Mićo Mrkaić: B. Šrot, jaz sem tvoj gospod!
Vir:
Komentar:
B. Šrot, jaz sem tvoj gospod!
Ko sem bil še podiplomski študent v ZDA, se mi je zamerilo podjetje SAS, ki izdeluje programsko opremo za statistično analizo, in odločil sem se, da njihovih izdelkov ne bom uporabljal. SAS se mi je zameril, ker ima ponižujoč odnos do svojih zaposlenih, saj od njih kot pogoj za ohranitev zaposlitve zahteva teste urina, ki naj bi zaznavali uporabo mamil. Puritanski lastnik SAS živi v prepričanju, da lahko ljudem vsiljuje svojo moralo, jaz pa (kot pravi liberalec, za razliko od kreatur, ki liberalne nazore hlinijo za potrebe političnega marketinga) odločno branim eno od osnovnih liberalnih načel – da brez žrtve ni zločina – z ljudmi in podjetji, ki tega načela ne spoštujejo, nočem imeti opravka. Podobno kot SAS bojkotiram tudi tista podjetja, ki so preklicala pogodbe z manekenko Kate Moss, ko so jo tabloidi zalotili pri snifanju kokaina; bojkotiram pa tudi nekatera druga podjetja, predvsem tista iz skandinavskih držav, ki so prek vsake mere dobrega okusa prignala modno muho zganjanja “družbene odgovornosti” na račun svojih lastnikov.
Do tod vse lepo in prav, ampak moji bojkoti bi bili dosti težji, če bi živel v svetu monopolov. Če bi obstajal le SAS, in ne na primer tudi R in Stata (in moj zvesti prijatelj prevajalnik gcc), bi SAS bojkotiral dosti težje, če bi obleke prodajal le Kate Moss in svobodi sovražni H & M, pa bi imel res hude težave, saj nisem ravno vešč oblačenja v živalske kože ali v časopisni papir. Razumem monopoliste in njihovo težnjo po obrambi svojega položaja, saj na trgu lahko dosežejo dvoje: zaračunavajo previsoke cene za svoje produkte in dobivajo tako imenovano monopolno rento ter potrošnikom in zaposlenim vsiljujejo svojo ideologijo. Oboje je seveda gnusno in dobro delujoči trgi z veliko konkurence preprečujejo oboje.
Laško pivo? Ne, hvala!
Podobno kot SAS sem se pred kratkim odločil bojkotirati vse izdelke Pivovarne Laško in povezanih družb, in ko sem v Sloveniji, njihovih proizvodov ne kupujem, v ZDA pa mi je z njimi itak prizanešeno. Boško Šrot mi pač ni všeč, je preveč zaverovan vase (zanimivo je, da je Boškov brat Bojan prav prijeten možakar, kot bi fanta ne bila v sorodu), da bi mu dajal svoj denar, on mojega denarja ne zasluži!
O dolgih lovkah Pivovarne Laško priča to, da je težko bojkotirati njihove izdelke, saj je alternativna ponudba omejena. Tako ne smem piti Ode, Zale, Radenske, Fruca in drugih sokov Fructala, piva Union in Laško, Bandidosa in preostalih laških zvarkov. Alternativ je malo in pogosto se moram kar potruditi, da jih najdem, na srečo pa obstajajo, na primer vodi Tiha ali Dana, pivo Staropramen (ali pa od domačega Ravbarja) in izvrstni avstrijski sadni sokovi. Poleg tega bojkotiram še Delo in Večer ter vse njune satelitske publikacije (nobene škode, si vsaj odpočijem možgane), ne hodim v Mercator (ni edini špecerist, ne v Sloveniji ne v njeni okolici) in še kaj bi se našlo. Če hočem očistiti svoje življenje produktov Boška Šrota, se moram potruditi, ampak bojkot njegovih proizvodov me je napolnil z veliko zadovoljstva – počutim se očiščen in pomlajen, veseli me spoznanje, da moj trdo prisluženi denar nikoli več ne bo končal v žepih bogatašev iz Laškega. Boško Šrot, jaz sem tvoj gospod!
Ljudje imate moč
Ob vsesplošnem tarnanju nad tajkunizacijo Slovenije je najslabše, kar lahko naredite prebivalci Slovenije, to, da se prepustite malodušju. Zavedati se morate, da imate nad tajkuni moč vi in samo vi, kajti svoje zvarke, tabloide in ostalo robo morajo prodajati prav vam, dragi Slovenci. Če vam kak bogataš ni všeč, ga lahko preprosto in učinkovito kaznujete tako, da njegovih proizvodov ali storitev ne kupujete. Oglejmo si nekaj primerov. Vam ni všeč Boško Šrot? Imate možnost, da ne pijete laškega, ne berete Dela in da ne poslujete ne z njim ne s tistimi, ki so z njim povezani. Vam ni všeč Bine Kordež? Obstaja Harvey Normann! (Žal alternativnih domačih trgovcev s tehniko ni, kdor hoče kaznovati tajkune, mora včasih kupovati tudi pri tujcih, pa če mu je to všeč ali ne.) Vam ni všeč kranjski Bohorič? Hotelirjev je še cela vrsta! Odločitev je vaša, če so vam omenjeni fantje simpatični, pa se lahko na moje pisanje seveda požvižgate.
