Novinarjev glas o cenzuri v tujino
Novinar Večera Blaž Zgaga v pismu evropske voditelje naproša za pomoč slovenskim novinarjem, ker naj bi se nad njimi izvajali nenehni pritiski.
Obrnil se je na predsednike vlad, predsednike držav, na predsedujoče parlamentom evropskih držav ter na nevladne organizacije in medijske hiše. Od njih pričakuje, da bodo premierja Janeza Janšo pozvali, naj konča posredovanja v medijih, še zlasti zdaj, ko bo Slovenija leta 2008 predsedujoča EU-ju. Kot je Zgaga pojasnil za MMC, je pismo po pošti naslovil na prek 350 naslovov v Evropi in tudi v ZDA, za vsebino tega pisma pa trdno stoji. “Obe roki dam v ogenj,” nam je zatrdil.
V pismu še pojasnjuje, da bi moralo državljane EU-ja in preostali svet skrbeti, da bo povezavo vodila država, kjer se cenzura in pritiski na novinarje izvajajo tako obširno. Janševo vlado v pismu obtožuje še avtoritarnosti vladanja, ki je v porastu, medtem ko sta demokracija in medijska svoboda v zatonu.
V pismu sicer pojasnjuje, kako so se po letu 2004, torej po parlamentarnih volitvah, zamenjali vsi direktorji v skoraj vseh medijih, to pa naj bi zrežirala vlada s pomočjo državnih deležev v nekaterih podjetjih.
Obtožbe o neformalni mreži vplivanja
Vlado je obtožil, da je naredila neformalno mrežo v obliki piramide, prek katere lahko vpliva na večino medijev v Sloveniji. Večer naj bi bil po mnenju Zgage eden izmed teh medijev. Kot pojasnjuje, tudi njemu nenehno cenzurirajo članke, sploh tiste, v katerih je kritičen do aktualne oblasti.
Kot konkreten primer posega v medijsko poročanje je navedel primer Andrijane Starine Kosem, ki je takrat v pismu napisala, da SDS nenehno skuša vplivati na medijsko poročanje. O pismu so sicer že poročali tudi nekateri tuji mediji.
Vse to je stara komunistična praksa, ki se je glasila: “Najprej diskreditacija, potem likvidacija”.
Spoštovani novinarji. Toliko kritičnih besed na račun sedanje vlade nisem še nikoli po letu 91 zasledil v medijih kot v zadnjih dveh letih. Vsak časopis, radio, TV… skratka vsak, ki ima 5 minut časa udriha po delu vlade. Članki v Delu recimo so izrazito kritični na račun vlade. Kje je sedaj to tako opevano “kratenje novinarske svobode”, “zatiranje svobode govora in pisanje”, “teptanje demokracije v medijih”…? Vse skupaj ima samo en cilj in to je rušenja sedanje vlade.
Mogoče bo uspešno, mogoče ne, to bodo vsekakor pokazale volitve.
A ni cudno, kako smo vsi, ki ne maramo Janse komunisti? Ce bi res bili komunisti, bi ga morali imeti radi. Kajti Jansa bi potem bil nase dete. On je svojo mladost in nekaj odrasle dobe podaril komunizmu. Vse dokler ni … Splosno znano je, da so se odlocali, kdo bo zastopal komunisticno mlado strujo. In se je Kucan odlocal med Skolcem in Jansem ter izbral prvega. Ce bi izbral Janso, mislite, da bi se danes on bodel s klerom? Dobro jutro. Koliko se je ponizeval in prosjacil, da ga vzamejo nazaj v partijo? Zdaj pa vsi komunisti, samo Jansa ne.
Previdevam, da si mislijo enako kot jaz. Meni se vsekakor ne zdi primerno tozarjenje nekje tam zunaj. Celo rec sem pa kopirala samo zato, ker je bilo receno pred dnevi s strani enega desnicarja, da je svoboda medijev na vrhuncu. Vendar ni. Sploh to velja za enega od dnevnih listov, ki je tudi na racun izjemno desnicarskega pisanja izgubil mnogo bralcev.
Previdevam, da si mislijo enako kot jaz. Meni se vsekakor ne zdi primerno tozarjenje nekje tam zunaj. Celo rec sem pa kopirala samo zato, ker je bilo receno pred dnevi s strani enega desnicarja, da je svoboda medijev na vrhuncu. Vendar ni. Sploh to velja za enega od dnevnih listov, ki je tudi na racun izjemno desnicarskega pisanja izgubil mnogo bralcev.[/quote]
In kako veš ti, da “svoboda medijev ni na vrhuncu”? Zaradi pisarjenja in tožarjenja užaljenih ter nahujskanih novinarjev?
