Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Vprašanje za tiste, ki sodelujete v volilnih odborih

Vprašanje za tiste, ki sodelujete v volilnih odborih

Že nekaj let sodelujem v volilnem odboru v manjšem kraju.
Pred vsakimi volitvami/referendumom sem po pošti prejela obvestilo, da naj pokličem, če se bom lahko udeležila volitev. Kasneje je prispela še kuverta z uro sestanka, ki je ponavadi dan pred volitvami.

Ko so pred nekaj meseci pošiljali sestave volilnih odborov za referendum o pokrajinah, sem zraven prejela še dodaten list za volitve, ki bodo v nedeljo.

Takrat sem potrdila svojo prisotnost na referendumu o pokrajinah in gospa na drugi strani linije me je vprašala, če bom prišla tudi na volitve v državni zbor. Takrat sem potrdila svojo prisotnost, vendar ta teden nisem prejela nobene pošte z uro sestanka.

Do zdaj smo sestanek in prevzem gradiva vedno imeli ob isti uri, zdaj pa razmišljam, ali naj grem jutri kar na volišče ob običajni uri… Glede na to, da sem že takrat potrdila prisotnost mislim, da me niso kar tako izločili.

Kako je pri vas, je mogoče še kdo, ki ni dobil pošte?

a poklicat pa ne moreš kam?
kako naj mon ve, ali so te slučajno vrgli iz komisije, ali ne?

glede na to, da do dneva pred volitvami nisi dobila nobenega obvestila, je največja verjetnost, da pač nisi več v odboru. Se pa vseeno raje pozanimaj tam, kjer bodo imeli konkretne informacije.

pa saj ni treba, da si vedno zraven. A si bila imenovana za več let ali kaj, ne razumem. Mene so enkrat poklicali, potem pa vedno druge. Pa nimam nič proti.

pOKLIČI NA UPRAVNo enoto

koliko pa dobite plačano, če ste tam recimo od 7-19…Ali koliko ur ste ponavadi tam?
jaz bi rada kaj dodatno zaslužila, pa ne vem-komu se naj javim..?

Moram povedat da je tudi moj oče bil večkrat že v odbora, pa so tudi njega vprašali, če bo še hotel biti zraven pa je odgovoril pritrdilno, pa tudi ni v odboru, tako da imajo verjetno kake nova pravila in morajo spremeniti kandidate, kajti pri nas je kar nekaj, ki so dosti let sodelovali, sedaj pa tudi niso dobili nobenega vabila.Tako da boš v nedeljo lepo doma, ne na volišču.

naš odbor ima enega predsednika, enega podpredsednika in še 4 člane oz. namestnike. Torej skupaj 6. Vsi vedno dobimo domov sklep o imenovanju odbora (vedno mi isti – 6 oseb). Predsednik pa dobi še obvestilo o datumu prevzema volilnega gradiva, ki je ponavadii v petek popoldne ob isti uri na istem mestu za vse volilne odbore skupaj.

Nakar je naloga predsednika, da člane obvesti, da se dobimo ob tej in tej uri v soboto zvečer, da se pripravi volišče.
Plačilo za člana je nekaj čez 40 eur, kar je po eni strani dobro (rabim denar), po drugi strani pa malo, če pomislim, da se v soboto zvečer odpeljem na volišče (1 km stran) in nazaj, tam zapravim cca 1,5 ali 2 ure za pripravo volišča in preštevanje praznih glasovnic, včasih še več. V nedeljo vstanem 1 uro prej, se zopet odpeljem na volišče, kjer moram biti vsaj 20 min. prej, za pripravo vsega, skrinjice, imenikov, obešanje zastave…., nato od 7-19 ure visiš tam (vmes se po dogovoru malo menjamo)in ob 19 uri zapreš volišče in preštevaš glasove in izpolnjuješ zapisnike ipd…
A ja, pa medtem moram poiskati varstvo za otroka.

Mi se vedno zamenjamo ob enih v nedeljo. V soboto zvečer se dogovorimo, kdo bo dopoldbe in kdo popoldne in imaš še vedno pol nedelje zase.

Hvala za odgovore.

Zmedlo me je samo to, da sem sestavo volilnega odbora za v nedeljo že dobila, čakala sem samo še na uro sestanka za prevzem gradiva.

Klicala sem predsednika odbora, ki mi je povedal da je dobil novo sestavo in da me ni med člani.

Seveda je normalno, da se ljudje vsake toliko zamenjajo, moti me le to, da me ni nihče obvestil.

Drugače pa sem ravno zaradi plačila z veseljem opravljala to delo – 40€ se mi zdi super za en dan. Mogoče pa pridem še kdaj na vrsto:)

še odgovor: za koliko evrov, ki je zgoraj spraševala:

No, če tistih 40 ali 45 eur, kolikor jih dobim, razdelim na ure, dobim???
(recimo da se menjamo ob 13 uri) cca 4 eur na uro (približno).
Namreč v soboto sem tam 2 uri, v nedeljo 6 ur, nato še cca 2 uri preštevanja rezultatov. Skupaj cca 10 ur (brez predhodnih 20 minut in brez 4 km vožnje).
Če pa tam visiš cel dan (se tudi zgodi), potem je pa 2,5 eur na uro.

No, nekaj je, ni pa veliko.

ne bi vas rada razočarala, ampak za te volitve je dnevnica 15eur, (na referendumu je bilo res 40)

Ne verjmamem.

Ne verjmamem.[/quote]

Tako je bilo rečeno našemu odboru na sestanku, predsednik in namestnik dobita polovico zraven.

Ne verjmamem.[/quote]

Tako je bilo rečeno našemu odboru na sestanku, predsednik in namestnik dobita polovico zraven.[/quote]

Toliko je bilo v tolarij za referendum za TE3 – prvič ko sem bila v volilnem odboru leta 1997, zato ne verjamem. So saj bomo kmalu videli.

Piškotka, nekaj ne razumem, dobila si pošto, da si v volilnem odboru, sedaj pa nisi, al kako? Torej, če ne bi klicala predsednika, bi v soboto zvečer prišla na volišče in bi vas bilo tam sedem, al kako, nič mi ni jasno….

bms – ja, tako nekako… Zgleda, da so najprej sestavili odbor, potem pa je moralo priti do kakšne spremembe in me niso nič obvestili. Predsednik pravi, da so poleg njega tam čisto novi ljudje – tudi on je najprej dobil sestavo v kateri sem bila jaz, čez par tednov pa so mu poslali novo pošto s čisto drugimi osebami.
V državni volilni komisiji so očitno sklepali, da ne bom hodila tja, če nisem dobila naknadne pošte o uri sestanka.
Mislila sem, da se je pošta z uro sestanka morda izgubila, saj pride kot navadno pismo, sestava odbora pa je priporočena.

A toliko prej si dobila odločbo? Mi smo jih dobili šele v četrtek 11.septembra .

jaz sem že skoraj 10 let v komisiji za vsak referendum in volitve, ostali so malo menjani, predvsem na lastno željo, ker niso več želelli sodelovati.
Glede plačila pa ne verjamem; že za nekatere prejšnje volitve oz. referendume so govorili, kako malo bo, pa je bilo vedno okrog 50 €.

New Report

Close