Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek uspavanje otroka

uspavanje otroka

Mame, na pomoč!
Imam 14-mesečnico, ki je do 13. meseca spala v svoji posteljici. Zaspala je med dojenjem ali pa v posteljici, tako da sem jo božala po hrbtu, zadnje čase še to ni bilo treba, le vlegla sem se na svojo posteljo, ona je pa sama zaspala v svoji.
ker je hud alergik, se ponoči zbuja na pol do ene ure. Tega tempa vstajanja, dajanja dude in pokrivanja, da je zaspala nazaj za nekaj časa, nisem zdržala, ker moram hoditi v službo, zato sva jo zadnji mesec začela jemati k sebi v posteljo, ko se je po treh urah spanja zbudila (toliko spi na začetku). Prebuja in joka se ravno tako, ampak vsaj vstajati ni treba in malo več spiva. Kdaj pa tudi prebedimo 3, 4 ure ponoči, ker ne more spati.
Sedaj je nastal problem: danes je drugi večer, ko po dojenju ni hotela v svoji posteljici zaspati, ampak je samo vstajala in stegovala roke k meni. Seveda sem jo dala spat v najino posteljo, sama sem se vlegla poleg, da je zaspala, nato pa sem jo dala v njeno.
Kaj naj storiva, da ne bo tako zaspala? človek ima toliko dela še zvečer, da se ne da ob njej ležati uro, da zaspi. Podnevi tudi ne spi dosti, eno uro.
Imate kakšno učinkovito in ne preveč jokajočo metodo za uspavanje? Moja se začne dreti, ko vidi, da grem iz sobe. (Poznam knjigo E. Pantley: Otroško spanje…).
Lepo prosim za kakšen nasvet!
Že vnaprej najlepša hvala in lp

Pri nas brez dretja ni šlo. In iz večera v večer je trajalo krajši čas, da je zaspala. Mislim, da nama je film počil okoli njenega osmega, devetega meseca, ker je bilo treba vsak večer nosit jo na rokah, da je zaspala. Ko smo se prvi večer odločili, da stvari naredimo konec, se je drla deset minut na mrtvo, preden je zaspala, drugi večer prav tako, tretji večer pol ure (ampak smo vztrajali), četrti večer pet minut, peti večer je zaspala sama od sebe in brez dretja.

Kriza je nastala zopet tedaj, ko smo ukinjali dudo (malo pred drugim letom) in je pač manjkal pomemben člen pri uspavanju. Kriza še ni čisto mimo (zdaj je stara 30 mesecev), ampak se počasi pobiramo. Zdaj recimo uspavanje zgleda tako, da jo položimo v posteljico, damo zraven njeno priljubljeno plišasto igračo, oba pokrijemo in gremo ven (no, zadnje čase še obvezna molitev Sveti angel…). Ko se začne dret (obvezno), gremo nazaj in ji razložimo na lep način, da je treba spat (da ne bo utrujena ipd…, kaj jo čaka naslednji dan…). Ko se naslednjič začne dret (oz. klicat nekoga od naju), se vrnemo z malo strožjim glasom in zagrozimo, da bo šla igračka z nami ajat, ker pri njej ne more… In še preden pridemo do vrat, se že lepo uleže in se trudi zaspat. Po tistem se običajno ni več treba vračat.
Preden se je navezala na plišasto igračko, je bila njena ninica dekca. In je delovalo… Idealno sicer ni, ampak spi pa do jutra.

Pri nas je pomagala nežna instrumentalna glasba (npr. baby sleepy) in mala nočna lučka Medvedek Pu.Pa veliko vztrajnosti in potrpežljivosti. Jokati je pa nismo pustili nikoli.

Tudi jaz mojega nisem pustila jokajočega, se mi zdi to stres pred spanjem. Star je 17 mesecev in še vedno počakam, da zaspi. On v svoji posteljici, jaz v svoji in ko zaspi, odidem, če pa bi šla prej, se prav tako dere. Včasih želi, da ga držim za roko, včasih zaspi sam, samo čutiti mora, da sem v bližini.

Sedaj ko si začela hoditi v službo – morda potrebuje več tvoje bližine, pa je še zato toliko večji nemir zvečer.

Pri svojem vem, da je zamenjal ritem uspavanja vsaj x- krat, pa je v tem obdobju tudi bilo v moji postelji in potem prestavljanje v njegovo, čeprav je prej normalno zaspal v svoji postelji.
Morda bo tako, kot opisuješ, samo nekaj dni, a pri 14 mesecih bi jaz otroku še pomagala do uspavanja in ga še ne bi puščala samega (seveda pa ne z nošenjem ali v naročju). Vzemi, da je čas uspavanja otroka in odhoda v globok spanec lahko zate čas počitka in boš tako kasneje lažje še tisto minuto več namenila pospravljanju in urejanju drugih zadev. Kako čudežno pripraviti štirinajstmesečnega otroka, da zaspi sam, pa ne vem.

Hvala za odgovore.
Tudi meni ni do jokanja, zato sem presrečna, ko zaspi med dojenjem. Bo treba res čakati, da zaspi in potem oditi iz sobe. Se pa ponoči zbudi in ne more spati po 3, 4 ure. Se premetava po postelji pri nama. Verjetno jo srbi koža.
Glasba ne pomaga, sva ji pela…
Ej, današnji otroci so nekaj čisto drugega kot…
lp vsem

New Report

Close