Ideja bojkota je preprosta, njegova izvedba pogosto dosti manj – nihče ni rekel, da je bojkot lahka zadeva. Zato pričakujem, da bo marsikdo, ki se bo odločil za bojkot proizvodov kakega antipatičnega tajkuna, zaradi neprijetnosti in dodatnega iskanja po trgovinah hitro odnehal in se vrnil v stare potrošniške tirnice. Take razumem, čeprav ne delim njihovih težav in jim ponujam naslednji recept. Živim minimalističen življenjski slog in poskušam udejanjiti staro rimsko geslo omnia mea mecum porto – vse svoje nosim s seboj. Praktično nimam pohištva, nimam televizije, ne radia, ne stereosistema, avtomobil sem prodal, svoji zbirki ur in nalivnikov pa prodajam; moje premične lastnine je morda za dva kovčka in nobene potrebe nimam, da bi sledil potrošniškemu nagonu večine Slovencev in si samospoštovanje kupoval v hipermarketih ali hodil na all inclusive izlete. Poskusite živeti minimalistično in videli boste, prav lepo vam bo.
Konkurenca je poleg tega, da povečuje učinkovitost trgov in omogoča potrošnikom kupovati proizvode po nizkih cenah, koristna, ker izničuje možnost diskriminacije s strani ponudnikov in daje potrošnikom moč, da kaznujejo tiste ponudnike, ki jim niso všeč. Navedeno je utemeljil že veliki Milton Friedman, in če ste do zdaj živeli v prepričanju, da gre pri njem za teoretično besedičenje, praktično vrednost njegovih besed lahko preizkusite. Videli boste, da je lahko kaznovati podjetje, ki ima veliko konkurentov, težje je kaznovati oligopolista in praktično nemogoče monopolista. Močna konkurenca na trgih je pomemben del demokracije in upam, spoštovani bralci, da boste le dojeli to, kar vam govorim že leta – oligopoli in monopoli so slabi, četudi so v slovenski lasti, potisnejo vas v kot in izsesavajo, če pa se jim zazdi, vam poleg denarja poberejo še ponos. A upanje še obstaja in monopolizacija Slovenije (še) ni popolna. Zato, spoštovani bralci, še vedno imate moč, da tako vedenje, če vas seveda moti, tudi ustrezno kaznujete.
Mićo Mrkaić je ekonomist.
Vsa ta ideja ima eno veliko lepotno napako. Namreč, s tem ne bo Šrot nič ali komaj kaj prizadet, saj bo preje začel z odpuščanjem ljudi in zapiranjem trgovin oz. tovarn. Sam ima denarja dosti na varnem. Menim, da je bolj učinkovita lahko pravna država z razvitim trgom. Ker pa so zakoni namenjeni sami sebi brez kontrole nad njihovim izvajanjem pa smo tam kjer smo. Včeri je Kutinova opzorila na nekaj ekstremov v trgovinah. Z primerjavo cen in izdelkov pa lahko sebe zavarujemo.
Zanimivo razmišljanje s katerim se v osnovi celo strinjam. Človek bi pomislil, da se tale Mrkaič postopoma transformira v nekakšnega novodobnega Jezusa. Me pa prav zanima kaj nato poreče njegov dežurni forumski svečenik in vernik, kajti zdi se mi da se tole vse skupaj kar precej razlikuje od njegovega mnenja, predvsem v zadnjem delu. Kajti na podlagi večine prispevkov slednjega je nekako možno dobiti vtis, da demokracijo v vseh ozirih posredno zavrača. Slednje sklepam predvsem glede zagovarjanja velikih (in predvsem ameriških) korporacij ter odrekanja legitimnosti nekaterim prepričanjem.
Glede izvajanja v praksi pa, ne vem. Morda to uspeva Mrkaiču, meni bi morda časovno malo težje, komu drugemu pa verjetno še manj. Malo težje si predstavljam, da bi na nakupovalni listek poleg izdelkov, ki jih moram kupiti zdaj pisal še trenutna lastniška razmerja proizvajalca. Če pa bi za to že našel čas pa se mi zdi skoraj nemogoče bojkotirati recimo DARS kot enega največjih monopolistov in katerega lastništvu se do sedaj ni hotela odreči še niti ena vladna garnitura. Načeloma, ajde, lahko bi se odpravil recimo v Ljubljano peš in po kakšnih gozdnih poteh, vendar tu trčim na drugega monopolista, ki ima v lasti morda še gmajno na moji poti: RKC (ki pa jo že zdaj bojkotiram). Če pa bi bilo nas bilo več takih, ki bi na ta način bojkotirali DARS, obstaja nevarnost, da se zgane prav ta monopolist, ki bi takoj postavil mitnico in poleg prehodnine morda zahteval še potrdilo o obiskovanju verouka.
Ne vem kje si te besede slišal ali prebral.Vzvodov je veliko: delujoča inšpekcija, policija, sodstvo. Delo teh institucij pa je pri nas zelo slabo. Prvo bi morali ščistiti svoje vrste nato pa začeti opravljati svoje delo.Dokler pa se bo vpilo na vsako vlado, ki bo hotela zamenjati kogarkoli pa ni možnosti, da se premakne kaj naprej.