nujno pomoč-preživnina!!!
Lepo prosim, če ima katera izkušnje oz. če so tukaj kakšni pravniki, za nasvet. Zadeva je namreč takšna, da imava z bivšim možem na socialni službi srečanje za dogovor o preživnini. Imava dva otroka, ki sta dodeljena meni, mož pravi, da več kot 50.000 sit ni pripravljen plačati in da raje pusti službo ter se zaposli na črno. Od skupnega premoženja mu je ostala tudi hiša.
Ker nisem prav nič poučena o teh stvareh, ker grem na srečanje brez kakršnihkoli nasvetov oz. poznavanj o teh stvareh, vas prosim, da mi pomagate z vašimi nasveti oz. izkušnjami, kje so sploh moje pravice in kaj lahko pričakujem oz. kaj lahko zahtevam.
Hvala lepa!
Preživnina se računa na potrebe otroka in na zmožnost roditelja.
Napiši si stroške s stanovanjem, položnice, hrano, obleka, šola, krožki, izleti, športni dnevi, šola v naravi, revije, bencin, ko voziš otroka na tečaje… skratka vse, kar porabiš za otroka. Vse skupaj zaokroži malo navzgor, saj boš na koncu itak dobila manj. In nekako polovica tega zneska naj bi bil njegov prispevek.
Pri nas je tako, da se gleda potrebe vsakega otroka posebej, ni nekega najmanjšega zneska, zato so preživnine tako različne. In tudi izterjava sama, v primeru, da ne plačuje, ni niti najmanj enostavna. Ti pa boš mogla imeti denar. Saj ne moreš reči otroku, da nimaš.
Na kratko, če pa rabiš še kaj, pa napiši.
Srečno.
Naredi seznam koliko te staneta otroka – res vse!!
Pokazi mu seznam, ce se strinja z njim – veliko ocetov namrec sploh nima predstave o tem koliko zares stane otrok. Pojdita skupaj po vsaki postavki in mu pri vsaki postavki povej, zakaj si napisala tisto stevilko. Daj tudi njemu besedo in naj pove svoje mnenje. In potem pac procentualno razdelita glede na dohodek – da prideta do tistega zneska. Poskusita se zmeniti predno gresta na CSD. Tam samo potrdita kar sta se dogovorila. Seveda ce se da.
Glede hise pa, ali ne bi tebe vsaj nekaj izplacal, ce je ze ostal v hisi. Prvic ko to pocnes naredi najboljse kar lahko, ker ce bos kasneje ugotovila, da ti je zal, da se nisi malo bolj potrudila, da ti pa zares pripada vec ipd. bos to naredila veliko tezje. Vprasaj PIC, odvetnike, dobi kar nekaj mnenj. Skratka naredi temeljito, da se bos dobro pocutila. Pa ne zato, da “nagajas” bivsemu, ampak ker si to dolzna narediti za svoje otroke. Oni se ne morejo boriti zase, TI se moras namesto njih. To je tvoja dolznost!!! In naredi to tudi za sebe! Otroci (pa vseeno koliko so stari) zelo dobro cutijo, ce zna mama poskrbeti zase (in za njih). In otroci (podzavestno) mami zelo zamerijo, ce ne zna poskrbeti zase!
Srecno!
Ne bi rada odprla nove polemike, vendar včasih ko imam pač slab dan razmišljam vse živo in enkrat tudi to kaj bi storila, če se z možem razideva. Ali bi se borila za preživnino ali ne. Moj odgovor je bil, da ne. Koliko živcev, energije, nagajanj…. za par tisočakov ki jih iztržiš preko sodišča ne hvala. Vso to energijo bi rajši vlagala v svoje otroke in se borila na drug manj stresen način.
Kaj sem dosegla če sodišče določi preživnino in jo oče dvakrat nakaže potem pa spet ne in je nov postopek in nove tožbe.
Če se da rešit na nek “prijazen” dogovor ok se ne branim denarja, drugače pa…
Ne vem kaj pravite. Sicer nimam bajne plače, vendar trije bi se že preživeli.
lp
Tudi jaz sem si mislila, da ne bom nic zahtevala, pa sem potem razmislila in se premislila.
Naredila sem tabelo, z bivsim sva se dobila, povedala sem mu za vsak tolar, se je strinjal (presenecen koliko stanejo otroci) in pristal, da placuje. Saj ne placuje meni, placuje svojim otrokom, za katere je odgovoren, saj se je tudi on odlocil za njih.
Odprl je trajnik, tako, da mu avtomaticno trgajo iz place. V stirih letih se se ni zgodilo, da ne bi placal.
Jaz sem zelo pristas tega, da se bivsa partnerja sama dogovorita predno gresta na sodisce. In ce sta kulturna, “normalna” cloveka, ki se zavedata, da je dobrobit otroka na prvem mestu in da kar se je zgodilo med njima ni stvar otrok in da je za otroke potrebno neprekinjeno skrbeti, potem ne vidim problema. Ce pa v to vpletata svoje osebne zamere, krivice, prizadetosti itd, potem je to pac druga pesem in zame to niso zreli ljudje.
Moji prijateljici se je pa zgodilo, da je sin (ki je sicer imel redne in normalne stike z ocetom) ko je bil v srednji soli, sam ZAHTEVAL od mame, da uredi placevanje prezivnine, ker se mu ni zdelo prav, da vse placuje samo ona. Bila je sokirana, ampak je to naredila. Placati ji je moral se za vseh 10 let nazaj z vsemi obrestmi vred. Se vedno so prijatelji:)
Še dobro, da je sodišče tisto, ki odloči o višini preživnine. Prijateljica je šla pred kratkim na sodišče z dogovorjenim nizkim zneskom preživnine, pa je sodnica določila višjo, saj je ocenila, da z dogovorjeno ne bo mogla preživeti otrok.
Mogoče tudi zaradi številnih špekulacij, s katerimi poskušajo starši priti čimbolje skozi in včasih zato tudi goljufajo.
Če se prav spomnim, so ji določili za dva otroka okoli 55000 sit.
Je pa problem, ko imaš določeno visoko preživnino, je pa ne prejemaš.
In tako določeno preživnino upoštevajo pri ceni vrtca, pri otroških dodatkih, dohodninsko olajšavo je treba deliti na pol..
Vendar pa preživnina nikoli ne zapade, kadarkoli se lahko odločiš, da zaostale zneske izterjaš. Če je le možno.
Pri meni bolj težko, ampak bo že.
Preživnina je za otroka, ni moj luksuz.
Lp,