Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Skrajšan (polovični) del. čas – prevoz na delo, malica – pravna pomoč, prosim!

Skrajšan (polovični) del. čas – prevoz na delo, malica – pravna pomoč, prosim!

No, drage moje, pa se vračam na forum s temo, ki mi danes žre živce. Danes sem dobila prvo plačo pri novem delodajalcu (državna služba). Zaposlena sem za 20 ur tedensko, ker “flikam” polovično odsotnost delavke, ki dela skrajšan del. čas zaradi majhnega otroka.

Problem se je pojavil danes, ko sem na plačnem listu zagledala, da so mi povrnili točno polovico prevoza na delo. Vam povem, da mi je šlo kar na jok! Najprej me je popadel bes, nato pa žalost.

Nujno rabim pravno pomoč. Kako je s povračilom stroškov prevoza na delo, če je nekdo zaposlen za polovični del. čas? Vem, da vas je kar dosti, ki tako delate, zato bom verjetno dobila odgovor.

Enako me zanima za stroške prehrane (malice), ki jih je ravno tako za polovico – res je, da mi za malico pripada le 15 minut, ne vem pa, kako je s stroški.

Danes sem resnično razjarjena in v bostvu jezna sama nase: trapa sem, ker se gonim vsak dan v LJ, čeprav mi zaradi rizične nosečnosti že kar nekaj časa pripada bolniška! Le za “koji k****” se izpostavljam…

Lepo prosim za vaše izkušnje in pravno podlago.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Jaz sem se odločila za skrajšan delovni čas in ga nastopim januarja.
Na forumu DELOVNO PRAVO sem izvedela vse kar me zanima.
Pripadajo mi celotni potni stroški, malica, regres in dopust-samo plača je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Ostalo je vse isto.
Vprašaj še na forumu delovno pravo, da dobiš pravi odgovor.

Živjo Špelin@,

jaz sem bila nekaj časa zaposlena za polovični delovni čas (ker sem koristila pravico, ki jo lahko izkoristiš do otrokovega 3 leta). Dobila sem povrnjene 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} stroške prevoza na delo, 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} malico, ter odločbo za ves pripadajoč dopust.
Definitivno zahtevaj kar ti pripada.

Lp.

Najlepša hvala, nena 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Uf, veš, da bom, ker me je resnično prizadelo, ko sem zagledala tisto malo vsoto, komaj sem čakala, da pridem domov in se krepko zjokam…

Najlepša hvala za informacijo 🙂

Že pred časom sem na forumu zasledila podatke o tem, da ti dodatki pripradajo polnovredno – 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Saj je logično – pot v službo in nazaj je enako dolga, neglede na to, koliko časa v službi preživiš. Tudi malica te stane ravno toliko.

Oglasila sem se pravzaprav, da te pozdravim. In res, zahtevaj svoje, naj te ne preninesejo okrog. Pa pobožal trebušček in pobožaj malo B. :))) Pa seveda moža in S. ter T.. :))) Oglasi se kaj. Mislimo nate (in te včasih opravljamo, hi hi hi :))).

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Tudi jaz vas vse že krepko pogrešam!!! Res mi je žal, ker zvečer ne skočim več “gor”, ampak sem tako salamensko utrujena od vsakodnevne vožnje, da grem res s kurami spat – no, dobesedno ravno ne 😉 Komaj čakam, da se sama pri sebi končno odločim za bolniško, ki mi jo ginekolog na vsakem obisku ponuja…

Poljubčki zate in za vse ostale moje zlate punce!!! Posebni pozdravčki tvoji družinici :)))

Hvala.

Bolniško pa le vzami. Saj veš – vse za otročka… Objemček.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Ti kar lepo počivaj!!! In pozdravi S. še od moje M. :o)))))))))))) Se vidimo ob priliki – ta vikend smo imeli dva bolnika :((

_______________________________________ Nick ne odraža dejanskega stanja posledic :)))

Hihihi, nov nick ;)))

Upam, da sta bolnika zdaj ok.

S. se zahvaljuje za pozdrave in mi zdaj gleda pod prste, da ne bom slučajno pozabila napisati, da tudi ona pozdravlja M. :))))))))))))))

Objemčki vsem 🙂

Ja, Špelin@, ti pa imaš smolo ….

Da bi se le čimprej prenehalo in začelo vse lepo!!!!

Po zakonu ti pripada 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prevoz in 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prehrane, ker ne glede na to, da delaš skrajšani delovnik, delaš 5 dni v tednu (vsaj to!) in ne samo 2,5 dneva.

Mislim, da bi bil kakšen inšpektor za delo zelo vesel, če bi videl tvojo plačilno listo.

