Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek 14-letnik bi ostal sam doma

14-letnik bi ostal sam doma

Starejši pravi, naj tu vprašam, če bi pustile otroka ene tri dni samega doma, ker gremo mi na morje. Pravi, da bi hodil k omi na kosilo.

Kaj pravite?

Naslednji post je rekel bo napisal sam, ker ni zadovoljen z mojim vprašanjem.

To idejo sem dobil od sošolca, ker je tudi on bil tri dni sam doma in hiša je ostala cela. Pri omi bi kosil, šel spat zgodaj ob kakih 11-ih,in vsake 3 ure klical da sem OK.

Sem zelo odgovoren in zanesliv
Zato ne vidim problema.

plz plz plz plz plz plz plz plz bodite na moji strani ker res, res nočem it.

hvala.

Če si “priden”.potem sem na tvoji strani!

ja meni se zdi ok

havala

hvala*

Če imaš “clean record”, sem tudi jaz na tvoji strani….
Poznam še eno tako zelo odgovorno in zanesljivo najstnico, ki je v tvojih letih že kakšno noč ali dve prespala sama doma, tudi skuhala si je sama. Nobenih težav, res.
In ne pozabi – če bo res vse v redu, ti je to vstopnica za marsikaj!

Jst bi ti dovolila….. enkrat je treba začet…. Potem bi pa že videli ali bi ti naslednjič tudi… :))

Draga mama, sama moraš vedeti, če sinu zaupaš. Pri teh letih so velike razlike v zrelosti med posameznimi otroki. Sama presodi, če je zanesljiv.

Mene so starši pri njegovih letih brez kakšnihkoli problemov puščali doma, ker so vedeli, da ne bom delala neumnosti, si skuhala kosilo, pa še kako gospodinjsko opravilo so mi naložili, da mi ni bilo dolgčas.

Sem mama skoraj 14-letne hčere, pa ji ne bi dovolila ostati doma, ampak izključno iz tega vzroka, da družine že tako in tako nimajo veliko časa, ki ga lahko preživijo skupaj. Za vzgled imam družino, ki so naši prijatelji in imajo že skoraj odrasle otroke, pa še vedno hodijo na dopust skupaj, na obiske, če le imajo vsi čas, tudi skupaj…
Zdi se mi, da se dandanes mladina veliko prehitro “ločuje” od družinskega življenja, po drugi strani pa živijo doma, se pustijo hraniti in pričakujejo vso ostalo oskrbo vse do 25-ega, 30-ega leta ali pa še dlje.
Morda je tole napisano malo strogo… ampak takšna je pač resnica.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

jaz bi pustila že naši 12 letnici, pri 14 letih pa je po mojem mnenju res že večina najstnikov sposobnih tri dni ostati samih… ni malo takih, ki se pri teh letih začnejo za cel teden seliti v dijaški dom!

Naših štirinajstletnic ne bi pustila samih doma iz enega preprostega razloga. Ko smo prvič – pred dvema letoma popustili prošnjam za na koncert (s spremstvom v ozadju), sta avtomatsko mislili, da bi pol pa lahko začeli kar redno hoditi na koncerte, ko smo jima prvič na morju podaljšali uro izhoda, je bila v hiši pol celo leto čista užaljenost, ker to ni veljalo še za doma, in verjamem, da ko bi prvič pustili, da ostaneta sami doma, pol več ne bi hoteli sploh nikoli več z nama. Utrujali sta po vsakem vprašanju, pa zahtevali argumente, pa razloge vedno na enak način – zakaj ne, saj zadnjič pa si, iz tedna v teden enako, skoraj do nezavesti. Seveda verjamem, da imate štirinajst-petnajstletniki srčno željo zadihati malo po svoje, vendar se mi zdi to čas, ko se sklepajo malo bolj nežni kompromisi. Naših frklc na morju po cel dan še vidimo ne, skoraj praviloma več kot uživata v družbi vrstnikov, morda se zmeniš z mami za kakšno dodatno večerno uro (ali pa tudi ne, glede na to, da bi doma hodil rad zgodaj spat). Privajati se samostojnosti boš imel čas še vse življenje.
No, ne vem, nisem jaz tista, ki bi znala odgovoriti koliko si ti odgovoren, približno pa sem se naučila, koliko sta naši.

