Krompirjeva solata
Krompir narežem, dodam tanko narezano čebulo, peteršilj(lahko tudi brez), sol, poper, kis, olje, malo majoneze(2 žlici), malo zenfa(mala žlička)….
V kolikor ti to ne odgovarja daj v krompir le čebulo, sol, kis in olje.
Kisa dodaj malo več, ker ga krompir vpije in solata je še boljša, če nekaj časa stoji v hladilniku.
Krompir skuham, olupim, narežem, posolim in dodam olje ter tako pustim nekaj časa stati. Nato dodam še čebulo in veeeliikooo razredčenega kisa… ja je potrebno kar dosti, ker krompir hitro “vpije” kis.
Jaz na VSAKO solato po olju, kisu, soli ipd. vlijem še malo vode, premešam in malo odlijem. Tako me je mama naučila in se obnese, solata ni preveč začinjena in kljub temu sočna. Enako velja za krompirjevo. Zame je za krompirjevo prvo pravilo, da se dela iz kuhanega krompirja z olupki in se potem mlačne krompirje olupi ter nareže. Sol, poper, olje, kis, voda, zmešaš, malo odliješ in je kul. Ne kompliciram. Sin si doda majonezo, pač po želji.
Kuhaj cel krompir, ga olupi in se mlačnega nareži. Prekuhaj jabolčni kis z nekaj vode. Narezan krompir še topel polij z oljem in razredčenim kisom. Dodaj majonezo in gorčico, nekaj popra. Če želiš verzijo, ki je manj kalorična, uporabi kislo smetano. Med ohlajanjem večrat premešaj, po potrebi dodajaj še tekočino. Nekateri dodajo še kuhana jajca, meni pa je najboljša z nekaj šarlotke.
Medtem ko se krompir kuha, narežem rdečo(štajersko) čebulo na tanke lističe, posolim,dodam sončnično in olivno olje. Pustim da se pajca. Kuhan rdeč krompir še topel olupim in narežem, posolim,dodam čebulo, jabolčni kis in zalijem z vodo in dobro premešam. Po potrebi dodam še kaj,včasih še poper.
Če želiš res dobro krompirjevo solato mora nekaj časa stati,uro do dve. Ma jaz jo še toplo pospravim:) Mnjami.Pa dobr tek:)
Kot sem napisal že zgoraj – solata je že v hladilniku. In morala sem se prav brzdati, da nisem pojedla še tople.
Vsem hvala za nasvete, vidim, da marsičesa nisem vedela. Kako sem jo torej – po novem – naredila?
Skuhala krompir. Medtem narezala čebulo, jo posolila in polila z navadnim ter bučnim oljem. Topel krompir sem narezala čez čebulo (ki je stala nekaj časa), dodala sol, poper, majonezo, zenf, kis ter zalila z govejo juhco, ki mi je ostala še od nedelje.
Prvi grižljaji so bili božanski! Hvala, res!
Čez nekaj ur jo bomo imeli za kosilo. Komaj čakam!
http://www.mojirecepti.com/iskanje/?query=krompirjeva{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20solata