Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Topljenje zobkov

Topljenje zobkov

Mene pa zanima, če je imela katera problem s svojim otročkom, kar se tiče zobkov in sladkih stvari? Moji pnčki je v ponedeljek kar odletel sam od sebe … in dejansko se vidi, kot da bi se ji sklenina topila! Stara je bila 2 leti!
Je še kak primer tak?

Zgodilo se ni meni, se je pa kolegici. Njena miška je imela spredaj rumene zobke, obglodane od zobne miške:), ker je vedno pila sladke sokove zvečer in ponoči iz flaške, seveda. No in iz enega zobka se ji je nekoč odkrušil večji kos sklenine. Zgledalo pa je res tako, kot da se ji zobki topijo.

Bacilka.

Poznam nekaj primerov, ko so se otrokom kar topili zobje. Kako lahko pomagaš, ne vem. Sem pa ugotovila, da so vsi ti otroci po steklenički pili sladke čaje ali sokove.

No, mene so nekateri čudno gledali, ko sem mojima dajala nesladkan sadni čaj – takšnega pijeta še danes. Velikokrat pa sta ponoči v stekleničko dobila navadno vodo. Če sta bila res žejna sta pila, drugače se pa nista nalivala.

Naj povem, da sta stara skoraj 8 in skoraj 3, pa še nimamo nobene luknjice ali plombice. Res pa je, da si zobe zelo temeljito in redno umivata.

Mogoče iz mojega pisanja lahko ugotoviš, kaj delate narobe, če sploh kaj, in potem skušaš to odpraviti. Vem pa, da je težko preprečiti, ko se enkrat začne – tako mi je povedala prijateljica, ki je imela take probleme s prvo hčerko. Druga pa pije nesladkan čaj ali vodo – po našem vzoru in ima čisto lepe zobe – čez en mesec bo stara 2 leti.

Naš 7 letnik ima zelo slabe zobe, petice so mu že izrasel z luknjami in mu do 7 leta dejansko razpadle. Pa nikoli ni pil sladkih sokov ali čajev. Še vedno ne mara sladkih pijač ne gostih sokov, ne gaziranih pijač. Sedaj sicer sadni čaj ko ga skuham malo sladkam, zeliščnih čajev pa nikoli. Za zobe vzorno skrbi, čisti jih 3 krat na dan, obvezni zjutraj in zvečer, pa še v šoli jih umivajo po malici. Mlajši 5 letnik pa že majhen ni maral nesladkonih čajev in smo mu čaj zelo kmalu pričeli zmerno sladkati. Na splošno je mnogo bolj sladke sorte in poje mnogo manj sadja pa ima neprimerljivo boljše zobe od starejšega brata. Tako da na kakovost zob vpliva več stvari in ne le sladke pijače.
LP A.

Tako stopljeni so lahko tudi zobki otrok, ki so pili prilagojeno mleko po steklenički, ko so bili dojenčki. Ker le to vsebuje sladkor.

Ja je vse res, to je zaradi sladkorja in nacejanja ponoči. Sem pa zadevo popolnoma ukinila ( sladko pijačo, sladkarije ) in začeli smo temeljiteje pucat zobke. …. Me pa zanima, kaj bo iz tega se razvilo? Ali ji bodo vsi popadali oz. se polomili? Sedaj ko so zobki še mlečni me malo tolaži zadeva, da jih bo tako ali tako izgubila enkrat. Ko dobi pa prvega stalnega bomo pa bolj pazljivi!

Naša sedaj osemletnica je imela tako uničene sprednje zobke. Zdaj ima zdrave stalne in upam, da bodo ostali zdravi čimdalj… kajti ima zasnovo po meni slabo. Morda je nekaj tudi na umetnem mleku in drugih pijačah po steklenički, vendar je veliko odvisno tudi od dednosti. Pri nas je namreč tudi prvorojenka bila na umetnem mleku, pa je imela in ima čudovite zobe (po očiju).

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

kaj pa pravi zobozdravnik?
Mlečni zobki so pomembni za stalne, ker se ti tako pravilneje izrastejo, zato nikar odlašati zobozdravnika.
Naš petletnik ima zelo slabe zobe, seveda ima rad sladkarije, četudi zobke umivamo, ima kar nekaj luknjic, ki pa smo jih že “pozdravili”. Pije pa že ves čas samo vodo in nesladkane čaje.

K zobozdravniku hodimo od 3.5 leta, redno vsak mesec ali 2.
T.

Zobozdravnica je rekla, da je potrebno pač vse sladkarije ukinit oz. če že otrok kaj sladkega poje ali popije je potrebno takoj potem zobke umit.
Naročila nas je 15.1.2005, da bo videla, če se bo zadeva kaj poboljšala ob pravillni negi zobk …. da bove pa redno začele hodit na kontrolo. To je bilo vse, kar je povedala.

