Rezultat vaših “nasvetov”
Navezujem se na temo “Kaj lahko še naredim” in odpiram novo temo zato ker sem enostavno besna!!!!
Ob prebiranju odgovorov ki so se vsuli na moje vprašanje (ki je bilo mimogrede prav o nečem drugem) sem se zamislila. Nekatere ste me označile kot slabo mamo, da “preveč kompliciram” ker me skrbi zakaj se moj otrok zbudi kriče ponoči … da je nesprejemljivo, da ga ne dojim ponoči ampak mu dajem čaj in uspavam z zibanjem, petjem, prigovarjanjem in da si ga dam na oprsje in mi tam počasi zaspi (in spi do jutra … mimogrede), da bi rada od njega samostojnost. Skrtka … vse ste mi … no … nekatere ste mi svetovale naj ga raje dojim … druge ste me pa prav napadle da kakšna da sem ker ga ne dojim. In tako sem se res začela počutit kot najslabša mama na svetu, čeprav sem bila prepričana, da pač mojemu otroku nočno dojenje ne odgovarja, ker (kot sem napisala) se preveč naje in ga posledično matra želodček in ga napenja in se zbuja in kriči vsake pol ure ali 15 minut. No … in ker sem si mislila … jah … one so pa te “supermame” in “strokovnjakinje” … one že vedo za kaj se gre … sem tudi jaz danes ponoči dojila.
Rezultat: ta mali se je prvič zbudil ob 1h ponoči (verjetno žejen) in sem ga vzela k sebi in ga pristavila. Je spil … zaspal … čez pol ure … jok in stok. Krčil je nogice … napenjal trebušček … jokal, kričal. Ga poskusim potolažit … ga dvignem za podret kupa mogoče (čeprav nas kup nikoli preveč ne matra) … nič … jok, kričanje. Ga zopet pristavim. Zaspi za petnajst minut … in opet … jovo na novo. In tako do jutra!!!!!!!!!!!!!!!!!
Evo … hotela sem vam samo sporočit rezultat našega nočnega dojenja!
hojla bugi!
moj se zbudi ponavadi okoli 2h ponoči, takrat ga vzameva v svojo posteljo, dam flašo čaja – naredi 3 požirke in zaspi nazaj in tako potem spimo do jutra…
jst sm malega odtstavila pri 4,5 mesecih, ker je jedel gosto hrano (kolk me bojo zdej požrle a-ne?) in od mene itaq ni dobil nič koristnega več. od takrat ponoči pije čaj, zvečer pa flaško mleka (milumil). sem pa tudi sama kmalu ugotovila, da ponoči mleko nikakor ne, ker mu potem v trebuščku dela vse mogoče in nikakor ne more spat.
probaj uvesti družinsko posteljo – sicer se ne spi najbolje, se pa vsaj spi, in tudi mali je zjutraj dosti boljše volje kot če se celo noč zbuja..
lp TaNova
BGV, ne sekiraj se, saj veš, da si svojemu otročku najboljša mamica!
Tudi jaz imam takšne noči, kot jo danes opisuješ ti in si želim, da bi čimprej minile. Jo vzamem k sebi v posteljo in rezultat je: obe nenaspani in pokonci pol noči. Čez dan sem že tako utrujena od te neprespanosti. Ker bi morala zaradi poškodb na očesu spati vsaj 6 ur v kosu, sem zdaj čez dan včasih čisto zdelana od bolečin. Pa ni ves čas tako, prej je bila pokonci ponoči le kak dan, dva v tednu in potem je spet spala po 6 ur v kosu.
Nekje v tebi je gotovo prava rešitev težave, saj Tomija najbolj poznaš. Tudi jaz jo iščem in jo bom gotovo kmalu našla. Preveč nasvetov nas včasih zmede in spravi stran od bistva, stran od nas samih. Vsak človek je edinstven, vsak starš in vsak otrok. Pretirano vkalupljanje v nek model vzgoje in ravnanja zato ni vedno nam v korist. V tebi sami je čut, ki ti ga je podarila narava, zaupaj mu.
Tudi jaz bom zbrala pogum in ravnala tako, kot čutim. Mislim, da se vsi tega bojimo, saj s tem odgovornost za svoja ravnanja prevzamemo nase. Ne moremo reči – ta in ta mi je to povsem zgrešeno svetoval, ta je kriv.
mi smo se cca 3 mesece zbujali VSAKO NOČ na cca 20 minut – se je zgodilo tudi, da smo se ZBUDILI ob 23h in “žurali” do jutra. pri meni je pomagalo to – spat ga dam kasneje (okoli 21h) in spanje ob 17h smo prestavili na zgodnejši čas, ker če moj mali zaspi ob 17h popoldne in spi samo 30 min se bo celo nič zbujal…zobe pa itaq šele zdaj dobivamo (11,5m in 3 zobki 🙂 )
torej, mi gremo spat ob 21h in se (če se) zbudimo okoli 2h, takrat pride h nama in spi do 7:30 / 8h…
v glavnem POSLUŠAJ SEBE!!! ti najbolje poznaš svojega otroka!
