Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Postopna ukinitev izrednega študija

Postopna ukinitev izrednega študija

Danes so na dnevniku dejali, da naj bi postopno ukinili izredni študij. Ali mislite, da se bo to res zgodilo oz. zakaj? Meni osebno se to ne zdi dobra poteza.

Meni se to zdi edino pravilno in razne tiste privat šole naj ukinejo.

To je samo podpiranje lenobe. Eni smo se učili medtem ko so eni delali neke “šnel kurse”

Meni se tudi zdi prav. Zasebne univerze so krasne, ker skoraj vsak naredi in kot mi je razlagala kolegica, mora spustiti naprej študenta, saj spet plača za naslednji letnik. Diplomske naloge so pa živa katastrofa. Ne vse, a takole študirati, kot se zdaj, je katastrofa. Po triletni srednji šoli narediti 2 izpita in s tem ti priznajo štiriletno šolo in maturo… ej… Pa nekaj izpitov in imaš faks. Mi pa 5 let staršem na puklu in študirali kot norci.

Ni res da je to na hitro. Učitelji tam razlagajo enako snov, prav tako se moraš doma učiti še ob delu, pa še plačaš sam. Ne vem zakaj koga to moti. Morsikdo morda ni mogel študirati pa sedaj. Ali pa ima sedaj željo, ki je prej ni imel. Ti študiji trajajo prav tako enako let kot normalno, nekateri še več. Zakaj je to podpiranje lenobe? Povej zakaj se ti tako zdi?

Po triletni dva izpita? Prvo se pozanimaj kaj govoriš. Izpiti so prav tako kot v redni srednji. Prvo se pozanimaj kako kaj poteka potem pa blefiraj.

Sem se pozanimala, ja. Moj sorodnik se je po 3-letni tehnični šoli vpisal na poslovni faks. TAm so mu omogočili dodatna dva izpita slv in mat in je lepo imel končano 4-letno srednjo šolo. Nihče me ne bo prepričal, da tole ni šnelkurz. V nekaj dnevih znat za 1 letnik predmeta. Če država to omogoča, ok, samo mene ne bo nihče prepričal, da je to kvaliteten študij.

kako se je lahko iz poklicne šole vpisal na faks?? Kdaj je to bilo? Saj to sploh ni mogoče. No potem je eden izmed redkih. jaz sem naredila izredno vse izpite v izrednem študijo, enako kot v rednem. Potem pa enako na študijo. Poznam jih akr nekaj, ki so se tako odločili zaradi bolezni. In da je na izi. NI res. Eni profesorji znajo fajn zakomplicirat že v srednji, kot da se gre za faks. Vsaj mi smo imeli takšnega. Še jaz bi šla, tako kot tvoj sorodnik, če bi le vedela kje. :)))

Pametni niso nikoli študirali, pametni so privatizirali.

lp

Dajte me malo razsvetlit. Kaj pomeni “postopna ukinitev izrednega študija”??? To pomeni, da se odrasli ljude je bomo mogli več izobraževat ob delu?

Verjetno bodo ukinili izredni študij v tem smislu, da se ne bo imenoval več izredni ampak nekaj drugega…tako kot smo dobili Bolonjskega.

Ker povsod v tujini obstajajo part time ali full time studiji, tako da je to isto kakor (pred leti) na semoaforju rumena luc, vcasih je utripala, sedaj pa ne vec…vendar se vedno obstaja:)
Lp

Glede na to, da so menda današnji 14-letniki na ravni 12-letnikov (iz leta 1976), bodo prav gotovo izumili kaj lažjega. Pa tudi profesorji morajo zaslužiti. Tako da brez panike. 😉

Izredni študij žal ni šnel kurs. Ker če bi bil, bi ga končali v pol časa kot redni študenti. Na izrednem študiju predavajo enako snov kot pri rednem in izpiti niso nič lažji. Žal mi je, če nekateri tako razmišljate.
Pa lep pozdrav

Tudi jaz sem izredno študirala in se ne morem strinjati z izjvami nekaterih. Mi smo vedno imeli 3. izpitni rok skupaj z rednimi, pomešani v predavalnici z istimi izpitnimi polami. Če je bil kdo na slabšem smo sigurno mi, ker smo isto snov manj predelali kot redni izpit je bil pa isti.

Rečeno je bilo, da bodo postopoma ukinjali izredni študij in da bo država morala vlagati več v te programe. Kar verjetno pomeni, da bodo za študente brezplačni ali vsaj cenejši. Ampak kure spet najdejo dlako v jajco in vijejo roke.

Zima tvoj sorodnik te je po domače povedano “nategnil”:-(
Ne bo držala tvoja izjava o dveh izpitih pa končani V. stopnji! Danes so vsi poklicni programi 3+2 in matura tako da….

Kar pišejo, je čisto res – preverjeno na naši šoli – nas je skoraj kap – kandidat je prišel opravit le 2 izpita in imel 4-letno šolo. Ampak to je bilo že pred več kot 10 leti in še to le eno leto, od tedaj nismo več slišali za to možnost. oz ni bilo nobenega kandidata več.

10 let ni od tega, mora biti manj. Je pa res že nekaj let. Ne vem natančno, koliko. Srednjo je končal že mnogo let prej 8us,erjeno izobraževanje) in se skušal vpisati na poslovni faks, pa so mu “odredili” 2 izpita, da bo imel končano 4-letno srednjo. Potem pa je končal še faks. Tako da je tole čisto res!

