8 znakov, da je vaš moški v krizi srednjih let!

16. maj 2019

8 znakov, da je vaš moški v krizi srednjih let!

16. maj 2019

Tudi moške doleti upad hormonov in kriza identitete. Niso več mladeniči, polni moči, a za odpis še niso. Znajdejo se v primežu krize, ko ponovno ugotavljajo, kdo so.

Kriza srednjih let je menda normalna faza vsakega človeškega življenja, naj si gre za ženske ali moške. To je čas, ko posamezniki ponovno ocenijo svoje prioritete in cilje ali jih prevrednotijo. Tudi moški se srečujejo s krizo srednjih let, brez skrbi! Vendar na malce drugačen način, kot me ženske.

Moški prav tako občutijo nihanje hormonov (t.i. andropavzo), obenem jih pesti kriza identitete. Niso več mladeniči, polni moči in zagona, a za odpis tudi še niso. Znajdejo se v primežu kriznega obdobja, ko morajo ponovno ugotoviti, kdo sploh so. Kako prepoznate, da se je vaš partner ali soprog znašel v vrtincu sprememb in ga daje kriza srednjih let? Naslednjih 8 znakov je še kako zgovornih, da se je proces že začel.

# Hitre spremembe v razpoloženju

Partner hitro menja razpoloženje, v enem trenutku je srečen, celo evforičen, v drugem že pobit in pada v depresijo. Njegovo telo je žrtev sprememb nihanja hormonov, zato težko vzdržuje duševno ravnovesje, podobno kot ženske pri vstopanju v menopavzo.

# Sprememba stila oblačenja in videza

Se je domov nenadoma vrnil iz ‘šopinga’ z drago ‘leder’ jakno, bolj primerno 25-letniku? Si je čez noč pustil rasti brado? Drastično zamenjal pričesko? Moški se v tem prehodnem obdobju spet želi ‘dokazati’ in spremeni zunanji videz, saj ga mikajo novosti; predano začne slediti celo modnim trendom, ki jih nosi mlajša generacija moških.

# Novi hobiji in interesi

Moški v krizi srednjih let naenkrat poišče nove hobije in začne preizkušati številne stvari. Ne čudite se, če se je na hitro prelevil v alpinista ali se ogrel za skoke s padalom! Družinski avto vse pogosteje pušča v garaži, saj je postal zagrizen motorist. Ali pa je nevpadljivega domačega karavana v prvem avtosalonu brez posveta z vami zamenjal za rdeč športni roadster z odprto streho, z močnimi pospeški ter veeeliiiikoooo konji pod pokrovom. Poznamo take! Posebej pa so vašega dragega najbrž naenkrat obnorele dejavnosti na prostem, ki vključujejo obilo adrenalina; to je prejkone posledica njihovega podzavestnega prizadevanja, da bi nadoknadili presihajoči nivo testosterona v svojem telesu.

# Prekinjanje s starimi navadami in tradicijo

Je njegova rutina postala zaskrbljujoče drugačna? Bi rad že kar jutri pustil službo ali se odloča za povsem novo kariero? Številni moški v krizi srednjih let čisto preveč tuhtajo in se preobremenjujejo, nekateri postanejo celo rahlo sumničavi, npr. da ga v sedanji službi ‘vsi sovražijo’.

# Nostalgija in strah pred končnostjo

Moški sredi krize srednjih let vse večkrat razmišlja o smrti in o omejenem času, ki mu je ostal na Zemlji. Zato se je prav dramatično odločil, da ‘svoja zadnja leta’ maksimalno in brez zavor izkoristi ‘na polno’. Prej je bil težek zapečkar, a zdaj se je partner v hipu spremenil v galantnega svetovnega popotnika, vrednega samega Jamesa Bonda!

# Od vajine zveze se oddaljujejo, postajajo ‘hladni’

Distancirajo se od svoje partnerice, verjetno le zato, ker se tako močno sramujejo sebe zaradi očitnih fizičnih sprememb, ali zato, ker so tako preobremenjeni s samimi seboj: dokazujejo se mlajšim sodelavcem in tekmecem v službi, polne roke dela imajo s ‘pogovori s samimi seboj’ ter z omenjenim razčiščevanjem, kdo ali kaj so nenadoma postali v tem delu življenja in kje je njihovo mesto v svetu.

# Spolna afera z mlajšo žensko

Kar naenkrat se začnejo težave v postelji. Z vami, seveda. Erekcija je slaba ali včasih izostane, vašega telesa se je po dolgih letih skupnega življenja ter intimnosti že malce naveličal, čeprav tega za nobeno ceno ne bo priznal. Težave v partnerski spolnosti nekaterim grdo načnejo samozavest. Taki si poiščejo ‘potrditev’ zunaj doma, najpogosteje imajo ljubezensko afero s precej mlajšo žensko od vas. Boleče, a resnično!

# Izguba želje po seksu

Ženske zaradi medijskih ‘pravljic’ rade verjamemo, da bo moški do smrti ostal nenasitna seksualna zverina. Toda za moške v krizi srednjih let je pomanjkanje ali upad želje po seksu čisto normalna biološka stvar. Vstopajo v andropavzo, tako kot me ženske v menopavzo, proizvodnja spolnih hormonov upade, raven testosterona se zniža. Zaradi težav z erekcijo mnogi moški ne morejo več dobro ‘performirati’ med rjuhami ter potešiti partnerice in se zatečejo k jemanju ‘čudežne modre tabletke’.

D. S.

Foto: Shutterstock, Profimedia, Today Show, Money Crashers, SWNS Digital, WordPress

Style. Več novic

New Report

Close