LP
Ta teden imam žal tako natrpan, da si bom uspela vzet čas šele v soboto ko bomo v toplicah. :))) Mah … saj moje spanje … bogpomagej … bo že počakalo. :)) Glede joka pa mislim, da sem kar sama pogruntala zakaj je … V bistvu se on na trenutke na pol predrami … še vedno spi, vendar sliši vse kaj se dogaja okrog njega … in če ravno takrat mi prihajamo v sobo ga pač to prestraši in začne jokat in kričat. Če smo pa čisto tiho in pazimo, da delamo čimmanj šunšurja pol zaspi spet trdno seveda vse do takrat ko postane žejen … sam takrat se normalno prebudi in “pokliče” mamo. :))
Upam, da sedaj ko sem to pogruntala, da bo šlo na bolje. :)))
Jala … upam res, da tudi ti kmalu pogruntaš pravi način, ker verjamem, da če imaš poškodovano oko, ki te boli, ni nič kaj luštno. :(((
Ja … saj ni da krivim koga. Saj sem se konec koncev sama odločila za to, da ga bom danes dojila. Samo … jezna sem pa predvsem zato, ker so me označile kot da sem nevem kako slaba … in da mislim samo nase in ne v dobro otroka … in o Matejki69 pa da niti ne zgubljam besed. Zato sem besna.
Včasih te kdo hudo užali, saj veš – tipkovnica je priročna stvar in ljudje včasih izgubijo občutek za realnost in izlijejo ves svoj bes na ekran. Saj ne moreš vedeti, kaj je tisto Matejko69 ujezilo. Nikakor je ne zagovarjam, niti se ne strinjam z njo, daleč od tega. Kdo ve zakaj je tako zagrenjena in nevoščljiva… Še vedno pa je tu na forumu veliko dobrih in prijaznih ljudi.
Ma ja, to z očesom se vleče že dolgo. Operacijo sem uspela prestaviti za pol leta in bom lahko ta čas še dojila. Sem pričakovala, da bo težko imeti otroka zaradi vsega tega, vendar kar gre (itak vse težke stvari pozabiš, ko se ti nasmehne in takih trenutkov ni malo).
Jaz bom zaenkrat počakala na tista dva zobka, ki nagajata in nočeta na svetlo. Potem bom pa videla – ali so bili krivi zobki ali kaj drugega. Se mi zdi, da zaradi nočnega dojenja čez dan noče kaj dosti jesti. Mala lumpa nas je že čisto pogruntala. Moja mami pravi, da bo očitno dober matematik, ker zna že zdaj ugotoviti, da je 1+1=2. He he, malo heca 😉
Ah daj no bgv, te poznamo pa čist drugačno. Malo samozavesti punca;o))))))
Pa saj lahko je govorit, jaz pa delam potem čist isto. Mislim da delam kokrtoliko prav, potem pa mi ena svetuje drugače in se že pojavi dvom. Jaz sem že ene parkrat tole skusila, da sem naredila drugače kot mije govoril instinkt in rezultat je bil vedno porazen. Zaupaj sebi. Ti najbolj poznaš svojega fantka in je brez veze da se sekiraš če ti ena na forumu reče da nimaš pojma.
Je pa dejstvo, da naši otročki niso več tako mali in tudi spijo ne več tako trdno: zobki, sanje, šraufanje od goste hrane, …. Bo vse treba vzet v zakup. Kar se pa tiče nočnega dojenja, jaz jo včasih pristavim, včasih pa ji dam dudo in oboje se obnese. Odvisno od spošitostimamice;o)))))))))))
Jaz nisem mislila nic slabega. Se mi zdi, da so ti ostale tudi na enak mogoce manj agresiven nacin povedale isto. Si pac clovek, ki za vsako stvar napise novo temo. Poglej samo ta primer, TaNova je ravno v to temo napisala, da so se 3 mesece zbujali na 20 minut, pa ni bilo od tega nobene teme…samo to je zanimivo. Zarad mene, ce ne dojis svojega otroka sploh. Saj sama ves……potem pa ne sprasuj za nasvete, ce noces slisati vseh, samo tiste, ki govorijo, tako kot sama hoces…ali pa pac prezi ostale…
BGV
bom jaz sedaj pameten,
samo, da imaš otroka rada, in da delaš tako kot ti misliš, da je najbolj rpav zanj, pa ne moreš ničesar zgrešiti.