Srečno in “pojdi že enkrat v bolniško”!!!! :)))

Nataša

Evo iz lastnih izkušenj: pripadajo ti natanko iste pravice (dopust, regres, prehrana, prevoz, tudi eventuelna 13. plača ali “božičnica”) kot vsem polnozaposlenim, samo tvojega OD je pol manj – ničesar drugega ne smejo prepolovit!!!

V bistvu je logično, a ne? Saj prideš cela v službo in ne samo pol 😉 Oz. ti celo “dvojno”. Lepo te prosim, pojdi v bolniško, pazi naze in na svoje detece!!!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

NatašaH in Skr bna, najlepša hvala obema.

Resnično sem žalostna, kajti zelo boli in skrajno bedno je, da se to zgodi v instituciji, ki zaposluje maso ljudi, od katerih polovica nima pojma, kaj dela, četrtina se jih “šlepa” v brezdelju, preostala četrtina pa se trudi po svojih omejenih možnostih, ki so pretežno povezane s kroničnim neznanjem…

Skr bna, še eno vprašanje imam zate: ali je znesek, ki je v tvoji pogodbi naveden kot osnovna plača potem prepolovljen? Če ima tvoja pogodba takšno obliko.

Ne, nanese enih 8.000 SIT več, ampak to zato, ker padeš v nižji davčni razred za odmero dohodnine in plačajo manj akontacije. Prepolovljen je (mislim da) brutto znesek, netto dobiš pa ven majčkeno več kot pol.

Špelin@, bejži v bolniško, ampak to s pogodbo za polno zaposlitev, veš kakšno revščino od porodniške boš ven dobila!!!!!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Živjo Špelina,

Jaz bi ti svetovala, da najprej dobro prebereš svojo pogodbo o zaposlitvi. Zelo pomembno je ali imaš pogodbo za skrajšani delovni čas – če je že v glavi pogodbe zapisano, da gre za skrajšani delovni čas ali pa morda za polovični delovni čas. Če imaš v glavi zapisano da gre za pogodbo o polovičnem delovnem času potem mora biti plača opredeljena za polovični delovni oz. če ti piše v glavi pogodbe da gre za pogodbo o skrajšanem delovnem času potem mora biti zapisana plača za polni delovni čas in se ti vsak mesec poračuna z urami ki si jih v tistem mesecu naredila. Bruto osnova deljeno z 176 urami krat število ur, ki si jih delala.

Zraven ti pripada tudi dodatek na delovno dobo – 0,5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na 1 leto delovne dobe. Kar se tiče malice in prevoza moraš ravno tako imeti zapisano v pogodbi – koliko in ali ti sploh pripada – po zakonu ti pripada polno povračilo za malico; glede prevoza pa je lahko tako, da ti podjetje povrne najmanj 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} potnih stroškov in največ 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Ravno tako ti pripada dopust in regres – vendar prosim spet preveri pogodno, ki si jo verjetno že podpisala !? Potem pa je tu še vprašanje kako se vse te stvari urejene z pravilnikom podjetja kjer delaš – vsaj v zasebnih podjetjih se mnogo zadev ureja z pravilniki in akti o delovanju podjetja – od sistematizacije delovnih mest je naprimer odvisen količnik za izračun tvoje plače, od akta o delavnem času tvoj delavni čas, itd. itd.

Skratka dobro preveri pogodbo ki si jo podpisala – če pa kaj neveš mi lahko pišeš na moj mail in ti bom poskusila pomagati (meni veliko stvari razloži moj mož, ki je v teh poslih doma:))

LP in čimanj sekiranja

Manca1

p.s.: jaz sem tista, ki si ji pomagala ko je umrla mala Ana in še danes grem velikokrat prebrati pesmico za Ano, ki si jo napisala na forumu Ko straši žalujejo

Hojla :))

Veš, sranje je, ker v pogodbi v vseh členih piše “skladno z zakonom in kolektivno pogodbo”. Konkretno definirano ni nič razen bruto osnovne plače ter količnikov.
Člen, ki govori o povračilu prevoza in podobnem, se glasi:
“Delavki pripadajo drugi prejemki iz del. razm. in povračila stroškov v primerih in pod pogoji, določenimi z zakonom in Kolektivno pogodbo, in sicer:
– povračilo prehrane med delom
– povračilo stroškov prevoza na delo in z dela
.
.
.”

Te nesrečne kolektivne pogodbe (gre za čisto specifično pogodbo dejansko samo za ta zavod) ne najdem nikjer na netu!

Čisto sem obupana, ker si z denarjem, ki sem ga dobila za prevoz, ne morem pokriti niti izdatkov, ki sem jih imela prejšnji mesec za vlak, kaj šele, če bi si “privoščila” celo avtobus od železniške do doma… Ko sem v kadrovsko prinesla vozovnici za vlak in avtobus (to so takoj prvi dan zahtevali od mene), mi je delavka neuradno in žal brez prič povedala, da bom dobila povrnjeno v obe smeri.

