8 razlogov zakaj je imeti ‘gym buddya’ najboljša odločitev!

17. avgust 2021

8 razlogov zakaj je imeti ‘gym buddya’ najboljša odločitev!

17. avgust 2021
Profimedia

Da bi izboljšali svoje zdravje, sta najpomembnejši dve stvari – telovadna in kvalitetno preživljanje časa s prijatelji. Prvo je samo po sebi razumljivo, da drugo je lahko pomembnejše, kot si mislite.

Osamljenost je tako škodljiva za vaše zdravje, kot da bi skadili 15 cigaret dnevno, pravi študija iz Perspectives on Psychological Science. Zakaj ne bi združili zabavno s koristnim in to kombinirali: skupaj trenirati s prijateljem. Tako boste ubili dve muhi na en mah in dobili številne ugodnosti.

Bolj boste uživali v telovadbi

V raziskavi s 177 osebami na Kalifornijski Univerzi, so tisti, ki so trenirali s prijateljem ali partnerjem, poročali, da so bolj uživali, kot tisti, ki so trenirali ‘solo’. Smiselno: če se radi družite s prijatelji in radi telovadite, kombinirajte in podvojite svojo zabavo.

Manj možnosti za poškodbe

Ogledalo v fitnesu sicer pomaga, a ne dovolj. Ko imate prijatelja za trening, vam ta lahko hitro preveri formo in vas popravi, če ste v nepravilnem položaju ali v nevarnosti. Kar vas na dolgi rok lahko reši.

Občutili boste manj stresa

Osebe, ki so 30 minut vozile sobno kolo s prijateljem, so rekle da so se po treningu počutile mirneje, kot kadar so kolesarili sami, pravi študija International Journal of Stress Management. Med vadbo se jim ni bilo treba pogovarjati, da bi občutili učinke odpravljanja stresa, če pa veste, da se boste bolj potrudili, če boste govorilo – toliko bolje!

Bolj se boste potrudili

Vas je strah, da je prijatelj boljši? To je dobra stvar. Ljudje, ki so trenirali z nekom, za katerega so mislili, da je boljši, so trenirali za 200 odstotkov bolje in močneje od ostalih, kaže študija Univerze Kansas State. To zato, ker ljudje čutimo naravno željo po tem, da smo boljši, kadar smo s fit prijateljem.

Profimedia

Ne boste obupali

Kadar se zjutraj ali po službi ‘odvlečete’ v fitnes, bo motivacija boljša, če boste vedeli, da se boste tam srečali s prijateljem. Enako velja med treningom: namesto, da boste pregledovali instagram, vas bo prijatelj spodbujal in boste imeli krajše pavze.

Hitreje boste dosegli svoje cilje

To gre skupaj z dvema prejšnjima točkama: ko ste dosledni in trdo delate, se bosta vaša telesna zmogljivost in oblika izboljšali hitreje, kot če se sami občasno odpravite v telovadnico.

Če trenirate s partnerjem, boste več seksali

To velja le če je vaš gym buddy tudi vaš partner. Fizične spremembe, ki jih čutite med treningom, višji srčni utrip in povišan adrenalin, so podobni občutkom vzburjenja. To bi lahko pojasnilo, zakaj študije kažejo, da se moški in ženske med seboj še bolj privlačijo, ko skupaj opravljajo adrenalinske dejavnosti, na primer trening.

Ne boste več v rutini

Če se potite ‘solo’ se je veliko lažje vrniti na stare vaje. A to je zelo preprost način, da zapadete v monotonost. Prijatelj ima lahko predloge za novo rutino, ki bo vašim mišicam predstavila nov izziv.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close