Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Mene pa čist res nekaj zanima glede voltev iz tujine

Mene pa čist res nekaj zanima glede voltev iz tujine

Če živiš v tujini že leta in leta……………zakaj za vraga ima nekdo željo, ki živi v tujini volit glede situacije v SLO? saj te osebe itak ne živijo tukaj. Res mi ni jasno.
Jaz; npr, živim v Ameriki, imam tudi SLO državljanstvo; pa nimam niti namena priti nazaj……..zakaj, v čem je smisel volit nekoga v SLO?

Razmišljaš hipotetično.
Ne moreš čutiti domovine tako,kot jo čutijo oni.Saj veš,ko si daleč od nje,jo idealiziraš,je tvoj san in pristan.
Vsaj tako mi pravijo sorodniki,ki so že leta in leta na tujem in vedno volijo,ker želijo imeti stik z domovino.

ja če bi bilo to res, bi se vrnili ne pa da pametujejo od daleč in s emešajo v stvari ki jim ne koristijo. ali se pa morda bojijo da se pojavi vlada ki bo ukinila dvojna državljanstav in bodo morali ostat kjer so?

ja, stik, saj razumem. samo na njih nič ne vpliva politika , ki se dogaja pri nas. Veš ,kaj mislim?

Ja,vem kaj misliš.

Saj tudi volijo bolj zaradi občutka,da imajo stik,ne zaradi politike same.Večino politikov niti ne poznajo dobro in prekleto težko jim je kaj razložit:))))))))vsaj mojim….

Ah daj no. In ti jim verjameš?
Zakaj so potem v tujini, če domovino tako idealizirajo, pogrešajo in ne vem kaj…

Točno tako!!Moja babi je že 60 let v Nemčiji pa ni še nikoli volila tukaj.
Pravi da ona živi tam in ne vidi razloga ,da bi odločala o nečem…
Pač tako razmišlja

jaz tudi zivim v tujini in ne volim.

cisto pa razumem, da slovenci v tujini idealizirajo slovenijo, ker ko prides na dopust, je vse tako lepo, oh in sploh drugace.

Tukaj je pa imel Jelinčič prav. V Sloveniji naj imajo volilno pravico tisti, ki tukaj plačujejo davke. Ne pa en kup ljudi, ki še nikoli niso videli Slovenije od blizu in po možnosti ne znajo niti slovensko.

nakladalka, zame pa ti malo nakladas, pa oprosti, da sem ti to napisala. Ves, sem v tujini in ja, mojo domovino pogresam in cenim zagotovo bolj kot veliko tistih, ki zivijo v njej. o razlogih zakaj gre kdo v tujino pa ne mores soditi, zivljenje nas pac pelje po svoji poti, eni zaidemo tudi iz meja domovine.
Zakaj voliti? jah, jaz recimo sem volila. Volila sem zato, ker bi rada lepo prihodnost za moje starse in mojo sorodnike v Sloveniji.
Pa se nekaj, malo cudne informacije so dajali na tv o volitvah iz tujine. Zadnjic je na dnevniku se mi zdi, nekdo rekel, da je slo v tujino 40 000 glasovnic in da niti ne vejo koliko jih zares pride nazaj. meni je bila ta izjava cudna, ker glasovnico naj bi itak dobil samo tisti, ki zaprosi, da bi volil iz tujine in tak potem verjetno tudi bo volil, da se velik del teh glasovnic ne bi vrnil kar tezko verjamem.

Kolikor jaz vem, ni več tako, da bi jo dobili le tisti, ki zanjo zaprosijo. Če pomislim še na to, da ni (niti) takšne kontrole, kot na domačih voliščih, se mi zdi, da je marsikateri pomislek o regularnosti volitev iz tujine čisto na mestu.

enako razmišljam tudi jaz… sem zadnjič po radiu poslušala ko so imeli na zvezi nekoga iz argentinskega veleposlaništva… ne samo da lahko volijo tisti,ki že juhuhu časa živijo v tujini… ne lahko volijo tudi potomci teh naših državljanov (ki so by the way tudi slovenski državljani), ki slovenije niti videli še niso in je tudi vprašanje, če govorijo slovensko… mislim, to je pa poden…

če že pošiljajo glasovnice v tujino, potem jih naj samo tistim, ki zaprosijo zanje in ne vsem ostalim, za katere niti prepričani niso, da so še sploh živi… brez zamere… in kako potem preverjajo identiteto teh volivcev… s prstnimi odtisi ali kako… glasovnice poslane po pošti, so eno veliko sr… še posebno emigrantom…

naši državljani na začasnem delu v tujini, študiju v tujini, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji in začasnega v tujini, so pa glasovnice poslali samo v primeru, če so podali zahtevek…

jest tuki logike ne vidim…

da pa bi volila moja svakinja, ki se je preselila preko oceana, ji pa po domače ‘kvz’ – če je šla ven, ne more volit v skrbeh da se bom jaz (oziroma njena družina, če se ji že za mene j…) lepše… voliš po svoji presoji in ne tako, da vprašaš domače – hej, kaj pa vi mislite…. tako da mi ta argument (vsaj meni) ne zdrži vode…

