Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Ljubljana-mesto heroj.

Ljubljana-mesto heroj.

Dajte vi meni razložit, zakaj je Ljubljana mesto heroj.

Menda je bila med vojno obdanaz nekobodeo žico.Uf,strašno.Ljubljančani niso mogli iz Ljubljane (pa kaj bi počeli zunaj sploh),lahko pa so v miru hodili v slovenske šole, imeli slovenske politične stranke, hodili v službo, okupator jih ni gnal na fronto..

Iz Maribora je okupator odpeljal na tisoče Slovencev v Srbijo, ali pa kar v koncentracijska taborišča, prepovedal slovenščino in slovenske politične stranke,za boj sposobni moški so šli na rusko fronto (ne pa med nekakšne domobrance) v uniformi nemške vojske, mesto so, ker so ga imeli za nemško, zahodnjaki skoraj zravnali z zemljo, spet je izgubilo življenje ogromno ljudi.Po vojni je Maribor gledal kot Vukovar novembra 91.

Pa danes nihče ne pravi, da je Maribor mesto heroj.

Ljubljano pa vsi propagirajo kotheroja zarad neke bodeče žice.Prosim, en bodite smešni, Ljubljana je bila med WW2 najbolj varno mesto pod soncem.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

V Ljubljani so se borili prozi okupatorju, v Mariboru pa je Hitlerja pozdravljala nepregledna množica ljudi. V tem je razlika.

Hm, smešno. Mislim to, da so se v Ljubljani borili proti okupatorju. Morda po 45-tem, v Brezarjevem breznu in podobnih moriščih.

Vrsile so se nočne aretacije celotnih družin, butanje po vratih stanovanja sredi noči, brez vsega, to kar si imel na sebi in male otroke ob sebi. Na kamijone, pa naprej v Srbijo ali internacijo.Polno stenic in uši, ki so pile kri otrokom na tem križevem potu. Maribor je bilo mesto zavednih slovenskih družin, ki so to ljubezen do domovine kruto plačale. Dobijo se podatki koliko družin in posameznikov je bilo aretiranih sredi noči. Celi transporti vagonov so odhajali polni Mariborčanov. Ob koncu vojne je bil Maribor ena sama ruševina, pol bombnih jam, poln razstresene municije,granat, velikih nerazstreljenih min, pohabljenih otrok, ki so na to naleteli. Maribor,čeprav že vseskozi zapostavljen, je zame herojsko mesto.

Pa saj mariborčanom nihče ne brani, da organizirajo prireditve, teke, pohode, proslave, itd. za obeležitev trpljenja med vojno. Prepričan sem, da bi prišli v časopise in na TV.

Pa misliš da bi dobili za to denar iz proračuna, tako kot Ljubljančani?

Pa misliš da bi dobili za to denar iz proračuna, tako kot Ljubljančani?[/quote]

Nisem Ljubljančan in se mi niti ne sanja, od kje dobijo denar za karkoli. Toda, če bi me tako bolelo srce zaradi tistih pohodov, bi v svoji dolini zbobnal ljudi in naredil vipavski pohod 🙂 To le ni tako drago.

Sicer pa, povej kaj te moti ? Denar ali t.i. poveličevanje trpljenja v Ljubljani ? Če prvo, potem se tolaži z milijardami zmetanimi v propadli TAM, če drugo, potem organiziraj en pohod v spomin trpečim dušam Maribora.

Saj je Ljubljana tudi “mesto vina in trte”… hehehehehehe…

Ljubljanski “vinopitni” okoliš premore eno trto tam na začetku Trubarjeve.

Kar se tiče metanja denarja v TAM le-ta ne predstavlja bistveno večje cifre kot ga je šlo za famozno melioracijo v Vipavski dolini. Pohoda seveda ne bom niti poizkusil organizirat, ker so take stvari resnično brez veze, ne bi šel niti na tvojega, četudi bi zastonj merlot točili in pršut talali. Kakšnega posebnih trpečih duš v Mariboru ni bilo prav veliko, v Ljubljani pa še manj. Čeprav se je o tem v raznih povojnih pravljicah kar precej nakladalo.

Ejga, ej ga, ne provociri no !

Res je bila najbolj varno mesto, na dopust pa so meščane iz Ljubljane na Rab, pa v Begunje, pa še v nekatera nemška in poljska mesta vozil,da so tm lahko mel shujševalne kure, pa ostale take postopke ! Pa otroke so moral s sabo vzet, da ne bi bli na dopustu sami, a ne ! Bejž no bejž, je blo pa res lepo !
Le kje so bli tvoji stari,da so tko lepo vojno prežvel, a… Na drugi strani pri tistih, k so dopuste talal pa zastonj karte v Mathausen pa Dachau , a ne … Pa tvoji ta stari ali pa od njih tastari so poskrbel,da so od mojih tastarih tastari lahko mal morja pa mal lepot tistih že omenenih letovišč – kampov videl, a ne?

Spider, sončece, sami začnite to praviti in bodo drugi nadaljevali. 🙂

V okupirani Ljubljani so se šele komunisti izživljali iz sestradanih in bolehnih ljudi! Ljudje so morali aktivistom zdajati vse, da so le ti lagodno živeli. Nekomunisti so debesedno umirali na cesti zaradi komunističnih krajrdeči so vse požrlivoluharji

Ne nekladaj.

Pišem resnico. Italijanska vojska je bila “zlata” napram komunistični sodrgi, ki je kradla in pobijala znotraj Ljubljane.

ma sedaj pa res lahko že nehaš provocirat, ker iz sebe delaš prov čist navadnega b****!!!:)))

Preberi kakšno literaturo. Recimo: Ljubljana pod rdečo plahto

Ne potrebujem nič brati. Moji predniki so živeli v okupirani Ljubljani in so mi veliko povedali o tem, kaj se je dogajalo.

New Report

Close