9 preprostih pravil, kako jesti in hkrati izgubljati kilograme!

19. december 2023

9 preprostih pravil, kako jesti in hkrati izgubljati kilograme!

19. december 2023
Foto: Unsplash

Stres je pogosto izgovor za nezdrave obroke hrane in prigrizke, ki jih pojemo v naglici. Predstavljamo vam zdrave rešitve!

Vsi poznamo trenutke, ko jemo stresno: prehitro, preveč, napačna živila, v trenutkih, ko smo razdraženi in v resnici iščemo čustveno oporo, ne pa dodatnih kalorij.

Tudi v času je praznikov je pomembno, kdaj jemo, koliko jemo in seveda tudi to, kaj jemo. Že res, da se lahko v tem času malo pregrešite, a zmernost naj bo tudi tokrat glavno vodilo. In ne pozabite: ni važno, kaj jeste med božičem in novim letom, ampak šteje to, kaj jeste med novim letom in božičem!

Foto: Pexels

Da vam bo lažje, upoštevajte naslednja pravila:

Žvečite počasi. Dlje, ko žvečite, več kalorij porabite. Ne goltajte hrane!

Vodite dnevnik prehrane. Sliši se nekoliko butasto, ampak dejansko pomaga, zato si vsaj nekaj tednov zapisujte, kaj jeste in kdaj, hitro boste opazili nezdrave vzorce, ki jih lahko potem spremenite.

Ostanite odločni. Osredotočite se nase, pustite druge in njihove prehranske navade. Poslušati bi morali svoje telo, ne nasvetov prijateljev.

Jejte samo, ko ste lačni. Sliši se grozno preprosto, a v resnici ni, saj smo lahko že od malih nog vajeni, da je hrana tolažba. Morda vam v resnici manjka pozornosti, ljubezni ali preprosto zanimivega dogajanja …

Foto: Pexels

Od kod prihaja hrana? To bi moralo biti za vas bolj pomembno, kot denimo nov modni kos oblačila v omari. Kupujte lokalno, jejte zdravo, organsko, biološko pridelano hrano.

Jejte, da živite, ne pa živeti za to, da jeste. Nad stres se lahko spravite z drugačnimi metodami, denimo masažo, aromaterapijo, toplo kopeljo, dobro knjigo, vadbo …

Za kosilo si vzemite vsaj pol ure. Dlje, kot jeste, boljše za vas. Jejte premišljeno in počasi. Ker je to za telo preprosto bolj zdravo, kot hlastanje!

Foto: Instagram @louisegrrd

Ne pozabite na lepo posodo. Jemo tudi z očmi, zato si privoščite lepe posode, krožnike in jedilni pribor, hrana vam bo na ta način še bolj v užitek.

Pred zaužitjem obroka spijte vodo. Naš živčni sistem pogosto zamenjuje signale žeje in signale lakote. Včasih smo v resnici dehidrirani, ne lačni. Zato pred obrokom spijte velik kozarec vode in počakajte 15 minut. Če še vedno čutite lakoto, potem si jo le privoščite.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close