smučarski tečaj v vrtcu – v dop. času
Mene pa zanima, kako imate organiziran smučarski tečaj – v dopoldanskem času, da gredo otroci kar dopoldan v okviru vrtca smučat ali jih morate starši sami popoldan peljat?
Pri nas se v vrtcu tečaja v dopoldanskem času ful branijo (najbrž zaradi dodatnega dela in odgovornosti), čeprav imajo ful čas in boljše pogoje dopoldan, daj je na smučišču topleje kot potem pozno popoldan v temi.
Kje je rešitev?
Na podlagi česa lahko odločajo, da če že, bi pa lahko nekateri šli smučat, ampak letos samo letniki 2002 – torej najstarejši otroci, tisti ki gredo drugo leto v šolo?
Kako bi starši prepričali odogovrone v vrtcu, da bi lahko šli smučat tudi ostali, ki želijo – ker jih ni tako zelo veliko?
Peljate na smučanje 4-5 letnike je precej odgovorna in skoraj neobvladljiva situacija za smučarsko neizkušene vzgojiteljice. Še vaditelji smučanja si ne privoščijo večjih skupin, kaj šele vzgojitelji. Da niti ne omenjan vseh priprav, oblačenja, slačenja, odhodi na wc, prehrana, pitje, prevoz,…..
Moje mnenje je, da eni straši zelo pretiravate v svojih ambicijah in prav je, da vas vzgojitelji malo prizemlijo.
Pomisli logično in zelo odgovorno, koliko dela imaš ti le z svojim otrokom, ko ga zelis ucit smucat, pravilno in varno, potem pa pomisli da je v skupini okoli najmanj 14 otrok in ti bo vse jasno ane. če pa bi ze bil tecaj, bi ti ga jaz mastno zaračunala, kajti na otroka tako malega je lahko en vaditelj, kajti tako mali ti mimogrede smukne kam drugam, le tako ga res lahko hitro, dobro in pravilno naucis smucat. Seveda, zakaj ne vse dopoldne, da imas potem ti doma mir kajne;)). Ni lepsega kot stars, ki nauci otroka sam smucat, vozit s kolesom, rolat, plavat in ostalo… to so nepozabni vikendi, počitnice, dnevi, popoldnevi… to so najlepsi spomini, ne vzemi si jih!
Mi smo ravno prejšnji teden dobili na razpolago, da se sami odločimo, gre pa tudi le za otroke, ki so letnik 2002. Gre pa za dve varianti – ena je zimovanje za 5 dni, prijaviti bi se moralo vsaj 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} otrok, da to izvedejo (lani so bili v Kranjski Gori). Druga pa je, da hodijo en teden vsak dan po zajtrku na bližnja smučišča (manjša). Znotraj tega imajo možnost smučanja ali sankanja. Glede na to, da bi bila vključena cela skupina, prevoz krije vrtec.
Te nadstandardne dejavnosti v letnem delovnem načrtu sprva sicer ni bilo, ampak ker je na svetu staršev bil podan predlog in želja, so nas v vrtcu upoštevali in se vseeno odločili za to.
LP
Saj ne bi otroke učile smučanja vzgojiteljice? Ali pač? Pri nas so vzgojiteljice samo obvezne spremljevalke, sicer pa imamo v vsakem primeru učitelje smučanja.
LP
Resnično ne razumem zakaj toliko silite, da mora vrtec opraviti vse aktivnosti z vašimi malčki. In kje piše, da se morajo vsi naučiti smučati.
Mi nismo smučarska družina in se moji otroci po vsej verjetnosti ne bodo učili smučati in se mi to ne zdi nič narobe. Če bosta hoteli se še vedno lahko naučita kdaj kasneje. Ker pa sama zelo rada drsam pa se bosta moji hčeri verjetno učili drsati, ena že to zimo.
Ampak jaz si tega ne pustim vzeti nobenemu vrtcu. To so aktivnosti, ki jih naj družina počne skupaj. Pravatako hodimo veliko v bezen in moj otrok bo splaval v moji prisotnosti, naučil se bo voziti kolo v moji prisotnosti in tako naprej.
Če pa bom želela, da to znanje pogolobi pa bom za to poskrbela sama.
Zakaj morate vse te stvari prelagati na vrtce. Vrtci niso zato tu, da naučijo vaše otroke smučati, plavati, rolati,….
Ti še pa v življenju nisi videla, kako se izvede tečaj smučanja, a ne??? Mislim, ne vem, kaj si ti predstavljaš pod učenje smučanja, enega učitelja na enega otroka???
