vabilo na poročni obred-kako z darilom?
Povabljena sem na dva poročna obreda, in sicer
1. odraščala sva skupaj, bila sva sošolca, nato sem se jaz odselila v drug kraj in nisva bila več v stikih, sedaj pa sem dobila povabila na cerkveni poročni obred. Zanima me kaj v takem primeru nesti za darilo? Na ohcet nisem vabljena.
2. V srednji šoli sva bili najboljši prijateljici, nato sva si ustvarili vsaka svoje življenje in sem se jaz odselila. Še vedno sva ostali v stikih, vendar se najin odnos nekoliko spremenil, saj se je ona zelo spremenila in sem se jaz nekoliko oddaljila. Sedaj sem dobila vabilo, da jo “lahko” pridem pogledat na cerkveni obred, če želim.Skupaj sta že kar nekaj let in ne bosta delala “rompompoma”. Naj sploh grem? Nesem darilo? Pojma nimam.
Za odgovore vam bom zelo hvaležna!
LP
1. primer: Jaz bi se verjetno pozanimala, če je na obred vabljen še kdo od skupnih znancev, da bi skupaj kupili darilo. Ker darila v večji vrednosti sama v tem primeru pač ne bi kupovala.
2. primer: Vabilo, da “lahko prideš malo pogledat”, meni zveni malo čudno, sploh od nekdanje najboljše prijateljice. Ne vem, kaj bi naredila.
Ne rabiš nosit darila. Darila nosijo tisti, ki so povabljeni na ohcet. Če gre za veliko ohcet pa sploh. Ni nujno, da se sploh prebiješ do sošolca. Ali pa lahko samo na hitro čestitaš. Ne delaj si stroškov. Da bi vrgla veliko denarja za nekoga, ki je pokazal, da si zanj drugorazreden gost je čist brez veze.
Sem imela podoben primer kot ti po tč.2, samo da je ta moja kolegica še vedno ok. V srednji šoli najboljši frendici, potem so šla pota vsaka na svojo stran, videli sva se morda 1 na leto ali celo na dve leti. Potem mi pa pošlje zvečer ob osmih sms, da naju s fantom naslednji dan vabi na cerkveno poroko. Sicer sva šla, ker sem bila vseeno vesela zanjo. Kupila sva sicer darilni bon za spa razvajanje, ker za kaj drugega tako nisva imela časa okoli letat. Še bolj nerodno nama je pa bilo, da smo se nazadnje videli par mesecev prej in nihče ni omenil ne poroke ne nosečnosti, potem sva pa videla, da je že skoraj tik pred porodom, midva pa z darilnim bonom za masaže in savne. Majčkeno se mi je vse skupaj zdelo neumno, samo sem bila vseeno vesela, da sem šla, ker sem bila vseeno vesela zanjo in konec koncev so to samo “tehnične” zadeve (darilo, vabilo samo za “ogled”) in se mi zaradi tega zdi neumno nos vlečt, da sploh ne bi šla. V glavnem, jaz bi na tvojem mestu šla, za darilo pa bi kupila kakšno malenkost, ampka kaj originalnega. Sama sem se edinole izognila nakupovanju kakšnih kozarcev, servisov, brisač in podobnega, ker to že tako verjetno “na tone” dobijo. če bi sama takrat vedela, da je noseča, bi ji tako raje kaj v tej smeri kupila. Saj drugače se tudi darilnim bonom izogibam, samo včasih te pa res kaj tako preseneti, da imaš edinole kaj takega čas letet iskat.
LP
V prvem primeru sploh ne bi šla. Če nisem vabljena na ohcet, me ne bi videli.
V drugem primeru pa bi me zanimalo, kaj pomeni “da ne bosta delala rompompoma”. Če to pomeni, da bosta povabila na večerjo samo obe priči, mame in očete in nikogar drugega, bi jaz vseeno šla in kupila kaj malega. Kakšnih večjih stroškov si gotovo ne bi delala. Če pa to, da “ne bosta delala rompompoma” pomeni, da bosta povabila “samo” 60 gostov na ohcet, na cerkveno poroko pa 100 in tistih 40 naj po obredu odide domov, ne bi niti prihajala.
Mene bi bilo sram nekoga povabiti samo na obred. A po obredu jim pa rečeš adijo, kar pojdite domov, mi gremo pa na ohcet. Lepo vas prosim.
To je naredila moja sošolka iz srednje šole. Povabila je skoraj cel razred. Samo gledat. Veliko nas je prišlo. S partnerji, otroki. Nekateri smo kupili darila. Čestitali smo ji. Z njo govorili par minut. Več ni šlo, ker je bilo toliko ljudi. Potem so odhiteli na ohcet. Mi nismo bili povabljeni. Meni se to zdi grdo. Toliko ljudi si je vzelo cel dan zanjo, kupovalo darila, da so ji lahko samo čestitali. Bilo bi bolje, če bi vsakemu poslala fotografijo s poroke. Če še kdaj dobim takšno vabilo, ne bom šla.
