9 znakov, da ste trenutno na avtopilotu

04. februar 2022

9 znakov, da ste trenutno na avtopilotu

04. februar 2022

Imate nadzor nad svojim življenjem? Se odločate za hitrost ali rutino?

Če dovolimo, da se naše življenje preprosto zgodi, lahko to prej ali slej obžalujemo in začutimo, da smo zamudili priložnost živeti. Zamudili smo samozadostno življenje, odločanje o svojih izkušnjah, delanje napak in sprejemanje pravih odločitev, ki bi nam dale nepozabne trenutke.

Na žalost pa ni tako enostavno držati volana v roki in ga usmerjati. In včasih preklopimo v avtopilot, brez, da bi se tega zavedali. Je prijetno, a če to dovolimo, bomo v življenju zamudili veliko stvari. To so znaki, da živite življenje na avtopilotu.

Vaše življenje je popolnoma predvidljivo

Rutina je del našega vsakdanjega življenja in skoraj vsi imamo v svoji rutini nekaj ponavljajočih se elementov. Navade varčujejo z našo energijo, ki jo imamo na razpolago za druga doživetja.

Če pa so te nove, popolnoma edinstvene in nove izkušnje v življenju odsotne, se jih celo bojimo in izogibamo, če ne pustimo prostora za improvizacijo, fleksibilnost in spontanost, potem je to znak, da je vpleten avtopilot in ga sploh ne znamo več upravljati.

Počnete, kar si želijo drugi

Kot del družbe nas v veliki meri oblikujejo prevladujoča pričakovanja in vrednote. Že kot otroci se sprašujemo, ali moramo res v šolo in ali je res prav, da dobimo diplomo in poslušamo odrasle, rečemo prosim in hvala, … Toda na neki točki moramo razmisliti, katere vrednote in tradicije si delimo in v katerih se razlikujemo. Če ne želimo živeti na avtopilotu preostanek svojega življenja.

Nikoli ne počivate

Hitite od ene obveznosti do druge in če je med njimi nekaj prostega časa, se zamotite s pasivnimi dejavnostmi, kot je gledanje televizije ali brskanje po Instagramu. Takšen vsakdan je značilen za fazo na avtopilotu, v kateri manjkajo trenutki, v katerih se ukvarjamo sami s seboj in dejavnostmi, ki nam nekaj pomenijo.

Foto: Unsplash

Počutite se, kot da čas beži mimo vas

Bolj kot se staramo, hitreje se nam zdi, da čas beži. Toda, če smo na avtopilotu, se zdi, kot da čas dirka mimo nas. Zdi se, kot da dnevi, tedni, meseci, izginejo v megli, brez da bi se kaj zgodilo. Manjka nam raznolikosti in spremembe smeri, premor ali sprememba tempa, ki bi prekinila naš tok časa.

Imate težave s spominom

Ko so vsi dnevi enaki in nismo aktivno vključeni vanje in v to kaj počnemo, običajno zamudimo zanimive dogodke, edinstvene trenutke in čustva, ki bi si jih morali zapomniti. Tako pa imamo težave s tem, da se trenutkov sploh ne spomnimo in jih ne znamo umestiti v čas, ko se je to zgodilo.

Počutite se, kot da nekaj pogrešate

Večino časa, ko smo na avtopilotu, se nam zdi, kot da bi naše življenje moralo biti drugačno in nam nekaj manjka. Hrepenimo po stvareh, ki jih nimamo in sanjamo o stvareh, ki jih ne počnemo. Ne znamo se več obrniti, ali pa se bojimo obrniti. Zato ostanemo tam, kjer smo in pustimo, da nam naše sanje in inspiracije pobegnejo.

Preveč ste angažirani, brez razloga

Tudi, če se ne počutite ravno energično, ko živite na avtopilotu, vam zmanjka energije za stvari, glede katerih ste strastni. Zato se na avtopilotu ponavadi vržemo v vsako nalogo, ki nam pride naproti in jo jemljemo preveč resno in niti ne pomislimo, ali je za nas res tako pomembna.

Vaše misli so pogosto drugje

Ker tako ali tako nimate dobrega nadzora, vam misli na avtopilotu pogosto tavajo v prihodnost, preteklost ali nek sanjski svet. Redko ste osredotočeni na tukaj in zdaj.

Ne čutite nobene spodbude, da zjutraj svoj dan sploh začnete

Ni nam treba vsako jutro skakati od veselja, a če se zbudite in si misite: “O ne, ne spet!” je to lahko znak, da smo popotniki na potovanju, na katerega res nočemo več in ki ne zahteva nobenega truda z naše strani.

Če se vam katera od teh točk sliši znana, predvsem pa imate občutek, da ste trenutno na avtopilotu, je prvi ukrep vsekakor zaviranje in orientacija. Kje ste? S kakšnimi vsebinami trenutno polnite svoje življenje? Kaj vam pomeni ta vsebina? Kaj bi radi počeli več in kaj manj? Kam greste? Odgovorite na ta vprašanja, ki so dobro izhodišče in vam bodo povedala, kako hitro se ustavite in kam se usmeriti.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close