kar se je sicer zelo lepo pokazalo prav v argentini: pri njihovih volivcih je zmagala NSi – lepo vas prosim… oni pa res poznajo situacijo, ki je v Sloveniji…

sem se mogla malo skašljat, ker mi to pošiljanje volilnih lističev kar vse povprek po svetu (našim državljanom) nikakor ne zdi smiselno…

lp

Jane Doe

Seveda je tako, vsaj meni so razlozili. Sem ze poleti na ue v Sloveniji rekla, da bi volila po posti in sedaj ne bi dobila volilnega listka, ce ne bi dodatno zaprosila zanj. In na tem oddelku v Ljubljani moram reci, so bili precej togi glede oddaje prosnje. Imas roke za oddajo, podpisat mores tudi posto, ki jo oddajas nazaj, ne vem kako bi v bistvu prislo do ponaredbe. Recimo pri meni ne bi mogel nihce pravilno tega nazaj poslat.

ja mene tudi to zanima.
PA V KATERI VOLILNI IMENIK SE PODPISUJEJO?????????

Evo.Mi zivimo v tujini,pa nam nič niso poslali.Pa je mož zaprosil na veleposlaništvu,pa ni bilo nič.In res ne vem kam vse so to pošiljali.In zakaj volimo??Zato,ker pridemo nazaj.

To pa tudi mene zanima. Ampak najbrž to ni toliko pomembno, ker so JJ&co. pričakovali, da bo večina glasov iz tujine itak namenjena njim.

zato pa govorimo o dveh različnih ‘tujcih’

– emigranti, ki živijo v tujini že cela desetletja z stalnim prebivališčem v državi v katero so se odselili in z otroci ki že imajo volilno pravico ter so rojeni v tujini in ki Slovenije gotovo niso videli in za katere je vprašljivo, če sploh znajo slovensko in kateri prav gotovo ne mislijo nikoli priti nazaj, razen mogoče na dopust – vsem tem se je pošiljalo avtomatsko

in

– slovencih na začasnem delu v tujini ali študiju v tujini, s stalnim prebivališčem v Sloveniji, kateri pa so morali zaprositi za volilne liste (plahte) in kot pišeš, jih sploh niste dobili…

zato vsaj jaz razlikujem ti dve ‘vrsti’ Slovencev v tujini… in za prve pravim da po mojem mnenju volilne pravice ne bi smeli imeti (mogoče posvetovalno vrednost), za druge se pa vseekakor strinjam, da volilno pravico imajo, vendar pa bi bilo potrebno, da se vsekakor zglasijo na ambasadi in volijo tam in se tudi podpišejo tam – če je že to tako pomembno in zakonsko urejeno…

lp

Jane Doe

Ni mi jasno glede Slovencev v Argentini recimo. Najbrž imajo argentinsko državljanstvo. Si ne predstavljam, da bi že druga ali tretja generacija, ki so Slovenijo videli le na zemljevidu in se po vsej verjetnosti ne bodo nikoli vrnili, imajo slovensko državljanstvo, kar je seveda pogoj za volilno pravico in samo stalno prebivališče v Argentini.

Veliko ljudi ima dvojna državljanstva!

Dvojna državljanstva v RS niso dovoljena, niso pa eksplictno prepovedana. V praksi je tako, da se mora tujec odpovedati svojega državljanstva, če želi slovenskega. Izjeme so dovoljene, recimo znanstveniki, športniki, umetniki…
Kaj in kako dovoljujejo oz prepovdeujejo druge države je pa druga zgodba.

Izjeme so seveda tudi slovenski izseljenci in njihovi potomci, ki za pridobitev slo državljanstva morajo izpolniti določene pogoje.

Izdaja odločbe o pridobitvi državljanstva slovenskemu izseljencu ali njegovemu potomcu

Za državljanstvo Republike Slovenije lahko zaprosi slovenski izseljenec ali njegov potomec do četrtega kolena v ravni črti, če dejansko živi v Republiki Sloveniji neprekinjeno vsaj eno leto pred vložitvijo prošnje in ima urejen status tujca.

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=528&sid=232

Slovenec v Trstu npr., on čuti Slovenijo bolj kot vsi uvoženi tajužni skupaj. Pa naj mi preveč ne zamerijo, če se le da.

Meni je tudi to oslarija.

Ko so bile predsedniške volitve,so nama iz ambasade poslali volilni list,ker sva izrazila željo,da bi volila.Prav tako sva izrazila željo pred strankarskimi volitvami.Pa so kao spremenili sistem pošiljanja in,da bi morala ne vem kako prosit,da bi nama poslali papirje.Očitno nisva volila pravega ,pa nama niso dovolili volit strank.

Sosedje, ki imajo sorodnike v tujini, pravijo, da jih ti sorodniki vedno vprašajo, koga volit. Pravijo, da naj kar narod pove, koga bi rad, ker oni ne morejo vedet in čutit, ali je pri nas kaj tako narobe. Priznajo, da se ne morejo sami odločit. Volit pa grejo, kao da “pomagajo” izbrat pravega.

Meni se zdi pametneje, da bi volili le tisti, ki res to hočejo oz. za to zaprosijo, ne pa da se kar pošiljajo lističi na naslove.

če živiš v Ameriki zakaj pa imaš potem željo pisati na slovenskem forumu?

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

New Report

Close