Dobrota …..
.. je sirota, smo imeli navado reči. Danes pa
sem v Družinski pratiki iz leta 1996 našla o
dobroti sledeč zapis:
“Dobrota ni nikoli zapuščena, nikoli osamljena.
Tisto govorjenje, da je dobrota sirota, razširjajo ljudje,
ki prave dobrote v svojem srcu nikoli niso doživeli.
Dobrota ni sirota, dobrota je božja, zato pa neskončno
bogata. S tem, ko krepi druge, bogati obenem sama sebe.” (Anton Trstenjak)
Dragi prijatelji, nisem prepričana, da ne bom še izustila besed, da je dobrota sirota, ker me gospod A.Trstenjak z napisanim kljub vsemu ni prepričal. Ni me prepričala zato, ker iz dneva v dan ugotavljam, da le postaja dobora osamljena, ne ravno zapuščena, ampak osamlje pojav pa zagotovo. Res je edino to, da v kolikor jo želimo imeti, da je imamo lahko neskončno veliko, da je imamo lahko toliko, da jo brez težav in občutka pomanjkanja ali bojazni, da je ne bo več, delimo okrog sebe, jo ponujamo komur hoče. A obstaja bojazen, da bomo, če bomo to počeli, izpadli čudaki, da nas bo začelo razdeljevanje dobrote dušiti, ker bodo stali pred nami in čakalo nanjo tudi tisti, ki je ne bodo ravno potrebni, temveč bodo stali in nanjo čakali zato, da bodo imeli oni več kot tisti, ki je pravkar šel od nas. Iz miloščine, za katero se prosi, se počasi rojeva pohlep po več in več in več … in nenazadnje, ne glede na to, da je dobrota božja in da je neskončno bogata, tudi volje za deljenje le-te enkrat zmanjka, zmanjka prav zaradi drugih neljubih reči, ki se porajajo ob razdeljevanju te dobrote.
Tako, še enkrat moram povdariti, nisem bogata in nikoli ne bom, imam toliko dobrote v sebi, da pač ne izpadam čudak in da mi ne bodo rezervirali nočitev z zajtrkom nekje, kamor spravljajo čudake, pa vendar: Trstenjak me ni prepričal, prepričali pa so me ljudje. Ljudje, ki vedno želijo imeti več, kot jim je dano. Tudi tisti, ki prejmejo dobroto in jim je ni treba vrniti, ni treba misliti na dolg .. na nič, samo vzeli bi jo in šli naprej, tudi ti ljudje se radi vračajo … po dobroto, ha, ha. Da, po dobroto, ki jim je dana brez truda, po dobroto, ki jo dobijo zastonj, če znajo zanjo prav prositi … po dobroto, ki pa je žal kdaj pa kdaj tudi zmanjka. In ta dobrota ni ravno okrepila druge, niti ne, ta dobrota je tako, kot pravi naša teta: pomagaj enkrat, drugič naj si pomaga sam! Tako nas lahko obogati tale naša dobrota, v obratnem primeru nas naredi le čudake in norčke in konec koncev lahko tudi zelo revne, ne bogate.
Oprostite mojemu jutranjemu razmišljanju, prijatelji dragi, naj vas ne zamori, še vedno lahko nosimo v sebi tisto, kar nas dela bogate, le razdajati ne smemo preveč, kajti preradi se temu prilimajo tisti, ki imajo zdrave roke, zdrave noge, zdrav razum, le volje ne prav posebne, da bi ves kapital, ki ga premorejo, znali prav uporabiti.
Lep dan vam želim, imejte se lepo, uživajte v dneh dopustovanja, ki se vztrajno iztekajo, jaz pa bom o dobroti razmišljala tudi drugače, tudi po kitajski modrosti, ki pravi:
Nikar lačnemu ne ponujaj ribe, lačnega ribe nauči loviti!
Čebelica, čuvaj se me! Čuvaj se me! Resno ti
to svetujem, ker boš ostala brez ……… hm, hm,
e……e…….e, uf, ja, brez svojega žela!
Kajti – takoj ko se pojaviš tu gor na tem forumu,
takoj vem in vidim zajčka, kaj bezlja za teboj in
prevrača kozolce od hitrosti in norosti, da te ne
zamudi. Da ti hitro prilima cmoka, da ti hitro vrne
knedlčke!!
Ej, čebelica, mene daje tisto, česar si ne želim in
česar, žal, še doma ne poznam, bemtiš. Daje me
……….. l j u b o s u m j e !! Resno! A ne verjameš!
A bi rada verjela? A bi rada sprobala!
