Ko se bojujete s strahom, da vas bo partner zapustil, podzavestno iščete znake nezvestobe in mu ne zaupate.

Pogost odziv na to pa je tudi oklepanje partnerja in panika, ko gre kamorkoli brez vas. In tako bolj, kot se jih oklepate, bolj jih pravzaprav odrivate stran od sebe in škodujete razmerju. Partner čuti, da mu ne zaupate, kar lahko povzroči še večje konflikte in trenje.

3. Neiskrenost in laganje

Vsak zdrav odnos zahteva iskrenost. S partnerjem morata zaupati drug drugemu in verjeti, da bosta rešila vsako težavo.

A najprej morate zaupati vase. Ali zaupate sebi, da se boste v vajinem odnosu odprli v celoti? Ali lahko partnerju iskreno poveste, kaj se dogaja v vašem življenju? Ali lahko delite z njim vse vzpone in padce, ter vse vmes?

Če imate težave s svojim partnerjem, ali lahko najdete pogum, da svoje skrbi obravnavate konstruktivno ter na sočuten način? Ste pripravljeni prevzeti 100-odstotno odgovornost za svoje težave in jih ne projicirate na tistega, ki ga imate radi?

Foto: Pexels

4. Čustveno umikanje

Čustva so bistven del vas. Vaša čustva se spreminjajo iz dneva in dan in znajo biti tudi nepredvidljiva. A če boste svoja čustva tlačili, vas bodo ta še bolj nadzirala in preprečevala intimnost v vašem razmerju.  

Ko dovolite svojim čustvom, da pridejo na plano, ko jih čutite, ste v boljšem stiku s svojo notranjostjo in bolj ste jih sposobni izraziti, ne da bi pri tem prizadeli svojega partnerja. In tako, bolj kot jih znate izraziti, bolj ste jih pripravljeni opustiti in predelati, kar omogoča zdrav odnos in dobro komunikacijo.

5. Nestrpnost ali pretirana togost

Ljudje tekom odraščanja razvijemo različne načine, da se zaščitimo. Včasih se zna zgoditi, da postanemo tako togi v določenih prepričanjih, da težko vzpostavimo stik s svojim partnerjem.

Če pogovor prekinete takoj, ko ta ne gre v pričakovano smer in se ne sklada z vašimi mnenji, potem svojemu razmerju ne delate nobenih uslug.

6. Nesramnost

Bolj, ko izkazujete sočutje, ljubezen in skrb drug za drugega, bolje lahko sodelujete.

Če ste izjemno temperamentni ali hitre jeze, potem lahko to predstavlja veliko težavo za vaše razmerje. Različni terapevti ali življenjski trenerji vam lahko pomagajo pri ugotavljanju, zakaj se tako hitro razjezite in vam pomagajo pri razrešitvi teh čustev. Pogosto je jeza sekundarno čustvo, ki zakriva nekaj drugega, kar se dogaja v vaši notranjosti.

Če se znajdete v takšnem kaotičnem razmerju, boste verjetno potrebovali zunanjo pomoč, da se izognete začaranemu krogu, ki bo še naprej spodkopaval vajin odnos.

Foto: Pexels

7. Nepripravljenost deliti opravila

Deljenje domačih opravil je pogosto zelo velik del razmerja in da bo razmerje uspešno, morajo ta biti razdeljena pošteno. Ni nujno, da s partnerjem razdelite po točni polovici in opravljate stvari, ki si jih res ne želite. Izberita si vsak ljube in manj ljube stvari.

Pogosto se lahko zgodi, da stvarem ne pripisujemo enake pomembnosti, a za srečo v razmerju moramo včasih storiti tudi kaj, kar nam ni pomembno. S tem svojemu partnerju izkažete ljubezen in spoštovanje. Prevzemite odgovornost za to, kar ste se dogovorili. Če vas mora partner kar naprej opominjati, bo dobil vtis, da vam je vseeno.

8. Prekomerna odvisnost

V življenju morate imeti več kot le eno osebo. Nihče ne more zadovoljiti vseh vaših potreb.

Vsak zdrav par potrebuje prijatelje zunaj svojega razmerja. Z nekaterimi se lahko družite skupaj s svojim partnerjem, z drugimi pa se lahko družite individualno. Ko recimo v svojem razmerju opazite težave, jih lahko najprej skomunicirate z zunanjo osebo in pridobite nasvet od osebe, ki ni vpletena vanj.

Zdrav odnos zahteva ravnovesje med časom s partnerjem, prijatelji, družino in časom zase. Spopadanje z izzivi v odnosu ni nič nenavadnega. Več ko lahko storite posamezno in kot par, da zgradite samospoštovanje in razumevanje drug drugega, bolje vam bo.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close