Joooj, kok si ti simpatikus! Ja pa sej so tvoji starški sigurno zaljubljeni vate, kako potem, da ti ne bodo pustili biti sam doma?
Če si pa povrhu vsega še tako priden kot pišeš, potem pa sploh!!
Pa še čisto potihem…..ne rabiš hodit ob 23-ih spat:)
Tudi mi smo bili pri 14-ih že kdaj sami doma, kaj neškodljivega ušpičili (nismo šli spat ob dogovorjeni uri), bili pa vedno zelooo odgovorni, kar nam je v življenju prej koristilo, kot škodilo!

Ti sinek zlati pa se moraš zdaj izkazat in v prihodnje….ne izkoriščat, kot so mame zgoraj napisale svoje izkušnje:)))

LP in upam da boš ti užival, tvoja starčka pa tudi……saj si zaslužita, kajne?

Moj brat je pri petnajstih sam skrbel 5 dni za kmetijo, da smo lahko ostali šli na morje. Potem pa je šel s sošolci še sam. Če mu mami in ati ne bi zaupala, bi bili vsi brez dopusta.
Mene mami ne bi pustila nikdar in prav je bilo tako. Brat je pač že od nekdaj na nekoliko višji moralni stopnji kot drugi okoli njega. Sej ga je sral v srednji šoli in na faksu, vendar je srednjo vseeno končal z odliko, faks pa s povprečjem čez 8,5. Enostavno je vedel, kje mu je meja.
Jaz še danes pri marsičem zabluzim u nulo, pa sem že čez 30.

Tudi slučajno se ne bi oglasil toda , ko sem prebral tole svašta.
Očitno zelo napredna mamica , ki bi že sedaj pri 12-tih svoji hčerkici pustila nekaj dni sami doma.
Verjetno bi jima tudi naročila naj se zaščitita , res napredni starši ni kaj.
Zakaj že je sprejet zakon , ki črpalkam in trgovinam prepoveduje prodajo pijač po 22-ti uri.
Zakaj je sprejet zakon , da mladi pod 16 let ne smejo biti v lokalih po 22-ti uri.
Morda zaradi najstnikov ????? NAPAKA !!!!! Zaradi neodgovornih staršev , ki jih tudi slučajno ne zanima kje so in kaj njihovi zlati otroci delajo.
lp.

Zahvaljujem se vam za odgovore. Jaz sem bila že itak vnaprej odločena, da gre zraven nas. Njegov najboljši prijatelj živi v bloku, kjer so eni starejši malo….kako naj se izrazim….smeli. Enostavno ne upam, da se mu ne bi kaj zgodilo poleg njih. Saj veste kaj dela mladina danes….popivajo, ker se nimajo kam dat in potem delajo bedarije. Če sem doma, vsaj vem, da pride do teme ali malo čez domov, trezen, živ in zdrav.

Lepe praznike!

Dajte no, to je pa res že pretiravanje z zavijanjem v vato in nezaupanjem v otroka. Jaz sem, kot izjemno nesamostojen otrok, ostala pri sinovih letih 15 dni (pol meseca) sama doma, ker je šel oče na ekskurzijo na drugi konec poloble, v gimnazijo me je peljal sosed, ker pač nihče od starih staršev že dolgo ne živi, skuhala sem si puding ali špagete in omako iz vrečke, čez vikend je pri meni prespala prijateljica, klicala pa tudi nisem, ker niso bili nekje fiksno, mislim, da bi vsake 3 ure klical, groza, no, mi smo zmenjeni, da se pokliče, če je kaj s kom narobe, če se nihče ne oglasi, je to znak, da se ma ta oseba super, in to je to. Skratka, mati, treba bo začeti odklepati kletko, res fant rabi čas zase in najlepši občutek, ki ga človek lahko ima, občutek samostojnosti, samozadostnosti in svobode, pa čeprav za 3 dni.