Ej, čvelčka, saj ni nujno, da sem ti tako simpatična,
kot ti je naš zajček, ampak vseeno … limam ti cmoka,
pa če to hočeš ali pa nočeš! Se pa obriši, bog pomagi!
Pozdravljena, čuvelica!
Ves, Mariči tvoja izvajanja hudo rad berem. Ampak skoraj vedno si moram vzeti cas, da jih veckrat preberem, ker naenkrat prevec poves, da bi jaz lahko povezal vse konce.. Besede ti zuborijo kot gorski potocek, zato imam tezave na ovinkih…
Danes si nacela temo, ki je vredna branja in diskusije. Res mi je zal, da ni ostalih
Tjavendanovcev, ker bi me mocno zanimali njihovi komentarji.. Ja, Trstenjak je bil moder moz in je zbral veliko zivljenskih modrosti v svojih knjigah. Tem modrostim je dobro verjeti.
Dobrata je res cudna zadeva, ker jo vsak pojmuje po svoje. Sicer je z njo kot vsem drugim v zivljenju, ker si tako vse pricaramo v nasih glavah… Jaz sem si glede te teme prisvojil miselnost A. de Mella, ki pravi nekako takole:
“Dobrodelnost je v resnici lasten interes pod krinko altruizma. Obstajata dve vrsti
sebičnosti; pri prvi uživam, če utrežem sam sebi, pri drugi pa, ko ustrežem drugim.
Najslabša vrsta dobrodelnosti je, ko nekaj storiš zato, da ne bi imel slabega občutka.
Hočeš, da bi ljudje mislili, da si dober človek, zato nimaš poguma reči ne…..
Ne poskušaj ljudi osrečevati, samo v težave boš zašel. Povej svoje in pojdi
”
Mariči, se Kristus je imel težave le z ljudmi, ki so bili prepričani, da so dobri
, na
koncu so ga taksni obsodili in krizali!
Wau, Ježek, tudi meni, ej, resnično tudi
meni je A.de Mello všeč, predvsem tisto,
ko navaja o kriknki pred altruizmom. Kajti,
vse preveč je ljudi, ki svojo doboroto res
uporablajo za altruizem, pa vendar, tistega,
ki je deležen njegove dobrote, pač njegov
altruizem ne briga. In tista njegova navedba,
da v prvi sebičnosti človek uživa z dobrodelnostjo,
ker ustreže sebi in si je za nekaj časa pač sam
sebi všeč, da, še kako drži. Preveč ljudi poznam,
ki to počno in potem na dolgo in na široko o tej
svoji dobrodelnosti pripovedujejo. In druga – tista,
ko naj bi ustregli ljudem, je ob tej prvi rahlo pozabljena. Saj ustrežejo, seveda, a najprej imajo pred seboj željo po svojem dobrem občutku.
Saj imam, ko kaj dobrega naredim, res tudi sama zelo dober občutek, kdo ne ve, a hitro na vse skupaj pozabim, kajti res je, kar pravi A.de Mello, kakor hitro želiš osrečevati druge, zaideš v težave. Preveč začneš razmišljati o tem, ali si jih pa tudi res osrečil, ali je bilo tisto, kar naj bi jih osrečilo sploh dovolj za njihovo srečo …. in kaj vem, kaj še vse. Ljudje so tisti, ki bodo vedeli povedati, ali pa tudi ne, če so s tvojim darom zadovoljni. Našli bodo način, da dajo to vedeti, če bodo želeli. Če pa tega odziva ne bo, ga je neumno iskati, ker …. zaidemo v težave. V lastno duševno stisko, ker si ne bomo več všeč, ker bomo imeli občutek, da ne storimo dovolj ….
Dobrot je toliko vrst, kot je vrst ljudi, ki jo sprejemajo. Ježek, hvala za tvoje ponujeno novo videnje tega pojma …. dobrote.
dobro in lepo soboto,
Pravzaprav nimam kaj dodati, ker si ti ze vse povedala. Ja, dobrota, ljudje tako razlicno razmisljamo o njej. .. Najlepse je tisto, kar je spontano, res iz srca, brez razmisljanja, racunice.. In o tistem kar dajemo, ni treba nic razmisljati in se sprasevati; je dovolj, ni dovolj.. Je, kar je, zakaj se obremenjevati s preteklim..
Priznam, da sem zelo pocasen, kot vsi jezki.. Hm, samo se spomnim tiste pravljice, ko je jez zajca v teku premagal.. No obljubim, da se bom skusal podvizati, kar se da, da se ne premislis……Se to koledarsko poletje, bo prepozno? Vedi pa samo, ce pridem jutri, bom jaz s palco hodil…