9 nasvetov za razstrupljanje, brez večjih omejevanj ali stradanja

04. januar 2022

9 nasvetov za razstrupljanje, brez večjih omejevanj ali stradanja

04. januar 2022
Foto: Unsplash

Razstrupljanje je izjemno priljubljen način, kako se očistiti prazničnih prehranskih “grehov”. Vsako leto v tem času beremo o kurah čiščenja, ki nam bodo pomagale revitalizirati telo in se počutiti bolje.

Vendar pa je presnovno razstrupljanje oz. biotransformacija proces, ki se v našem telesu neprestano odvija. Vsak dan naša jetra, ledvice, debelo črevo, koža in limfa delujejo v sinergiji, da se znebijo toksinov, ki smo jim izpostavljeni.

Obstaja več razlogov, zakaj je naše telo lahko neučinkovito pri odstranjevanju toksinov in prenajedanje s hrano, ki vsebuje veliko kalorij in malo hranilnih snovi, je le eden izmed njih. Tako prekomerna izpostavljenost toksinom iz okolja (onesnaženje, plastika, izpostavljenost težkim kovinam), zaprtje, pomanjkanje hranil, stres, prisotnost kroničnih bolezni, kronična vnetja, nezadostna telesna aktivnost ali spanec, vse to prispeva k obremenitvi s toksini.

Zdaj je dobra priložnost za prehrano, ki spodbuja razstrupljanje in tudi za nadaljnje prehranjevanje, ki spodbuja biotransformacijo. Ne pozabite, da se uspešno razstrupljanje začne na krožniku.

Avtor: Profimedia

Sledite tem prehranskim nasvetom, kako pomagati svojemu telesu pri razstrupljanju:

  • V vsak obrok vključite vir rastlinskih ali živalskih beljakovin. Beljakovine, oz. njihove gradnike – aminokisline, so potrebne, da v jetrih nase vežejo toksine, ki jih nato odstranijo iz telesa. Poleg tega beljakovine pomagajo stabilizirati raven krvnega sladkorja, kar zmanjša možnost lakote.
  • Povečajte vnos vlaknin s stročnicami, zelenjavo in sadjem, saj to prispeva k rednemu praznjenju črevesja, procesu, ki je izjemno pomemben za izpiranje toksinov iz telesa.
  • Zelenjava, ki mora biti vsak dan na jedilniku, so temnolistnata zelena zelenjava, zelje, korenje ter čebula in česen, saj so bogate s snovmi, ki povečujejo sposobnost jeter, da nevtralizirajo strupene snovi. Artičoka tudi krepi jetra.
  • Sadje, bogato s fitokemikalijami, zagotavlja ciljno usmerjena hranila, potrebna za razstrupljanje. Jabolka, jagode, citrusi, ananas in granatno jabolko, so le nekatera živila, ki jih morate jesti vsak dan.
  • Povečajte vnos magnezija s semeni, špinačo, blitvo, oreščki, kvinojo in fižolom. Magnezij sprošča mišice, zato deluje sproščujoče na stene črevesja, pospešuje iztrebljanje in s tem skrajša izpostavljenost telesa škodljivim snovem.
  • Začimbe niso samo zato, da okusno obogatijo jed, temveč imajo tudi številne pozitivne učinke na telo. Pri razstrupljanju dajte prednost kurkumi, ingverju, kopru in rožmarinu.
  • V borbi proti toksinom je pomemben tudi ustrezen vnos tekočine. Z juhami, sokovi, čaji in mineralno vodo je treba dnevno zaužiti vsaj dva litra tekočine. Pijte vmes, ne med obroki. Vsak dan pijte tudi regratov čaj, ki pomaga pri razstrupljanju.
  • Izogibajte se mastnemu in predelanemu mesu, sladkarijam, rafinirani hrani in hrani, ki vsebuje aditive in konzervanse. Kofein in alkohol prav tako ne smeta biti na vašem jedilniku.
  • Nazadnje, izogibajte se preveč omejujočim načinom razstrupljanja za daljše časovno obdobje. Ti izčrpajo vaše telo in ga oropajo energije, ki bi jo lahko telo porabilo za dejansko razstrupljanje.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close