9 trikov, kako živeti brez sladkorja

07. september 2021

9 trikov, kako živeti brez sladkorja

07. september 2021

Takoj boste občutili razliko.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, da odrasli in otroci zmanjšamo svoj dnevni vnos sladkorja na pet odstotkov celotnega energijskega vnosa. To pomeni približno 25 gramov sladkorja na dan. Za primerjavo majhna pločevinka cole vsebuje 39 gramov sladkorja.

Čeprav je sladkor zasvojljiv, vam je lahko v pomoč devet preprostih trikov, kako zmanjšati dnevni vnos sladkorja.

1. Zjutraj zamenjajte kosmiče z beljakovinskim zajtrkom

Pakirani kosmiči pogosto vsebujejo veliko sladkorja. Strokovnjaki svetujejo, da si namesto priljubljenih muslijev zjutraj raje pripravite zajtrk, ki je bogat z beljakovinami. Tako boste z manj zaužite hrane dlje časa imeli občutek sitosti, je poročal Huffington Post. Tovrsten hitro pripravljen obrok so jajca oziroma omleta s polnozrnatim kruhom. 

2. Sestavite si svoj jogurt

Sadni jogurti izgledajo zdravi, vendar vsebujejo veliko sladkorja. Kupite navaden jogurt in ga obogatite s svežimi jagodami, oreščki ali gozdnimi sadeži.

3. Izogibajte se sadnim sokovom

Sadni sokovi vsebujejo ves sladkor, ki ga ima sadje, a hkrati nimajo hranljivih vlaknin. Strokovnjaki zato priporočajo, da svoj dnevni vnos fruktoze dobite s celim sadjem, žejo pa potešite z vodo, v katero lahko stisnete pomarančo.

4. Zamenjajte alkohol z vodo

Alkohol v povprečju predstavlja 11 odstotkov posameznikovega dnevnega vnosa sladkorja. Kozarec vina ima približno toliko sladkorja kot kos čokolade. Da omejite vnos sladkorja, nadomestite vsak drugi kozarec alkohola z vodo.

5. Pazite pri namazih

Ni vam treba skrbeti, če občasno posežete po toastu, a previdno pri namazih; marmalade so prave sladkorne bombe. Namesto tega si raje namažite arašidovo maslo, na katerega lahko narežete banano.  

6. Ne sladkajte si čaja

Čaj je nizkokalorična pijača, ki pozitivno vpliva na zmanjševanje tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni, raka in sladkorne bolezni, a dodajanje sladkorja izniči vse pozitivne učinke te starodavne pijače. Če se ne morete navaditi na pitje grenkega čaja, sladkanje opuščajte postopoma.

Profimedia

7. Prilagodite svoje recepte

Sladkor je priročna sestavina, zaradi katere so vaši recepti pravi hit, ampak večina receptov bo okusnih tudi z manj sladila. Poskušajte prepoloviti količino sladkorja, ki ga uporabljate za kuho in peko.

8. Spremljajte svoj dnevni vnos sladkorja

S številnimi brezplačnimi aplikacijami še nikoli ni bilo lažje imeti nadzora nad uživanjem sladkorja.

9. Vržite sladkor iz stanovanja

Če sladkorja ali sladkih stvari nimate na dosegu rok, jih ne boste jedli. Hrano nakupujte takrat, ko ste siti.  

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close