8. obletnica smrti priljubljene glasbenice

25. julij 2019

8. obletnica smrti priljubljene glasbenice

25. julij 2019

Amy Winehouse je do 27. leta, ko je umrla zaradi posledic dolgoletne zlorabe drog in alkohola, ustvarila več, kot večina umetnikov. Že za časa življenja je dobila kulten status

Celo tisti oboževalci njene glasbe, ki drog nikoli niso jemali in alkhohol uživajo le občasno ter zmerno, se z lahkoto ‘najdejo’ v njenih verzih in občuteni glasbi, ki niha med jazz-soulom in pop-rockom. Vsako njeno pesem je občinstvo navdušeno pozdravilo in z užitkom pospremilo izdajo njenega novega albuma.

Da gre za izjemen vokal, kakršen se rodi le nekajkrat na generacijo, je bilo jasno že, ko je izdala svoj prvi studijski album Frank. Tako kritiki kot poslušalci so v trenutku vedeli, da imajo opraviti z izjemno nadarjeno pevko ter glasbenico.

S svojim subtilnim izražanjem in svojstvenim slogom petja je veliko prispevala k razvoju sodobne glasbe in postavila standarde kakovosti na še višjo raven. V svojih pesmih je kombinirala elemente popa, soula, jazza in r’nb’-ja na tako poseben in sebi lasten način, da se je zdelo, kot da so se obudile številne pevske legende preteklosti in se ponovno reinkarnirale prav v Amy Winehouse.

Njena avtentičnost, pristnost ter edinstvenost vokala, način petja in iskrena besedila so nam segla do srca. Dejstvo je, da so številni glasbeniki ter skupine desetletja skladali odlične skladbe, ki še danes veljajo za kultne, prav ob pomoči raznih opiatov, trdih ali mehkih, ter razbrzdane količine alkohola.

Tudi Amy Winehouse je navkljub navidezno srečnemu otroštvu podlegla slabemu vplivu drog, katerim se zlepa ni želela odreči, o tem priča tudi njena avtorska pesem Rehab z refrenom ‘They tried to make me go to rehab/ I said no no’ (Skušali so me spraviti k zdravljenju, a sem rekla ne, op.). Prav ta iskrenost, ki  jo je brez pretvarjanja izžarevala Amy, je bila tisto, kar je njeno občinstvo oboževalo. Ko se je počutila slabo, smo to vedeli vsi in nobene PR službe nismo potrebovali, da bi nas prepričala v nasprotno.

Vse nam je bilo jasno že iz vezov in načina, kako je posamezno pesem Amy odpela. Ni bila le izjemna vokalistka, ampak tudi kantavtorica, ki je večino besedil napisala sama. Čeprav je bil že njen prvi album izjemen, pa je svetovno slavo v resnici dosegla šele z drugim studijskim albumom Back To Black.

Še vedno žalujemo za njenim vse prezgodnjim odhodom ter si želimo, da bi z nami vsaj še nekaj časa delila svojo neverjetno glasbeno nadarjenost, kakršne instantne pop zvezde dandanašnji niti od daleč ne premorejo. Amy nam je na srečo zapustila legendarne pesmi, kot so Rehab, Love Is a Losing Game in Tears dry on their own, to so le nekatere od uspešnic, ki jih še 8 let po njeni smrti odkrivajo vedno nove generacije poslušalcev, od mladih, do starejših.

Foto: Getty

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close