Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek močenje postelje

močenje postelje

Imam punčko, ki je stara 5,5 let. Od 4. leta dalje je suha. Letošnjo
zimo pa je bila že dvakrat močno prehlajena. (antibiotiki). Ker je
čez noč večkrat polulala posteljo in smo se bali, da ne bi še bolj zbolela,
smo ji dali pleničke. Zdaj jih spet ima, ponoči namreč. Upam, da delam
prav. Prosim za vaš nasvet.

Pa se ti nic ne upre? Nas 4-letnik se nam je uprl, da jih ne zeli vec imeti in od takrat naprej ga dajemo ponoci lulat.
Jaz bi jo na tvojem mestu raje dajala lulat. Plenice so sama potuha.

Uf, oprosti, ampak meni se zdi ponižujoče dajati pleničke tako veliki deklici. Pa brez zamere!

Naš triletnik je ˝načeloma˝ suh od maja. Sedaj na jesen pa se je nekajkrat ponoči polulal. Jaz ga raje ponoči nesem lulat, kot da bi šli nazaj na plenice, pa se potem spet odvajali, pa nepremočljivo podlogo imam pod rjuho, da se jogi ne zmoči. Stane isto kot plenica, pa še bistveno dlje zdrži.

Sta že preverili morebiten vzrok pri pediatru? Morda ima deklica težave z ledvičkami, mehurjem itn. Seveda je lahko nočno močenje postelje posledica kakih zdravil. Vzrok je lahko tudi psihosomatski.
Je prišlo do kake stresne, neljube situacije, neke novosti ali spremembe v vašem družinskem življenju? Je čutiti povečano skrb za njeno zdravje, morda je opazna manjša nervoza v družini? Je “kriv” kak kreg, ki ga je deklica nehote prestregla? Se ji je kaj zgodilo v vrtcu s strani vzgojiteljice ali kakšnega otroka?

No, karkoli že je, cirkusa nikar ne zganjaj. Nikakor! Ne izpostavljaj jo kakim pritiskom, ne bombardiraj jo z vprašanji, niti ne delaj z njo v rokavicah.

Brez vseh pritiskov, očitkov, vidne zaskrbljenosti, utrujenosti, naveličanosti itn. jo “pridobi” na svojo stran. Postanita zaveznici, “enakovredna partnerja” pri odločanju kako in kaj. Vsak kreg, opomin, godrnanje, že grd pogled lahko omaja njen svet. Toliko bolj, ker sama ni čisto nič kriva, da se ji dogajajo “nesreče”. Že itak ji ob vsem tem ni prijetno, če to pokaže ali ne. Zato se potrudi in še bolj poglobi vajin odnos. S še večjo intenzivnostjo se ukvarjaj z njo, počnita še več stvari skupaj ali z njeno pomočjo, vključi jo v vsa možna dogajanja pri gospodinjskih opravilih, pohvali jo za vsak njen trud, čimveč se pogovarjajta, še bolj se stiskajta, božajta, še več se smejta, poigrajta, berita pravljice itd. Naj se vama nikamor ne mudi.
Dajaj ji možnosti soodločanja pri nekaterih “pomembnih” družinskih vprašanjih, povprašaj jo za njeno mnenje o nečem, za njen predlog glede nečesa, daj ji možnost izbire…

Nikar ne zameri, a zdi se mi edino prav, da odločitev glede nočnih plenic sprejme deklica sama. Njo vprašaj za mnenje. Nevsiljivo, čimbolj sproščeno, s toplim in prijaznim pristopom jo povprašaj glede tega. Naj se sama odloči.
Če ji plenice predstavljajo nek problem (kakršen koli že, nikar ne vrtaj vanjo zaradi tega!), če ji zbujajo nelagodje, sram itn., potem jih obvezno “zabrišita” proč. Potemtakem družno poiščita kompromis, ki bo obema sprejemljiv, tako njej kot tebi (npr. dodatna nočna zbujanja, nepremočljiva podloga…).
Če pa ji plenice odgovarjajo, naj ostanejo. Pomembno je le, da se sama odloči glede njih in da ti njeno odločitev spoštuješ.

Naj vaju nočne “nesreče” ne spravljajo v slabo voljo, saj veš, da bodo minile. Raje se oborožita z veliko dozo ljubeče naklonjenosti, s potrpežljivostjo, dobro voljo, predvsem pa z zdravjem. Srečno!

Ojla!
Če je bila že leto in pol ponoči suha, ji jaz pleničke res ne bi dajala nazaj…
Bi jo raje nesla ponoči 1x ali 2x lulat.
Lp, Mateja

New Report

Close