Jaz se pa sprašujem naslednje:
Kaj je z novinarsko neodvisnostjo in neopredeljenostjo? Svoboda za mene še ne pomeni, da novinarji lahko govorijo in blatijo in klevetajo in pišejo čisto vse kar se jim zdi o vsakem in v vsakem trenutku. In če kdo potem povzdigne glas, da so to laži, je takoj govora o “kratenju novinarske svobode”. Ah, dejte no…
Starina-Kosem Andrijana je javno povedala, da je Janša od nje zahteval, da kot državna sekretarka dela na način, da bo vlada imela nadzor nad mediji. Ker se s tem ni strinjala je odstopila iz mesta državne sekretarke in posledično bila odstavljena iz vseh funkcij.
Odstavljenih je bila tudi večina dobrih – raziskovalnih novinarjev (Delo, RTV…). In danes lahko beremo in gledamo, kar se zdi JJ primerno, da se pove.
Od naših mi je trenutno najbolj kul SVET – A KANAL. Si upajo.
Za poročanje na SVET-A kanalu izraz “si upajo” ni pravi. S svojo demagogijo že krepko pretiravajo. To ni nobeno novinarstvo. Vsaka podeželska radijska postaja je bolj profesionalna.[/quote]
Spoštovana ga. JanJA.
Napisal sem svoje mnenje, do katerega imam pravico. Zato prosim, da vi ne sodite o tem, ali je izraz, ki sem ga uporabil pravi ali ne.
Vi imate tudi pravico, da napišete svoje mnenje. Tako kot vsi ostali. Nimate pa vi pravice odločati o tem, kateri izraz oz. katero mnenje, ki ga napišejo drugi “je po vaše pravi”.
Torej se v bodoče vzdržite neumestnih komentarjev in napišite vaše mnenje. Mnenja drugih pa se vas ne tičejo.
Sem vas že pred časom opozoril na pravila lepega vedenja. Pa kot vidim očitno ne razumete oziroma nočete razumeti.
Za poročanje na SVET-A kanalu izraz “si upajo” ni pravi. S svojo demagogijo že krepko pretiravajo. To ni nobeno novinarstvo. Vsaka podeželska radijska postaja je bolj profesionalna.[/quote]
Glavni urednik Sveta je zelo desen, kolikor jaz vem. Ampak to ocitno ne vpliva na njegovo delo. Vsekakor dvomim, da bi Bojan Traven siril komunisticno demagogijo. On je vcasih pisal za Mag. Desnicarski Mag. Hodil je z gospodicno, ki je nekaj casa delala kot predstavnica za stike pri Janezu Jansu. Naenkrat pa Traven siri levo demagogijo? Ti sploh ne ves, kaj govoris. Ampak res!!!
Aja, pa Pop zalis. Ko si ze toliko proti zalitvam.
Spoštovana ga. JanJA.
Napisal sem svoje mnenje, do katerega imam pravico. Zato prosim, da vi ne sodite o tem, ali je izraz, ki sem ga uporabil pravi ali ne.
Vi imate tudi pravico, da napišete svoje mnenje. Tako kot vsi ostali. Nimate pa vi pravice odločati o tem, kateri izraz oz. katero mnenje, ki ga napišejo drugi “je po vaše pravi”.
Torej se v bodoče vzdržite neumestnih komentarjev in napišite vaše mnenje. Mnenja drugih pa se vas ne tičejo.
Sem vas že pred časom opozoril na pravila lepega vedenja. Pa kot vidim očitno ne razumete oziroma nočete razumeti.[/quote]
Nekaj naj ti bo jasno”gospod pravnik”:-)
Komentirala bom čisto vsak post, ki ga bom jaz želela. Forum je javen in ni pravila na kateri post se človek sme oglasiti in na koga ne. Če želiš, da ne bo na tvoje oglašanje nobenega komentarja pa ne piši tule.
Na lepo vedenje pa opozarjaj svoje domače.
Spoštovana ga. JanJA.
Sem vas že pred časom opozoril na pravila lepega vedenja. Pa kot vidim očitno ne razumete oziroma nočete razumeti.[/quote]
Komentirala bom čisto vsak post, ki ga bom jaz želela. Forum je javen in ni pravila na kateri post se človek sme oglasiti in na koga ne. Če želiš, da ne bo na tvoje oglašanje nobenega komentarja pa ne piši tule.