Moj sine, star 3,5 let ima tudi podoben problem. Moram takoj povedati, da obiskujeva zobozdravnika redno 1 krat na mesec. Zobozdravnica mu je tudi poskusila rešiti zobke(pomembno, da ostanejo, saj hranijo prostor stalnim zobkom) in sicer s posebnim nanosom, ki ga je nanašala 10 dni (dokler se ni sprednji zobek zlomil) zdaj pa le ob vsakem obisku. Nanos je menda precej drag, zato vztrajaj ali pa zamenjaj zobozdravnika.

Poleg tega ima tudi že 3 zvezdice, na katere je zelo ponosen, mami pa malo manj. Zobozdravnica mi je razložila zadevo tako, da ima otrok ustno bakterijo močnejšo, zato mu uničuje sklenino. Starejša dva otroka, ki se tudi nista dojila in sta pila hipp čaj – sladkan, sta imela oba lepe bele mlečne zobke. Kadar se mi nasmehne s svojo škrbino, se pa potolažim, da bodo stalni zobki še prehitro zrastli, skupaj z njim.

Meni je zobozdravnica povedala, da tudi naravni sadni sok lahko topi male nežne zobke, zato ga ni priporočljivo piri samostojno, temveč le med obrokom, ko se v ustih tvori več sline, ki odplakne sadne kisline.
Seveda je zelo pomembno tudi redno čiščenje zobkov.

Še jaz, moja princeska je zrasla ob prilagojenem mleku, stalno pije hippov čaj, tudi slakarije dobi….zobke umivamo redno..

Imela je dve luknjici na štiricah, ki so ji res zelo zgodaj zrastle, tko zlo čudno so ji zobki rastli najprej enke, potem štirice, potem dvojke…..na eno luknjico je dobila plombico, na drugo pa samo neki belega, zobozdravnica je dala na zobek in potem z eno lučko posvetila, rekla je, da je mahnja luknjica in da ne rabi plombice….

“Topi” se ji pa enkica in sicer je enkrat ugriznila v lešnik z lupino, pa se ji je odkrušila in je seveda sedaj bolj dovzetna za karies in bo najbrž propadla…zobozravnica jo je premazala!

No sestričnina hčerkica je 5 mesecev starejša, bila izključno dojena, alergična na vso mogočo hrano, nikoli ni pila hippovih čajev, nikoli sokov, sladkarij ni smela nobenih, niti bonbončka zaradi barvil itd……in ima enkice in dvojkice tko slabe, da so cele gnile in se ji pošteno majejo……..zobozdravnica pravi, da bodo kar izpadle.

Tko da definitvno ni vse samo do čajev in sladkarij!

lp
n

Veliko so geni, niso vse samo sladke pijače…, moj sine pije samo vodo, do 21 meseca pa je pojedel vsega skupaj kakšnih 10 piškotov…

naša 4 letnica ima pa zelo lepe zobke, pa je vedno pila sok zvečer po flaški, zdaj je prešaltala na mleko, čaji in vsi sokovi so pri nas vedno sladkani, zmerno, ker drugače se meni gravža, nikoli ji nisem branila ne čokolade, ne bonbonov… v glavnem bi lahko imela vse zobe pokvarjene, ampak nima niti črne pikice

umivava si jih zvečer, OK tukaj sem kar skrbna, malo ona potem jaz

zobke je dobila precej pozno (prvi v 10 mesecu) zdaj ima že vse, ni pa nikoli jedla tistih tabletk s flourom za zobke, takrat smo imeli pediatrinjo, ki se z njihovo uporabo ni strinjala, je rekla da so zobki potem krhki in rumeni

z možem imava pa oba bolj slabo zasnovo, bila je dojena + včasih flaška

mislim, da je umivanje enkrat na dan zelo pomembno, pa tudi da kdaj ne pade na zobke, ker se hitro zlomijo, ne vem če je tisto nejemanje tablet kaj pomagalo, zdaj pričakujem drugega otročka, pa mu tudi najbrž ne bom silila tistih tablet

A je ta nanos za plačat? Veš koliko stane? In kako to gre …. a ji tako zaščiti mlečne zobke?
Sorry ampak čisto sem nevedna glede tega ….

Tudi moj sin ima zgornje enke in dvojke čisto zanič. Pravzaprav jih sploh nima več, ker so se mu odlomili. Vse osatle pa po besedah zobozdravnice neverjetno lepe in trdne

K zobozdravniku hodiva redno in na začetku mu je mazala z neko tekočino, ki naj bi ustavila karies. Nič ni pomagalo. Kar lupili so se mu na celem delu zobka, ki je pod ustnico. Ponoči je sicer pil, vendar izključno vodo iz kozarca oziroma flaške s trdim nastvakom, tako da ni držal cuclja v ustih in stalno močil zobe, od prilagojenega mleka to ni, ker je zobe dobil šele pri 9. mesecih, ko ni bil več niti dojen, niti ni več pil prilagojenega mleka. Resnično nismo mogli pogruntat od česa je to.

Ker pa imam dva nečaka, ki sta imela enako kot naš z mlečnimi zobmi težave, stalne pa imata zelo lepe in zdarve, se pač ne obremenjujem preveč. Upam, da bo tudi pri nas tako.

New Report

Close