Tak tečaj za predšolske otroke se izvaja na smučiščih, ki praktično nimajo naklona, brez predznanja je v skupini do 6 otrok in se učijo drsenja. Ostali so razvrščeni v različne skupine glede na predznanje. V našem vrtcu se tečaj izvede vsako leto v sodelovanju s smučarsko šolo, letos za letnike 2002, 2003, 2004. Izvede se začetni v dopoldanskem času in nadaljevalni v popoldanskem. Otroci se sami oblečejo v kombinezone, obujejo smučarske čevlje, nataknejo čelade, ostalo opremo pa puščajo na smučišču.
In ja, 4 -letniki smučajo v skupini in tečaj niti slučajno ni težko izvedljiv. Ne boš verjela, tudi 3-letniki smučajo v skupini.
Glej, če nam v vrtcu dajo možnost, da gredo otroci smučati in ima moj otrok željo in možnost, bo pač šel. Če te možnosti ne bi bilo, ne bi mogel iti, ne? Lani so bili kot štiriletniki v Kr. Gori in ni bilo nikakršnih težav, res pa je bilo precej tako vzgojiteljic, kot vaditeljev smučanja. In res je bilo tudi, da niso vsi otroci smučali, nekateri so sankali. Tudi letos ne bodo vsi smučali, za kakršnokoli organizacijo se bodo v vrtcu pač že odločili. In, če nekdo izkoristi to ponujeno možnost, ki jo vrtec neobvezno ponudi, ne pomeni, da sicer otroka ne pelje na sneg.
LP
Po moje rešitve ni, razen v primeru, da bi se vsi starši 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} odločili, da to želite in bi se poskušali v okviru sveta staršev z vrtcem dogovoriti, da vam pomagajo in z nekim klubom, ki ima zadostno število smučarkih učiteljev, organizirati vrtec na snegu. Pa še to je možno le v primeru, da vaša zahteva ne bi posegla v sicerjšnji program vrtca.
Program vrtcev je določen s kurikulumi in zelo strogo določa, da morajo biti možnosti in aktivnosti dostopni vsem otrokom, ki ga izvajajo. Sistema: eni želijo, drugi ne (ali pa ne zmorejo), v javnih vrtcih ne more biti.
Organizirati smučarsko šolo za vrtec, zlasti za mlajše otroke, ki še nikoli niso stali na smučeh, je izjemno težko delo. Smučarski klubi za to izbiramo posebej prilagojena smučišča, ki imajo del za začetnike ograjen in popolnoma ločen od ostalega dela, učenje poteka v začetku 1:1 ali kvečjemu 1:2, ipd.
Lep pozdrav!
Nina
Marjana, pa KJE za vraga kdo piše, da teh stvari ne počne tudi sam z otrokom? Jaz tudi ne smučam, zato pa smuča in to zelo rad moj mož. In če ima sin željo, bo tudi on pač smučal. Tako z možem na smučišča hodita skupaj. In zakaj v vrtcu potem ne bi smel iti – če že ponujajo to možnost? A če boste v vašem vrtcu imeli drsanje, otroka ne boš pustila, ker si “tega užitka, da jo ti naučiš drsati ne boš vzela”? Lepo te prosim. Še vedno jo lahko TI naučiš vseh teh veščin. Ko pa ima možnost v vrtcu (ali kasneje v šoli) ji pa verjetno, če le imate te možnosti ne boš odrekla, ne? Ali pa sem jaz iz lune, ne vem… Boste potem bojkotirali tudi športne dneve v šoli???
Bi mu mogla torej, kot neplavalcu odreči tudi letovanje na morju, da se le ne bi slučajno tam naučil plavati, ko ne bom prisotna?
Pri nas v vrtcu smo lani imeli organiziran 5-dnevni tečaj, katerega je organiziral klub, tako da so hodili na smučanje samo nekateri otroci (mislim, da jih je bilo okrog 10 iz našega vrtca, pa še iz okoliških in se jih je nabralo za en avtobus). Ostali so imeli možnost plavalnega tečaja, tisti, ki so ostali v vrtcu, pa so imeli športne aktivnosti v vrtcu.
Na smučanje so hodili otroci stari od 4 let in pol. Zjutraj takoj po zajtrku so imeli organiziran prevoz z avtobusom na bližnje smučišče (z njimi so bili vaditelji in vaditeljice smučanja, vzgojiteljica iz vrtca jih je samo pospremila do avtobusa in jih ob določeni uri spet pričakala). Mi smo bili s tečajem zelo zadovoljni, otrok se je naučil smučat, medtem ko ga prej nikakor nisi mogel zmotivirati za smučanje. V skupini je bilo 5 otrok.