Pa še za nekaj podobnih cvetk sem slišala, tako da sem res zgubila zaupanje v današnji kvaliteten izredni študij. Nekako tako mi deluje: samo da plačaš, pa narediš. Že poskrbijo, da je na papirjih vse ok.

Jaz sem študirala od drugega letnika naprej izredno, ker mi je to zaradi rednega študentskega dela bolj odgovarjalo (kar je bilo super tudi zaradi delovnih izkušenj in finančne neodvisnosti). Edini privelgij je bil še dodaten januarski in marčevski rok, drugače pa nič. Ista literatura, isti obseg snovi, isti izpitni roki, na izpitu ni nihče vprašal redni/izredni in si bil povsem izenačen z rednimi študenti, vključno z vsemi drugimi študijskimi obveznostmi.
Ne vem zakaj tak halo okoli izrednega študija. Pač vsak vpiše tisto kar mu odgovarja. Glede kvalitete raznih privat fakultet in tega se pa tudi nič ne obremenjujem, ker konkurenca v praksi tako naredi svoje. Zaradi mene ima nekdo lahko “ž” privat fakuletto, pa če je bolj sposoben kot jaz, hvala bogu. Enako velja kontra – bom pač jaz povozila koga s svojim znanjem in izkušnjami. Diploma ti pač prinese nek poklic in stopnjo izobrazbe, ampak kališ se pa tako v praksi (na mojem področju je npr. tako, da so nekateri zelo spoštovani teoretiki, pa slabi praktiki) in tam se šele pokaže tvoja “cena”, znanje in kvaliteta dela. Veze, pozananstva in “prehitevanja po levi” so pa tako vedno obstajala in moraš pač tudi to vzet v zakup.

Ob “šnez kurzih” se počuti ogrožen samo tisti, ki ne zaupa v svoje znanje in svoje sposobnosti.

LP

Načeloma nimam nič proti izrednemu študiju, ampak glede na to, zakaj se ta izredni študij vse zlorablja, sem za ukinitev le tega. Še bolj pa za ukinitev študentskega dela me študijskim letom. Imam poln kufer nekih študentk in študentov v trgovinah, ki se jim sanja ne, kaj pomeni ventil ali pa priključek 2 cola.

Ha ha ha. Štos stoletja. Pa ja ne mislite, da bodo univerze dovolile, da ne bi bilo izrednih študentov?! A sploh veste, koliko denarja dobijo na ta račun. Izredne študente dobesedno odirajo. Kar poglejte si, koliko stane izredni študij.

Sama sem za to, da bi morali tisti, ki se vpišejo kot redni študenti, prej vsaj leto ali dve delati kot kakšni nižji pomočniki v branži, katero mislijo študirat.

Sem videla vse preveč levakov s 7. ali višjo stopnjo izobrazbe, ki po dokončanem faksu pojma nimajo, učijo jih pa tisti, ki imajo srednjo šolo (potem ko se zaposlijo). Uf, seveda, sem pozabila, imajo delovne izkušnje, seveda – delo v MC Donaldsu, filanje polic v Šparu, kelnarjenje in podobno.

Marsikdo ni imel šans, da bi redno študiral in vedno več je takšnih.
Kriza ženske, res kriza!!

Glavo dam, da se ni vpisal na faks ampak na višjo strokovno šolo – raven 6/1. In ta možnost je bila omogočena samo dve leti.

Tudi jaz studiram izredno. Snov celega leta predelamo v 5 predavanjih po 4, 5 ur. Vse seminarske je potrebno oddati kot pri rednem studiju, ni “gledanja cez prste”, se tezje je vse skupaj zaradi casovne stiske. Pa mi povejte, kako bi vam zneslo delati 8-16, potem malo zamuditi na predavanja, ki so ob 16h, biti na faksu do 20h, potem pa se doma predelati snov ali delati seminarsko in zjutraj spet v sluzbo? In solnina ni poceni, vsak letnik stane 2500€. Ne morem pa redno studirati, ker imam redno sluzbo. In ko diplomiram, bom kaj manj vredna od tistega, ki je redno studiral?
O otrocih bogatih starsev, ki pridno placujejo solnino, studenti ga pa celo studijsko leto zurajo, pa ne bom izgubljala besed.

Ja, to je bilo možno nekaj časa, od 2004 pa ne več. Res ni fer, po drugi strani pa je tisti, ki je šel direkt iz 3 letne na faks, moral znat vse, kar so se učili tisti, ki so hodili redno. In zanj je bilo še težje, ker je dopoldan hodil v službo (če jo je imel), popoldan visel na predavanjih, ponoči pa se je učil. In naučiti se je moral na hitro vse, kar so se učili redni študentje.

Jaz sem za ukinitev. Družboslovcev je preveč in nobene potrebe ni, da je potem množica ljudi na zavodu za zaposlovanje. Država naj preveri koliko določeni kadrov potrebuje gospodarstvo in javni sektot, toliko naj bo vpisnih mest na določenih fakultetah in to je to. Drugi pa naj gredo na drug faks, kjer je še prosto ali v službo.

ja seveda, potem naj vsi delajo za 500 eu. Ker nismo mogli na faks. Vsakemu človeku mora biti dostopen študij. In to kakršen koli, ki ga zanima.

New Report

Close