Aja, drugače ta institucija povrača stroške 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – veliko ljudi se vozi s Štajerske ali Primorske in naberejo z nadomestilom stroškov prevoza še eno plačico… Samo ti ljudje so zaposleni za polni del. čas, zato si nimam s tem kaj pomagati.

Na kateri mail ti lahko pišem? Da ne bom kiksnila in ti poslala v bivšo službo 😉

Kako si? Kako tvoja družina? In kako je z Anino mamico?

Objemčki :)))

Špelina, meni vožnja znese več kot plača, če mi je ne bi povračali, se mi ne splača v službo hodit, ker bi zapravila več za vožnjo, kot bi dobila plače. In to čisto resno, ker delava z možem navzkriž in se ne moreva skupaj vozit. Tako da….vožnja ti pripada!

Živjo,

Ti pišem jaz na tvojga, tako da boš lahko videla domači meil.

LP Manca1

Prav!

No, vidiš, ravno v tem je štos: meni potem, ko odštejem še ves denar, ki sem ga zmetala za vlak v preteklem mesecu, ostane od plače celih 30 čukov… Da denarja za malico sploh ne grem odštevat.

Hvala ti za tvoje – meni zelo dragocene – izkušnje.

Špelin@, upravičeno si jezna. Vsi dodatki ti pripadajo v celoti, ne polovično.

Tudi jaz delam polovični delovni čas, ampak ne hodim na delo vsak dan, pač pa samo trikrat tedensko. In dobim povrnjene stroške za malico in za prevoz za tiste dneve, ko sem tam. Torej ne polno, ampak vozim se tudi ne vsak dan, tako da se mi zdi to pošteno. Ampak tebe pa enostavno povedano nategujejo. Razkuri se in jim pokaži vetra. Držimo pesti, da jim boš podkurila. :-))

Špelin@, upravičeno si jezna. Vsi dodatki ti pripadajo v celoti, ne polovično.

Tudi jaz delam polovični delovni čas, ampak ne hodim na delo vsak dan, pač pa samo trikrat tedensko. In dobim povrnjene stroške za malico in za prevoz za tiste dneve, ko sem tam. Torej ne polno, ampak vozim se tudi ne vsak dan, tako da se mi zdi to pošteno. Ampak tebe pa enostavno povedano nategujejo. Razkuri se in jim pokaži vetra. Držimo pesti, da jim boš podkurila. :-))

Evo, zdaj se bom malce mirneje odpravila spat: našla sem namreč en interni akt (Pravilnik o povračilu stroškov prevoza na delo in z dela), kjer lepo piše:
“Stroške prevoza se zaposlenemu povrne za dejansko št. dni prisotnosti na delu.”
Nikjer ni govora o polnem ali skrajšanem del. času, ampak le o dnevih prisotnosti na delu.

Možgani se mi že kisajo od zakonov, kolektivnih pogodb in pravilnikov… grrrrrrrrr….

Po tem, ko sem v joku zaspala in se celo noč bolj ali manj premetavala, sem zdaj pokonci in še bolj besna, poleg tega se mi niti pod razno ne da v službo, ampak bom še par dni stisnila zobe zaradi otroškega obdarovanja, nato pa adijo.

Zdaj se mi od vseh teh krivic – in v zadnjih letih sem jih bila od različnih delodajalcev deležna več kot marsikdo v celem življenju – resnično obrača želodec in se mi po glavi podijo vedno bolj “fizične” variante… v stilu: brez besed ene par na gobec!

Potrebujem dobrega odvetnika, ki se ukvarja z delovnim pravom, zato še enkrat prosim za pomoč.

Dobro jutro!

Pozdravljena Špelin@,

velikokrat se spomnim nate in ti želim vso srečo. Tudi jaz delam v državni službi tako, da ti lahko samo potrdim vse kar so ti ostale že napisale.

Domnevam pa lahko zakaj so te ogoljufali: tisti zaposleni(a), ki pri vas obračunava plače je to verjetno naredil(a) iz nevoščljivosti, ker imaš verjetno kar visoke stroške prevoza. In nad njim kontrole nihče ne izvaja ali pač…

Še pred nekaj leti sem bila vodja oddelka, kjer je delavka obračunavala plače. Ko sem enkrat malo preverjala, sem videla kako je goljufala (predvsem pri uspešnosti, saj jo je nekaterim odvzemala (po nekaj 100 SIT) in si jo pisala pri sebi … Ko sem to odkrila in obelodanila, je bilo pa joj – ampak ne pri njej ampak pri meni, ker sta bili z direktorico povezani po celi črti tudi privat.

Zato – bori se za svoje pravice, ki ti pripadajo!

Vso srečo in pazi na svojo domačo srečo!

New Report

Close