Tudi jaz sem delal tako ali drugače, pa mi lahko danes marsikdo reče, kakšen sem, ampak jaz sem menil, da je tako najbolje za moja otroka. IN moja otroka sta najbolj čudovita in najbolje vzgojena. Morda se bo komu zdelo , da nista, ampak jaz mislim, da sta, seveda pa nismo vsi enaki, zato tudi toliko mnenj.
vendar se zgrešiti ne da, če delamo tako kot mislimo, da je najbolj prav.
Pri 5 letih, še vedno vsi štirje spimo v eni postelji, naj povem, da sem velikokrat neprespan, vendar ni lepšega občutka, kot da prideš v posteljo ob 1 ponoči, pa te mala začuti, samo stegne ročice, te objeme poljubi in tako zaspiš naprej. Ob 5 se ves trd zbudim, ker se iz tega objema nisem mogel premakniti i se tudi nisem hotel, res sem trd in zmatran, ampak presneto bolj vesel in zadovoljen.
Mislim, da je tako najbolj rpav in bo ostalo toliko časa, dokler ne bom mislil, da ni več prav ali pa se bodo otroci odločili drugače.
primož
Jala, zagrenjena in nevoscljiva? Ne vem zakaj bi bila, imam doma dva krasna otroka, ki jih ne zamenjam za nic… Pa mi ni nobena stvar tezka za njiju… Ce pa povem svoje mnenje sem pa zagrenjena, ja potem se pa opravicujem.. Se mi res zdi, da glede na to kdo ji vse pomaga, da ne bi smela toliko jamrati. Pa ce itak ve, da ona najbolje dela za otroka, zakaj potem sprasuje za nasvete, saj potem itak nobenega ne uposteva, ce pa ga je pa seveda zanic, in je njen pravilni. Zakaj potem sploh odpira nove in nove teme..
Me se mi je zdelo, da je malo zagrenjenosti in nevoščljivosti v pisanju o tem, kako ji njena mama in tašča pazita otroka, da gre lahko ven z možem.
Mogoče sem imela samo jaz tak občutek, da iz tega pisanja veje nekaj nevoščljivosti in lahko da se motim.
Glede novih in novih tem, pa mislim, da ni smiselno napadati ene same osebe na forumu, saj nas je takih več (tudi sama odprem kako novo temo, ki je že bila obdelana).
Zato je forum, da se pogovorimo z ljudmi o svojih težavah in prosimo za nasvet. Nova tema? Mislim da ena kapljica v morju tem ne spremeni ničesar.
Matejka … spraševala sem po nasvetu zakaj kriči ko se zbuja. In vprašam za nasvet tule, ker je mogoče katera mama dala isto skoz pa mi zna povedat kaj je naredila. Pa ne zato, da bi jaz več spala ponoči … ampak predvsem zato, da bi otrok mirno spal. ker če se ponoči ne naspi, je potem cel dan živčen in razdražen in veliko joče (normalno … saj je tudi on zaspan … podnevi pa ni govora da bi spal več kot 15 minut na kupu). Pa a ni forum postavljen prav zaradi tega?? Saj čene bi bil prazen … se ti ne zdi?
Sam kar me je razkurilo je to, da mi ti rečeš “Zakaj pol sploh imaš otroka?” Zakaj? Zato ker sem si ga želela … ker ga ljubim z vsem mojim bitjem in bi dala vse zanj. In odpiram tudi toliko tem zato da njemu olajšam kako zadevo in ne meni. Razjezilo me je to, da napišejo da je nesprejemljivo, da ga ne dojim več ponoči … Zakaj? Zato ker so one dojile do 2. leta? Zato ker so tako pogruntali strokovnjaki? Zato ker so pač one tako rekle? A so kdaj videle mojega otroka? So ga poslušale kako joče ponoči?
Hvaležna sem vsem puncam ki so se potrudile in mi napisale svoje izkušnje … da so pač ponoči dojile, ker je bilo tudi zanje lažje. Jezna sem pa na tiste, ki ste mi poskušale vcepit da je tisto kar se vam zdi prav edino prav in da je prav tudi za mojega otroka.
Toliko.
Primož … še vedno mi ob branju tvojih postov, ko pišeš o svojih otrocih, stopijo solze v oči. Resnično moraš biti enkraten oče … pravzaprav si enkraten človek. Kapo dol.
In imaš prav … Tudi jaz sem najbolj srečna, ko se malček zbudi ob meni in stegne ročice proti meni in me poboža (oz. popraska) :))) po licu. Ni lepše budilke … pa čeprav zato mal slabše spiš. :)))
Hvala Primož za tvoj odgovor.