Ponarejanje najemne pogodbe na UE
Z lastnikom stanovanja sva sklenila najemno pogodbo za nedoločen čas. Skupaj sva jo izpolnila, prebrala, podpisala in naslednji dan jo je odnesel na upravno enoto. Potem pa mi je povedal, da si je tam premislil, zato je pogodbo malo spremenil – prečrtal že napisano in na novo napisal, da je pogodba sklenjena le za določen čas (samo za 3 mesece, s čimer se jaz seveda nikoli ne bi strinjala). Oziroma to je namesto njega storil kar uslužbenec UE. Ne moreš verjet, no …
Kolikor vem, pogodba, ki je prečrtana ali popravljena sploh ni veljavna, zato ne razumem, kako gre lahko takšna pogodba v registracijo?? Poleg tega gre za poneverbo, kar je pa tudi kaznivo dejanje. Ali se motim?
Pri kakršnikoli dodatni spremembi pogodbe (npr. črtanju kakšne določbe ali pripisu) je ponavadi poleg potreben podpis obeh strank – vsaj tako navadno sodišča odločajo v podobnih (enostranskih) spreminjanjih pogodbe. Pogodba sicer velja, vendar le glede tistih določil, glede katerih sta se obe stranki strinjali… če je ena od strank sama kaj spreminjala, potem to ne velja.
Pogodba je napisana v enem izvodu, potem pa pošljejo registrirano pogodbo najemodajalcu po pošti. On naj bi mi potem dal kopijo te pogodbe. Tako je bilo do sedaj pri vseh najemnih pogodbah, le da se mi ni nikoli zgodilo kaj takšnega.
Šla sem do tega tepca na UE, ki je popravil pogodbo. Priznal je, da je res spremenil pogodbo, vendar pa ni njegova dolžnost, da bere, kaj na pogodbi piše (HALO???) in da naj bom bolj prijazna (po pol ure brezplodnega pogovora se mi je res dvignil pokrov), ker je bil tudi on zelo obziren do mene in mi je naredil uslugo (LOL), ker mi je pokazal to popravljeno pogodbo. Seveda sem zahtevala pogled v pogodbo, kaj vse bi lahko še spremenila brez moje vednosti … Ko sem mu zagrozila, da ga bom prijavila, je bil pa tiho kot rit.
Ta pogodba bo po njegovih besedah veljavna, po registraciji pa naj napiševa novo. Najemodajalcu pa to ne diši ravno najbolj …
Lahko uvedem tožbo ali kaj podobnega, če ne bo hotel napisati nove pogodbe? Mislim, da ga mora izučiti, sicer bo to počel naprej tudi drugim, ne samo meni.