Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Ločenost cerkve in države

Ločenost cerkve in države

Pozdravljeni!

Zanima me, če mi lahko kdo pove kaj točno bi to naj pomenilo in kje bi lahko kaj več o tem našla oz. če je bilo to kje v Uradnem listu zapisano! Rabim za strokovnega, zato so tudi zaželjeni resni odgovori! :):)

Hvala!

...pusti soncu v srce...

Iz katerega področja pa delaš strokovni izpit, da bom vedel, na kaj dati poudarek?

Lp, a.

Iz vzgoje in izobraževanja…Učiteljica sem.

...pusti soncu v srce...

Zanimivo, sam kje vidiš ločenost??? Je ni.

Ločenost je zapisana v Ustavi in samo v toliko tudi v Uradnem listu. Kot to razume Cerkvena stran je ločenost v tem da župnik ne more biti sodnik ali minister, da nima svoje policije, ali vojske v državi, da ima svoje ozemeljske meje (župnije, škofije). Laična stran (to smo mi) pa to inetrpretira po svoje, npr: da je verouk v šoli s tem prepovedan, da je vsako politično delovanje prepovedano, da je vsako financiranje Cerkve prepovedano, itd, ostalo lahko slišiš.

Uradna razlaga pa ne obstaja.

A lahko tole malo bolj natančno definiraš…glede laične strani?

Namreč, sem laik (nisem duhovnik) in se s tvojo interpretacijo tega načela nikakor ne strinjam.

Kaj pa sedaj?

A, saj sem samo naštel množico interpretacij. Tudi take od poslancev recimo. Tudi jaz se z njimi ne strinjam. Ko sem napisal Cerkvena stran, sem v resnici napisal kako jaz to razumem. Cerkev pri nas v glavnem samo molči in niti ne vem kako to oni razumejo.

New Report

Close