8 stvari, ki znanstveno dokazano pospešujejo staranje

02. avgust 2022

8 stvari, ki znanstveno dokazano pospešujejo staranje

02. avgust 2022
Foto: Unsplash

Staranju ne moremo ubežati in svoje biološke starosti nam ni potrebno skrivati. Toda obstajajo dejavniki, ki staranje pospešujejo.

Življenjski stil pomembno vpliva na to, koliko stari se počutimo in izgledamo. Čeprav se je v zadnjih desetletjih življenjska doba ljudi precej povečala in se še naprej povečuje, pa obdobje, ki ga preživimo povsem zdravi, ni sorazmerno daljše. 

Kronične bolezni, kot so bolezni srca ter sladkorna bolezen, so zelo pogosti razlogi za hitrejše staranje. Če torej izboljšamo svoj življenjski stil ter zmanjšamo možnost nastanka omenjenih kroničnih bolezni, lahko tudi upočasnimo svoje staranje.

Foto: Unsplash

Katere stvari nas torej postarajo?

1. Pretirano pitje alkohola

Študija z univerze v Oxfordu je pokazala, da alkohol pospešuje biološko staranje, saj uničuje DNK, posledice pa so lahko Alzheimerjeva bolezen, rak in bolezni srca. Svoje genetske zasnove, ki pomembno vpliva na razvoj teh bolezni kasneje v življenju, seveda ne moremo spremeniti, toda zmanjšamo lahko količino popitega alkohola ter pokajenih cigaret ter povečamo fizično aktivnost. 

2. Sonce

Številne študije so pokazale, da sonce precej postara kožo. Francoska študija iz leta 2013 je pokazala, da so UV žarki glavni krivci za 80 odstotkov vseh vidnih znakov staranja na koži

3. Pogosto sedenje

Ljudje smo vse pogosteje v sedečem položaju, v katerem vztrajamo (ali pa moramo vztrajati) po več ur skupaj. Toda starejši kot smo, težje vzdržujemo svoje mišice. Nekatere študije kažejo, da po 35. letu vsako leto izgubimo približno en odstotek mišične mase, to pa povečuje možnost pojava osteoporoze, šibkosti in večjih poškodb v primeru padca, predvsem pri kolkih. 

Foto: Unsplash

Zato je pomembno, da smo dnevno fizično aktivni. To ni nujno naporen in utrujajoč trening – zadostuje že približno štiri do šest tisoč korakov na dan in hoja po stopnicah, namesto uporaba dvigala. Najdite si hobi, kot je plavanje, joga ali šport, ki vam je najbolj všeč. 

4. Kajenje

Kajenje vpliva na proizvodnjo kolagena v našem telesu, kolagen pa je protein, ki našo kožo dela zdravo in elastično. Starejši kot smo, manj kolagena proizvede naše telo in posledično se koža začne gubati ter viseti. Kajenje ta proces pospeši, zaradi česar se kadilci pogosto hitreje postarajo. 

Ameriška študija iz leta 2009 je naštela štiri faktorje, s katerimi se lahko izognemo 80 odstotkom vseh kroničnih bolezni, ki so povezane s kajenjem – pomembno je, da ne kadimo, da je naš telesni indeks pod 30, da smo fizično aktivni vsaj 3 ure in pol tedensko ter da naša dieta vsebuje veliko sadja in zelenjave, polnozrnatega kruha ter malo mesa. Študija je s tem potrdila tudi britansko raziskavo iz leta 2008, prek katere so raziskovalci naznanili, da lahko zdrav način življenja naše življenje podaljša za kar štirinajst let. 

Foto: Unsplash

5. Slaba dieta

Za zdravo življenje so izjemno pomembne vlaknine, ki jih najdemo v zelenjavi, fižolu, zrnih ter sadju, v njih pa se nahajajo tudi pomembni vitamini C in E ter antioksidanti. Vlaknine, ki jih vsebujejo, uravnavajo naš krvni sladkor, zmanjšujejo nivo holesterola ter poskrbijo za zdravo prebavo.

Zdrave maščobe najdemo v ribah, avokadu ter oreščkih, medtem ko rdeče in procesirano meso ter sladke pijače škodujejo našemu zdravju. 

6. Preveč stresa

Dolgotrajen stres je povezan s staranjem, zato je pomembno, da hitro prepoznamo, kaj nas spravlja v neprijeten položaj. Za izboljšanje našega počutja in uravnavanje stresa se lahko lotimo pisanja dnevnika, sproščujočih terapij, kot so globoko dihanje, meditacija, čuječnost ali joga. V primeru, da je stres povezan z težavami, kot so anksioznost, depresija ali PTSD, je pomembno, da za reševanje omenjenih stisk poiščemo strokovno pomoč.

7. Premalo vitaminov

Vitamine smo omenili že pri slabi prehrani, toda strokovnjaki pravijo, da so tako zelo pomembni, da si zaslužijo poseben odstavek. Staranje na primer pospeši primanjkljaj vitamina D, ki ga dobimo predvsem prek sončne svetlobe. Tistim, ki živijo v državah, kjer je predvsem pozimi malo sonca in dnevne svetlobe, zato svetujejo vitaminske dodatke.

Foto: Unsplash

8. Premalo spanja

Pomembno je, da dnevno dobimo od sedem do devet ur spanca. Pomanjkanje spanja namreč pospeši staranje, poleg tega pa povzroči tudi nezdravo vedenje, med katerega strokovnjaki umeščajo prehranjevanje s sladkimi prigrizki, hrano z veliko maščobami ter izogibanje fizični aktivnosti.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close