Kako se posuši žajbelj?
Natrgate na listke, daste na papir (ini , ko ti kruh zavijejo not je vredu) in posušite na zraku, če nimate te možnosti pa v pečici na 5 stopinj – lepo počaaaaasi.
Nato za shranjevanje kupite ali sešijete sami bombažno ali laeneno vrečkico za zavezat in obesite na suho. Primerno za shranjevanje je tudi glinena ali posoda… Nikakor pa ne priporočam plastike (tako je mene baka naučila – je prava zeliščarka).
Jaz začimbe kar pokrijem s kuhinjsko krpo ko jih sušim, da niso na soncu oz svetlobi.
Drugače pa zmrzujem baziliko. Natrgam listke in jih dam v plastično posodo pa v skrinjo. Potem le jemlje ven posamezne listke, čim so kakšno minuto zunaj so odtajani. Tako da bi verjetno tako lahko delala tudi z žajblom. Bazilika tako še vonj fino ohrani, da prav zadiši ko jo vržeš v kakšno omako.