Res se sprašujem kako jim to uspeva, ampak glede na to, da ga midva sama nisva znala naučiti smučati, pa sva oba smučarja, tam pa je en vaditelj naučil 5 otrok smučati v 5-tih dnevih (osnove, zapiranje pancarjev, kako se stoji na smučeh, osnove prvih zavojev, ustavljanje…), potem jim lahko dam samo eno veliko pohvalo, res pa je, da je to zelo velika odgovornost.
Tudi letos bomo imeli to možnost in sicer v mesecu februarju. Naš se že veseli.
Smučarka – poskusite pri vodstvu vrtca, da omogočijo tudi 4-letnikom možnost vključitve v tečaj.
veliko uspeha, lp
Pri nas ni nič takega v dopoldanskem času – vse popoldan.
Smučarskega tečaja pa vrtec sploh ne organizira, ampak imajo zunanjo ponudbo in sicer: čez vikende moraš otroka sam pripeljati v Avstrijo.
Ta mi je pa totalno nora – a za 4 in 5-letnike v Sloveniji nimamo dovolj velikega hriba in malo snega (ne rečem, da bi dali možnost za reverzvo, če v sloveniji res ni snega, bi tečaj potekal v Avstriji).
LP
Se strinjam s tabo. če ponudba je se je pač udeleži tisti, ki to želi.
Ampak post “smučarke” je bil v stilu: vrtec mora to organizirati saj je zato tam.
Mislim, da od vrtcev in vzgojiteljic zahtevate malo preveč in prelagate svoje odgovornosti na njihova ramena. Na koncu bodo pa še krivi če vaš otrok ne bo znal smučati, drsati, rolati, plavati in če bo nevzgojen. Ja za vraga kaj so pa delali v vrtcu – a ne ?
vrtec lahko dopoldne to organizira, samo mora biti nosilec dejavnosti vzgojitelj. Poleg tega je problem okoli financiranja dopoldanskih aktivnosti, ker za njih ne smete doplačevati ampak jih mora vrtec ponuditi zastonj, ker je drugače problem s tistimi, ki so v nizkih plačilnih razredih in tega ne morejo plačati ( s tem bi prišlo do diskriminacije).
Skratka zadeva ni tako enostavna ampak imajo vrtci zvezane roke in tudi na pobudo staršev težko kaj dodatnega organizirajo. Malo je tudi odvisno kako bogat je sklad vrtca in koliko lahko iz njega financirajo.
Povprašajte na svetu staršev po dejanskih razlogih, ki so v ozadju tega.
Drugače pa imajo kaka športna društva, ki imajo vadbo za malčke tudi tečaje smučanja (med vikendi).
Pri nas imajo otroci letnik 2002,letos tečaj plavanja,drsanja in smučanja.Vse je v dopoldanskem času in Za nas starše brezplačno.Stroške krije občina. Vzgojiteljici sta vedno le spremljevalki, na tečaju jih seveda učijo vaditeljo.Pri nas je tako sedaj 3.leto. Če je skupina mešana,gredo samo otroci,ki so predšolo.
No če bodo že v vrtcu vse naredlili, kaj boste pa potem vi počeli z vašim otrokom. Letos je prišla okročnica iz ministrstva za predšolsko vzgojo, da se vse dodatne dejavnosti v vtrcih ukinejo, ker ni denarja za dodatne spremljevalce.. Še za lutkovne predstave so se morali pogajati.. Kar bodo organizirali in če bodo bodo šli verjetno samo L2002 ker je za njih tudi v naši občini delno refudirana zunajvrčevska aktivnost..(3 dni kmetije, zimovanje na Kobli in pa letovanje..)
lp
nič ne boste dosegli z plačljivimi dejavnostmi v času vrtca, ker je zakonodaja ali kaj vem že tako naravnana. če želite org. plčaljivo djeavnost v vrtcu v času ko so otroci v vrtcu, mora biti udeležba 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in če se nekako dogovorite da bi bili vsi zainteresirani, morajo tistim ki ne zmorejo plačat dejavnosti le to spozorirati drugi straši, ali pa poiskat sponzorja. in verjemi ko je že vs edogovorjeno, 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} je potrebno dobit podpis evseh stršev, ja in iz naše izkušnje, 5 se jih ni podpisalo, torje ni šel nihče.