Jaz sem tudi pred leti prejela podobno vabilo in počutila sem se kot osel. Ej, če delaš ohcet, povabi tiste, ki so vabljeni na ohcet, ostalim pa pošlji fotko s poroke in jih obvesti, da sta se dne xx poročila. Basta. Precej dober prijatelj se je poročil na foro, da je cerkvena poroka trajala 3,5 ur (?!!!!), nemajhna cerkev je pokala po šivih od pobavljenih, po neskončnem obredu pa je 20 kom odšlo na ohcet, ostalih od oka 80-100 ljudi pa z dolgimi nosovi in praznimi želodci – domov. DOma so težki privatniki, pa ni bilo niti piškota in kozarca soka za vso trumo ljudi, ki jih je SAM (!) vabil na kup. Čemu sploh? Ena skupna prijateljica je prišla z 2 majhnima otrokoma z drugega konca SLovenije – in ostala z dolgim nosom.
Razumem, da nekdo ne želi 100 kom na poroki, jaz jih tudi nisem imela, kdor pa je bil vabljen, je šel z nami na kosilo. v bodoče jaz na taka vabila pošljem vizitko, grem pa ne. Ti se pa sama odloči.
:)))
Tole je pa res ena čudna pogruntavščina. Ne pomnem namreč, da bi se kaj takega dogajalo pred 15, 20 leti, ko sva se midva z možem poročala in najini prijatelji. Tudi na porokah, na katere smo bili vabljeni v zadnjem času (resda jih ni bilo ravno veliko), nisem zasledila ljudi, ki bi bili vabljeni samo na obred in tiste, ki bi šli potem tudi na ohcet.
Če ni denarja, pač narediš vse skupaj bolj skromno in število povabljencev temu primerno. Ali pa če ti ni do tega, da bi vabil veliko število ljudi, pač povabiš manj, drugim pa pošlješ fotko s poroke in konfete ali kaj podobnega. Da bi pa eni morali po obredu domov, medtem ko gredo drugi na ohcet, je pa tako mimo, da bi se jaz v zemljo vdrla od sramu, če bi morala ljudem razlagati, da morajo zdaj domov, ker smo samo nekatere povabili na ohcet. Groza.
Ne razumem, kako lahko nekateri sploh izvedejo kaj takega. Ali nimajo nič empatije, da bi se vsaj malo vživeli v kožo nekoga, ki je na tak način povabljen? Ali pa je zdaj moderno, da se samo dobre prijatelje in žlahto povabi na ohcet, občasno znanstvo pa samo na obred? Mogoče imajo občutek, da bi morali tisti, ki so jih povabili na obred biti hvaležni, da so se jih sploh spomnili. Ne vem no, no comment. Jaz ne bi niti šla niti poslala darila, morda kvečjemu kakšno čestitko post festum.
Ampak zgoraj Skrbna pravi, da je nek precej dober prijatelj na tak način povabil cca. 120 ljudi, na ohcet pa jih je šlo samo 20. Menda ja ni vabil samih občasnih znancev in 20 sorodnikov?! Najbrž so tudi prijatelji in nekateri sorodniki odnesli kratko.
Ne vem, no. Občasnih znancev pač ne povabiš, če jih ne misliš vabiti tudi na ohcet. Vsaj meni se to zdi samo po sebi razumljivo. Mogoče sem pa samo že stara in konzervativna, hehe.
Meni je kar nekaj ljudi reklo, da so na ohcet povabili druzino in prijatelje, kolege in sodelavce pa gledat poroko. Iz tega sem sklepala, da si s svojim vprasanjem zadela bistvo. Jaz sem bila enkrat povabljena gledat cerkveno poroko. Medtem ko so bili moji starsi povabljeni na samo ohcet. Sklepala sem, da so mi rekli, naj pridem pogledat, ker sem pac to cerkev imela pred nosom. Niso mi pa rekli, naj pridem gledat civilno poroko.
Jaz sem bila enkrat na taki poroki, kjer nas je bilo cca 80 sorodnikov, ožjih prijateljev … samo na obred pa je nevesta povabila tudi soigralke iz kluba, bivšega kluba, pevskega zbora …
Je pa res, da je za njih naredila naslednji vikend piknik in so to vedeli in takrat prinesli skupna darila. Na ogled so prinesli samo riž :))
Ne rabiš nositi darila. Pri nas v službi je taka navada, da sodelavec, ki se namerava poročiti, na oglasno desko obesi vabilo za na obrede (civilnega in cerkvenega), zberemo denar, kupimo darilo in, kdor more, gre pogledat. Meni je poroka res lepa stvar in grem rada pogledat in delit z mladoporočencema te najlepše trenutke njunega življenja. Tudi sama sem bila vesela tistih, ki jih nisem posebej vabila, pa so prišli pogledat. Res pa je, da je pri nas tak običaj, da se po cerkvenem obredu pripravi pogostitev z obloženimi kruhki in pecivom ter pijačo več vrst. Da se poklepeta in potem gre vsak na svoj konec. Eni na ohcet, eni domov.
Če bi pričakovala vabilo na ohcet, bi bila na tvojem mestu verjetno razočarana, tako pa… ne vem, zakaj iz tega delati cel halo, pač greš in adijo.