14-letnik sam doma??? haha 🙂 To je pa prav smešno! Jaz ne bi nikoli pustila 14-letniku biti sam doma. Točno se ve kakšni so mulci v teh letih! Ma dajte nehat no… same neumnosti se delajo, pjača,sex,pi***rije… ne ne… moje mnenje se očitno razlikuje od večine, vendar je samo moje mnenje. Odločitev je tako ali tako tvoja. Jaz sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} da v nobenem primeru moj sin ali hčerka pri 14ih ne bi ostali sami doma, še pri 16ih težko… se zdim stroga pa zategnena, ampak meni pri taki vzgoji ni nikoli NIČ manjkalo… tako da… pa brez zamere.

LP

hja, če pomislim, da veliko otrok pri 14,5 ali 15 gre od doma v internate in so takorekoč odvisni od sebe in le malo od vzgojiteljev, se mi niti ne zdi slabo, da otroku dovolimo včasih se iskazati in mu zaupamo.

morda bi ga za začetek pustila eno noč in tako pridobiti tvoje zaupanje, ki je nujno potrebno na obeh straneh.

sicer pa ti otroka in njegovo družbo najbolj poznaš in veš ali so vredni zaupanja,ni pa dobro prehitevati časa.

ni me treba kar takoj označevati, če ne poznaš situacije pri nas doma, moje hčerke, itd.
niso vsi otroci tako neodgovorni kot tisti, na zgledu katerih si ustvarjaš takšne predstave o današnji mladini

Moji kolegici je oče umrl pri njenih 12 letih in v istem letu ji je hudo zbolela mama, da je bila kar nekaj časa v bolnici. V tem času je bila doma sama in skrbela za dom, sosedje so ji nosili hrano…, res je to bilo pred skoraj 20 leti, sem se pa ob tem pisanju spomnila na to kako dejansko vsako generacijo bolj zavijamo v vato. Pa naj to pisanje simpatičen 14-letnik ne razume, kot da sem na njegovi strani, ker njegovi starši ga vendarle najbolj poznajo in se bodo odločili tako, da bo prav…:)

Risica, zakaj pa ne bi poskusili? Fant ima omico, mobi, za sabo tvojo ( vašo ) vzgojo. Zmenite se, kaj vse mora ta čas narediti, koga lahko pripelje v stanovanje in do kdaj –
ker je neumno mislit, da bo fant sedel sam doma in gledal Čebelico Majo. Če ste malo žleht, se zmenite s kako vašo prijateljico, da nekajkrat spotoma upade v hišo. In če vi pridete domov nekaj ur prej, kot ste se napovedali, bo tudi fino. Če se bo fant držal dogovorov in bo vse v redu, bo zanj super korak naprej v odraščanju. Če pa ga bo polomil … v treh dneh menda ne bo ‘konc naredu’, vi pa boste vedeli, pri čem ste. Pa saj zrastejo … ampak to je samo moje mnenje, vi že veste. Vso srečo!

Ta deklica, ki ji je oče umrl pri dvanajstih, pa še z bolno mamo je imela velike skrbi, po moje ni ravno prava primerjava. Močno dvomim, da ji je pri krutem odraščanju bilo kaj dosti do žuranja. Takšne situacije otroke prisilijo, da prahitro odrastejo.
Se pa ponovno oglašam zato, ker so pravkar pod blokom pobasali v marico nekaj hudo nadelanih po izgledumu mlajših mladoletnikov in mladoletnic, (malo ta starejši so pa dobili plačilne naloge) pa je bilo komaj 22h. Prav gotovo jim starši v celoti zaupajo, morda so pa celo za praznike na morju.

upam, da boš svoje otroke pri 30-ih pustila kaj iz hiše. če ne drugam, vsaj do trgovine… he he he

mene pa bol moti,da razmišljam kakšne piz.. sem delala jaz in če pomislim ,da bi jih moj sin ,oh.pa sem bila stara tud 14 let.no,letos se je sin odločal,da ne gre z nami na morje,pa smo mu predlagali,da ostane pri babici.končno je uvidel,da mu bo lepše z nami na morju in gre še letos z nami.meni se zdi problem,ker pr nas bi prišli prijatelji in bogve kaj bi se dogajalo.je pa res,prej al slej,raje slej ,jih bo terba spustit.naš zdaj trmari,da bi šel kampirat za par dni k reki s prijatelji,nevem meni se ne zdi dovolj zrel,mož pravi da naj gre?

New Report

Close