testo za pizzo
v 2dl mlačnega mleka zdrobiš 1kocko kvasa, dodaš malo sladkorja (da bolje vzhaja) in 2 veliki žlici moke, to malo pomešaš in pustiš v lončku da kvasec malo naraste.
V posodo, na desko vsuješ 40dag moke in narediš jamico. Vanjo zliješ kvasec, malo soli, malo olja (0.5 dl ali 1 dl), ter vse skupaj zgneteš (če je potrebno dodaš malo moke)
Testo daš v posodo za vzhajanje (plastično posodo, katero posuješ z moko), pokriješ s kuhinjsko krpo in pustiš, da vzhaja.
Ko testo naraste, ga razdeliš na primerne dele (odvisno, v kakšnem pekaču pečeš pizzo). Jaz razvaljam delno, potem pa s prsti razvlečem po pekaču (naoljenem) testo.
Da je pizza bolj sočna (testo pri tem receptu je vedno mehko, če le ne daš preveč moke), po vrhu polijem še z z vodo razredčeno paradižnikovo omako(kar je ostalo od omake za na testo)-torej, po vseh sestavinah polijem še z nekaj te omake, da v pečici ta voda shlapi in ne izsuši sestavin…
Večkrat preizkušen recept:)
ODLIČNO TESTO ZA PIZZO
(2 pekača)…ali več
500g moke,
120g margarine,
250ml mleka,
1 čaj.žl soli,
malo sladkorja,
origano,
3/4 kocke svežega kvasa
Kvas damo vzhajati s sladkorjem, žlico moke in malo tekočine(mleko ali voda).
Medtem, ko vzhaja v toplem mleku raztopimo margarino.
V posodo damo moko, sol, origano (ni obvezen), pomešamo, dodamo toplo tekočino in vzhajan kvasec, premešamo, nato na pultu zamesimo v gladko testo.
Pokrito pustimo da vzhaja.
Nato testo razdelimo na dva dela (ali tri manjše) in vsakega posebej še enkrat na rahlo pregnetemo ter hlebčke testa še malo vzhajamo.
Kepi nato na rahlo razvaljamo (ne pritiskaj) raztegnemo in poljubno obložimo.
Pečemo v pečici 15 minut na 200 stopinjah.
Pizzo pečem že več kot 20 let (pekla sem jih tudi profesionalno), vendar ti lahko zaupam da je to testo eno boljših, mehko podolgem in počez:))).
Dober tek!!!
lp