Na lepo vedenje pa opozarjaj svoje domače.[/quote]
Pa si se zopet zaletela in v svoji brihtnosti pisala neumnosti. Pravnik ti ni nikjer napisal, da ne smeš komentirati njegovih postov ali katerih koli drugih. Daj si dobro preberi.
Pa še ena neumnost, ki si jo napisala, da naj na lepo vedenje opozarja svoje domače. Pa saj njegovih ne poznaš. Ali pač? Tako ne moreš vedeti, kakšne “manire” imajo njegovi domači. Predvidevam, da so vsekakor lepšega vedenja kot ti.
Se strinjam s pravnikom, da te opozarja in to na lep način. Te je že večkrat. In to te najbolj jezi. Sem ti že zadnjič prilepila njegov post, tako da si lahko videla, da si samo s sabo skregana. Pravzaprav sama sebi lažeš. Potrebno te je opozarjati na pravila lepega vedenja.
Spoštovana ga. JanJA.
Na lepo vedenje pa opozarjaj svoje domače.[/quote]
Pa si se zopet zaletela in v svoji brihtnosti pisala neumnosti. Pravnik ti ni nikjer napisal, da ne smeš komentirati njegovih postov ali katerih koli drugih. Daj si dobro preberi.
Pa še ena neumnost, ki si jo napisala, da naj na lepo vedenje opozarja svoje domače. Pa saj njegovih ne poznaš. Ali pač? Tako ne moreš vedeti, kakšne “manire” imajo njegovi domači. Predvidevam, da so vsekakor lepšega vedenja kot ti.
Se strinjam s pravnikom, da te opozarja in to na lep način. Te je že večkrat. In to te najbolj jezi. Sem ti že zadnjič prilepila njegov post, tako da si lahko videla, da si samo s sabo skregana. Pravzaprav sama sebi lažeš. Potrebno te je opozarjati na pravila lepega vedenja.[/quote]
vrabček,
kje pa, ona ni zaletava, niti napadalna:-))). Na temi: Duhovniki v odstopu, je zapisala 4/8-07, ob 17:36, da sem jaz najbolj napadalna na tem forumu. Ko bi “janJA” svoje zaletave poste še enkrat prebrala. bi pa mogoče le ugotovila, da so njeni hujši. Spet bo lahko skočila.:-)))
Eh, ona je izjemno prijazno dekletce, ki nikomur ne napise zal besede. Jaz osebno sem vse zalitve, ki jih ne namenila meni, vzela kot kompliment in sla dalje.
No, ravno zato pri nas ne gledamo te oddaje – še posebej komentatorica, mislim, da je Lili Žagar, nima niti najmanjšega takta pri pogovorih z gosti v studiu. Ne vem sicer, ali je novinarka ali ne, ampak pri njej gre za osnovno pomanjkanje kulture, če sobesedniku vpada v besedo in sama razpreda naprej svoje videnje aktualne zadeve. Priznam pa, da deluje nadvse samozavestno, kar pa ji v povezavi s prej napisanim, samo še dodatno škoduje – v smislu neverodostojnosti. Tudi Potrč se včasih spozabi ampak je vseeno bolj sprejemljiv od svoje kolegice sovoditeljice.
Nazadnje oddaja zaradi tega izzveni vse preveč napadalno, kar nam pa sploh ni všeč in raje preklopimo v tem času na kaj drugega.
Morag, moraš prebrati temo:
UPOKOJENI IN POKLICNI PILOT – LETALIŠČE BRNIK. Temo sem odprla jaz, poglej malo nižje, pa boš videla kako so se pojavile majice “žleht babe”.
Ali nisi prebrala te teme??? Preberi in ugotovila boš, kdo je žleht. :-)))
Jana_1 se je prva obregnila ob moj post, itd. … še več jih je bilo vmes.
Na koncu posta pa so naslednji:
karmen 2, je nadaljevala v novi “srajčki” :-))), z novim nikcem.
S.Holmes pa podarja majice, z napisom “žleht babe”, klikni na link, ki je v prvem njegovem postu, 03.09.2007 098:32, in
še drugi post od S.Holmes, tam je napisano, kdo je žleht in kdo dobi majice.
Sem odgovorila in potrpežljivo čakam na unikatne majice,:-) ena bo moja, ena bo za vrabčka, ena pa za Zogico.:-)))))))), me tri smo po S.Holmes-u Žleht babe. Tale nikc S.Holmes, je padel z “nebes”, ga še nisem videla, sicer sem pa sedaj samo tukaj, nimam časa skakat po forumu.
Ampak zate, sem se potrudila in odgovorila, ker bi rada te majčke. Mogoče jih pa le dobimo???? Kaj veš???
Pa lep vikend Ti želim