9 preprostih pravil, kako jesti in hkrati izgubljati kilograme!

Stres je pogosto izgovor za nezdrave obroke hrane in prigrizke, ki jih pojemo v naglici. Predstavljamo vam zdrave rešitve!

Vsi poznamo trenutke, ko jemo stresno: prehitro, preveč, napačna živila, v trenutkih, ko smo razdraženi in iščemo v resnici čustveno oporo, ne pa dodatnih kalorij. Ko gre za doseganje vitke postave, je poleg vsaj kolikor toliko redne telovadbe pomembna tudi bolj zdrava in uravnotežena prehrana. Pomembno je, kdaj jemo, koliko jemo in seveda tudi to, kaj jemo.

Ker je hrana tudi tolažba, ne samo nujno gorivo za naše vsakdanje aktivnosti ter preživetje, se je včasih prav težko upreti nezdravim navadam, kot je uživanje prigrizkov opolnoči pred spanjem ali vmes, ko sedimo za računalnikom, ko smo zdolgočaseni, gledamo film in tako naprej.

Strokovnjaki so naredili kar nekaj eksperimentov na to temo in izkazalo se je, da so z naslednjimi triki tisti, ki so v raziskavi sodelovali, z le malo spremembami življenjskega sloga izgubili dva kilograma v času treh do štirih mesecev, kar ti četrtine sodelujočih pa je odvečne kilograme izgubljalo tudi v obdobju nadaljnih šestih mesecev. Zato si skupaj oglejmo, s katerimi triki jim je to uspelo!

# Žvečite počasi

Dlje, kot žvečite, več kalorij porabite. Ne goltajte hrane!

# Vodite dnevnik prehrane

Sliši se nekoliko butasto, ampak dejansko ta reč pomaga, zato si vsaj nekaj tednov zapisujte, kaj jeste in kdaj, hitro boste opazili nezdrave vzorce, ki jih lahko potem spremenite.

# Ostanite odločni

Osredotočite se nase, pustite druge in njihove prehranske navade. Poslušati bi morali svoje telo, ne nasvetov prijateljev.

# Jejte samo, ko ste lačni

Sliši se grozno preprosto, a v resnici ni, ker smo že od malih nog vajeni, da je hrana tolažba. Kako namreč neozaveščene matere in očetje pomirijo jokajočega otroka, tudi, ko ta ni lačen? S hrano, seveda! Zdaj veste odgovor, zakaj smo še kot odrasli kar naprej ‘lačni’ – v resnici nam manjka pozornosti, ljubezni ali preprosto zanimivega dogajanja…

# Od kod prihaja hrana?

To bi moralo biti za vas bolj pomembno, kot denimo nov modni kos oblačila v omari. Kupujte lokalno, jejte zdravo, organsko, biološko pridelano hrano.

# Jejte, da živite, ne pa živeti za to, da jeste

Nad stres se lahko spravite z drugačnimi metodami, denimo masažo, aromaterapijo, toplo kopeljo, dobro knjigo…

# Vzemite si vsaj pol ure za kosilo

Dlje, kot jeste, boljše za vas. Še predobro se spomnim pametnjačenj ter očitkov svojih staršev, ki sta pač predvojna generacija, da samo tisti, ki hitro je, tudi hitro dela. Opustite mentaliteto hlapcev. Jejte kot gospodje in meščani – počasi. Ker je to za telo preprosto bolj zdravo, kot hlastanje!

# Ne pozabite na lepo posodo

Jemo tudi z očmi, zato si privoščite lepo posodje in jedilni pribor, hrana vam bo na ta način še bolj v užitek.

# Pred zaužitjem obroka spijte vodo

Naš živčni sistem pogosto zamenjuje signale žeje in signale lakote. Včasih smo v resnici dehidrirani, ne lačni. Zato pred obrokom (ali pred načrtovanim hranjenjem) spijte velik kozarec vode in počakajte 15 minut. Če še vedno čutite lakoto… potem kar v napad na hrano!

 

Foto: Shutterstock, Womenshealth, Metro, Pinterest, Livestrong, Sheknows

New Report

Close