Prodaja dela stanovanja – kakšni davki?
Hojla, upam, da bo tole uspelo ko je toliko novega na MON-u.
Zanima me, če kdo ve, kaj vse me doleti za plačilo, če prodam osmino stanovanja po samo 6 mesecih lastništva (veza dediščine). Tako bi brat postal 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lastnik. In pa ali sem omejena pri zneku na gor, se pravi postavila bi višjo ceno, da bi on lahko prišel skozi hipotekarni kredit do nekaj denarja za druge dolgove? Ve kdo kaj na to temo ali pa kam se sploh informirat (notar, odvetnik…), pa da ne bi že zdaj dala kup denarja samo za nasvete.
Hvala za odg.
Vem zelo malo, zagotovo pa gre za manjšo obdavčitev pri prodaji, ker gre za lastniški delež. Ko bosta sestavljala pogodbo, morata poizvedovati v zvezi s tem. Mislim, da je celo manj davka kot pri darilni pogodbi. Kar se cene tiče pa ne vem. Ali imate uradno cenitev? Ali pa gre zgolj za tržno oceno vrednosti? Sicer se vrednost določa glede na tržno zakonitost, moraš pa vedeti, da naj bi se deleže prodajalo nekoliko ceneje, ker 1/8 ne moreš prodati nikomur drugemu. Koliko haklajo na to, ne vem. Temeljito se pozanimaj, ker je oderuštvo prepovedano. To vse so bolj površne informacije, gredo pa zagotovo v pravo smer.