9 zvezdnic, po katerih so poimenovane torbice

02. avgust 2023

9 zvezdnic, po katerih so poimenovane torbice

02. avgust 2023
Foto: Profimedia

9 zvezdnic, po katerih so poimenovane torbice

02. avgust 2023

Modni oblikovalci so se svojim muzam poklonili na enega najbolj častnih načinov. Po njih so poimenovali torbice, ki so postale ikonične.

1. Alexa Chung

Torbico The Alexa je znamka Mulberry predstavila leta 2010, navdih zanjo pa je bil osebni stil modne ikone in voditeljice Alexe Chung. Londonski muzej Victoria & Albert jo je leta 2020 predstavil v svoji zbirki Bags: Inside Out skupaj z drugimi klasičnimi torbami luksuznega oblikovanja z vsega sveta, na voljo pa je v štirih velikostih.

Foto: Profimedia
Foto: Mulberry

2. Princesa Diana

Prvotno je bila torbica z značilnim prešitim vzorcem imenovana Chouchou, a jo je znamka Dior leta 1996 preimenovala, potem ko so jo opazili pri princesi Diani. Torbico Lady Dior, ki je sestavljena iz 144 kosov in je bila posodobljena pred štirimi leti, je leta 1994 oblikoval Gianfranco Ferré. Glavne lastnosti poleg prešitega vzorca so še kratki ročaj ter obeski, ki jih je Christian Dior oboževal.

Foto: Profimedia
Foto: Dior

3. Lana Del Rey

Znamka Mulberry je torbico leta 2012 posvetila pevki Lani Del Rey. Takratna kreativna direktorica Emma Hill je bila tako velika oboževalka pevkinega videospota Video Games, da je posebej zanjo oblikovala torbo, ki jo je poimenovala Del Rey. Na voljo je v več barvnih odtenkih, Emma pa je za pevko izdelala še njeno prav posebno različico v beli barvi.

Foto: Profimedia
Foto: Mulberry

4. Jane Birkin

Najslavnejša in najbolj iskana torbica na svetu je bila poimenovala po pevki in igralki angleških in francoskih korenin Jane Birkin, ki je pred kratkim preminila. Torbica z značilno zaponko ter obeskom znamke Hermès dosega vrtoglave cene, odvisno od materiala, iz katerega je izdelana, ter jo je nemogoče kupiti v običajnih Hermèsovih butikih. Na nekatere različice je treba čakati tudi po več let, v svojih garderobnih omarah pa jo imajo prav vse največje zvezdnice. Prvo so izdelali že leta 1984, tako da prihodnje leto praznuje svojo štirideseto obletnico.

Foto: Profimedia
Foto: Hermès

4. Diane Kruger

Manekenka in igralka Diane Kruger je bila navdih za torbo Diane oblikovalca Jasona Wuja. Elegantna torba v slogu 70. let je bila predstavljena v oblikovalčevi kolekciji za pomlad in poletje 2015. Oblika torbice je elegantna, brezčasna in ženstvena, s temi besedami je igralko poimenoval tudi Jason. Ko jo je vprašal, kakšno torbico si želi, je rekla takšno, ki jo lahko nosi čez telo ter lahko odpre z eno roko.

Foto: Profimedia
Foto: Jason Wu

6. Sofia Coppola

Sodelovanje znamke Louis Vuitton in režiserke Sofie Coppola se je pričelo leta 2009, pri oblikovanju z Marcom Jacobsom, ki je bil takrat kreativni direktor znamke, pa je sodelovala tudi Sofia. Večja torbica v stilu počitniških torb ima kratek in dolg ročaj, navdih zanjo pa sta bili torbica Speedy in Keepall.

Foto: Profimedia
Foto: Louis Vuitton

7. Nina Simone

Torbica Nina, ki jo je oblikovala Gabriela Hearst, je poimenovana po umetnici in aktivistki Nini Simone. Strukturirana okrogla torbica je izdelana iz gladkega italijanskega nappa usnja in ima ročaj s ključavnico. Nosile so jo že številne zvezdnice, med njimi Meghan Markle, Angelina Jolie in Jessica Alba. Oblikovalka jo je sprva izdelala zase, leta 2016 pa jo je predstavila še javnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Gabriela Heart

8. Jessica Stam

Prešita torbica s kovinsko verižico Stam bag je bila prvič predstavljena leta 2005, oblikovalec Marc Jacobs jo je poimenoval po manekenki Jessici Stam. Leta 2013 so jo sicer prenehali izdelovati, letos marca pa so jo oživeli in v sklopu kolekcije (M)Archives znova predstavili. Obraz letošnje kampanje je seveda Jessica, poleg nje pa so v kampanji sodelovali še Paris Hilton, Selma Blair, Ashanti in Ashlee Simpson.

Foto: Profimedia
Foto: Marc Jacobs

9. Jackie Kennedy

Jackie O je bila inspiracija za mnoge modne kreacije, med njimi tudi torbico Jackie 1961 znamke Gucci. Torbica v obliki polmeseca, ki je bila izdelana kot že ime pove leta 1961, se v šestdesetih letih ni kaj veliko spremenila in je dokaz, da gre za brezčasen dizajn. Torbica je bila prvotno poimenovana Fifties Constance, ko pa jo je Kennedyjeva v 70. letih začela nositi, je postala Jackie.

Foto: Profimedia
Foto: Gucci

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close