Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Evropski parlament

Evropski parlament

Meni se ne zdi pravično, da imamo v evropskem parlamentu le 7 poslancev, medtem ko jih ima Nemčija 99, Francija, Italija in VB pa 78.

Računanje:

Nemčija ima 82 mio. prebivalcev, torej en poslanec zastopa 830 tisoč ljudi.

Slovanija ima 2 mio. prebivalcev, torej en poslanec zastopa 285 tisoč ljudi.

Zakaj tako?

In kaj predlagaš? Da gremo mi na Nemško računico ali oni na našo?

Okej, Skopušnik,

sedaj te pa ne razumem. Pri nas smo na boljšem, ker en poslanec zastopa nižje število ljudi in jih imamo tako več. Če bi pri nas 1 poslanec zastopal toliko ljudi kot v ZRN, nam pripadata 2,4 poslanca.

WTF?

V ZDA so ta problem tako rešili, da imajo v kongresu dva domova: predstavniški dom in senat. V senatu ima vsaka državica po dva senatorja, torej je tam 100 senatorjev, in so države tako enakovredno zastopane.

V predstavniškem domu pa imajo države predstavnike glede na število prebivalcev oz. najmanj enega.

Če te prav razumem skopušnik, bi želel več evropskih poslancev?
Ti dam prav, 99 nemških poslancev si lahko porazdeli področja ki jih obravnava parlament na 99 delov, slovenski pa na 7….kateri poslanci lažje in bolj tekoče delujejo v Evropskem parlamentu? Seveda nemški…

WW

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Po moje ne moreš ravno primerjati ZDA in EU med seboj.

Kako bi bilo butasto, če bi ZDA imele komisarja in bi vsake pol leta predsedovala druga država…

Tole EU je kar nekaj…

Pravzaprav smo mi v EU enakovredno zastopani s tem, da lahko predsedujemo toliko časa kot npr. Nemčija ali katerakoli druga država.

Tudi v lokalnem parlamentu močnejša stranka lažje pokrije delo v odborih pa kljub temu ne zahtevamo enakega števila poslancev v njem.Ali mogoče veš kaj je odločalo o številu poslancev, ki pripadajo posamezni državi.Sicer pa tudi poljaki zahtevajo več poslance.

Pa v tem tudi, da imamo enega komisarja tako kot Nemčija.

Vem le, da je maksimum 99 in minimum 5. Nekato se rangira na število prebivalcev.

Osnovna razlika med ZDA in EU je v tem, da so ZDA država, EU pa ni država…in upam, da nikoli ne bo.
Kar se tiče števila poslancev…smo pač mala država. Samo zamislite si Evropski parlament če bi vsaka država članica imela 99 poslancev- čisti kaos.
Število poslancev pa je bila stvar pogajanj….naj me kdo popravi če se motim.

WW

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Stevilo glasov, ki jih ima na voljo posamezna drzava EU, je v grobem sorazmerno s stevilom njenega prebivalstva. S poudarkom na v grobem. Za razliko od Komisije, kjer ni nobene sorazmernosti. Primerjava z Ameriko je nesmiselna. Evropska unija je bolj podobna bivsi Jugoslaviji. S tem, da smo tukaj mi Siptarji.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

New Report

Close