kaneloni
April, ti kopiram tole iz Kulinarike (ni špinača, je pa zelenjava:)):
Skuhaj rdečo lečo in jo pretlači. Dodaj spraženo čebulo, česen, peteršilj, sol, poper, origano, jajce, ovsene kosmiče in po potrebi drobtine. Vse dobro premešaj in masi dodaj kuhan grah, koruzo, lahko špinačo ali na kocke narezano papriko, oblikuj polpete, povaljaj v drobtinah in speci. Z zelenjavo previdno, ker jo je hitro preveč.
Pa dober tek!
Z.
Sicer gre v originalu za mesne takole:
10 slanih palačink
10 rezin šunke
10 rezin sira (gauda, edamec)
moka
jajce
drobtine
olje za cvrenje
Spečemo 10 slanih palačink. Še tople jih zvijemo v šunko in sir. Pazimo, da so vsi robovi zaviti navznoter. Pripravimo sestavine za paniranje. V jajce damo lahko tudi sol in poper. Po vrstnem redu moka, jajce in drobtine spaniramo kanelone. Na hitro jih ocvremo v vročem olju. Zraven ponudimo še pire krompir in dušeno špinačo.
****
Komentarji:
Res je super, predvsem ker palačinke spečem že prejšnji dan.
Povedala bi pa rada, da vse pohane stvari od zelenjave, zrezkov in raznih zvitkov – moke ne uporabljam. Mati je imela težave z želodcem samo po pohanju ( ne ne vem kako resne, vendar moteče ) ji je zdravnik namesto Rupuruta predlagal naj “poha ” brez moke, ker le ta dela težave. Želodec jo res ne nadleguje več pri pohani hrani. Vse ostalo pa je tako kot običajno – pa še umazan krožnik manj je.
Čisto preprosto – moko izpustim. Zrezke ali bučke , malancane, cvetačo enostavno pomočim v stepeno jajce in nato v drobtinah. To delam že leta in sem ” okužila ” že vse sosede. Okus, videz sta enaka. Tudi ni problema, da bi se ” oblekca slekla”.
****
Zelo so dobri. Jaz dam v maso za palačinke tudi špinačo, nasesekljano, tako lepše izgleda. Preizkusite.
Kaneloni s špinačo
Za 4 osebe potrebuješ:
olivno olje
1 čebulo
3 stroke česna
0.5 kg špinače
majaron
1 žlica masla
sol, poper
12 listov lazanje
250 g skute ricotta (se dobi v Sparu)
parmezan
250 g mozzarele
4 sveži paradižniki, 1 mala konzerva pelatov (lahko samo ena velika konzerva pelatov)
bazilika
Priprava:
Na olivnem olju prepraži čebulo in dodaj očiščeno špinačo, da pade skupaj. Dodaj sesekljan česen, majaron in maslo. Začini s soljo in poprom.
Liste lazanje pokuhaj v vodi, da se zmehčajo. Na vsak list razporedi špinačo in potresi z ricotto in naribanim parmezanom ter zvij.
Za omako zmiksaj svež paradižnik, pelate in baziliko ter dodaj sol in poper. Na dno pekača zlij paradižnikovo omako, naloži vanjo kanelone in jih potresi z mozzarelo in parmezanom. Peci pol ure na 200° C.