Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek 10 NASVETOV – II. DEL

10 NASVETOV – II. DEL

6. Delite z drugimi.

Prepogosto ne uvidimo, kako zelo vredno je, da delimo z drugimi naše napake. Ne želimo se poniževati, zato raje zadržimo naše negativne izkušnje in jih ne delimo z drugimi. Ampak ravno to bi morali narediti, če bi želeli nekomu iskreno pomagati. Ni lažje poti, kot če nekomu povemo, kje smo sami naredili napako in kako naj se ji on izogne, da je ne bi ponovil. Seveda, delite z njimi tudi pozitivne izkušnje in jim povejte, kaj delajo, da bi prej uspeli.

7. Izzovite jih.

Beseda izziv ima negativen predznak, a razlagajte si jo kot dobro spodbudo za nekoga. Spomnite drugega, da je sposoben več, občasno ga opozorite na zavezo, ki si jo je zadal na začetku. Postavljati izzive nekomu je prava umetnost. Morate biti pozitivni in vedeti, do katere mere mu lahko postavljate izzive. Preveč lahko pomeni, da izgubite prijatelja, premalo pa, da bo popustil in odnehal. Spomnite se, kako so spodbujali in izzivali vas, ko ste želeli nekaj doseči.

8. Postavljajte dobra vprašanja.

Dober terapevt ali trener nikoli ne pove svoji stranki, kaj naj naredi. Postavlja le dobra vprašanja, da se človek lahko zamisli in ob tem spozna, kje je in česa se mora lotiti. S postavljanjem elegantnih vprašanj prisilite človeka, da razmišlja o rešitvah. Bolj natančno, kot je vprašanje postavljeno, večji učinek bo imelo na vprašanega. Iščite v drugemu najboljše.

9. Pohvalite jih.

Najprej se vprašajte, kaj sploh želite doseči. Če iščete najboljše v nekomu, boste to tudi našli. In obratno. Če iščete slabo v drugemu, boste našli tudi to. Zalotite drugega, ko nekaj počne dobro in mu to povejte. Ali pa napišite. Mu pošljite kartico ali ga pokličite. Če vidite napako, mu jo povejte na samem, če vidite pozitivno lastnost, ga pohvalite pred vsemi.

10. Preživite čas z njimi.

S tem, ko nekomu namenite delček vašega dragocenega časa, mu pokažete, kako ga cenite. Investirajte čas v odnose, saj je temu življenje tudi namenjeno, mar ne?

Mariči --------------------------------------------------------------- Danes sem kradla čas. Ne počutim se krive. Srečna sem, ker to še znam. (po R.Kerševanu)

New Report

Close