Kozmus išče pravico
http://24ur.com/novice/slovenija/kozmus-isce-pravico.html
se strinjate z njim, bi dali športnikom doživljensko rento????
Vsak si izbre svojo pot. Eni študirajo, eni pa kladivo mećejo. Vsak sam odloči kako in od česa bi živel, zato se mi zdijo njegove zahteve “zblojene”.
Dobitniki olimpiskih kolajn itak nekako zaslužijo, bolj boleče je za TISTE, KI trenirajo pa ni uspeha.Kot pri študiju – neketeri pač ne končajo, nekateri dobijo sanjske službe, drugi pa ne.
TAKO JE PAČ ŽIVLJENJE. To da nas je zastopal na OI naj bo mu čast.
Jest sm za to, da se da Kozmusu pokojnino, ampak po 40-letnem plačevanju v pokojninsko blagajno.
Kozmus je lani gotovo zaslužil več kot marsikater delavec vse življenje, in ki tudi gara v službi.
Ker od Kozmosovih uspehov jest nimam prav nič, ne vidim prav nobenega razloga, da bi mu za njegove uspehe moral kaj plačevati al pa da mu plačije država. Še najmanj pa dosmrtno rento zdravemu in močnemu fantu pri tridesetih. Kuglo meče zase, in tudi nagrade, štarnine, sponzorski denar…. pobere zase.
Nimam pa nič proti, če ga najeme nek zasebni delodajalec, pa naj mu Kozmus za dobro plačo meče tist kos železa po vrtu.
Slovenija in Slovenci od njegovih uspehov nimamo prav nič, samo izgubo.
Upam da bo uresničil svojo grožnjo in prenehal s športom in se prijel kakega resnega dela, s katerim bo v državno blagajno plačeval, ne samo od nas vlekel.
Od teh umetnikov nimamo prav dosti, še vedno pa več kot od športnikov. od Makaroviče je vsaj kakšna knjiga ostala, ki jo otroci prebirajo. Se pa tud za njih NE strinjam, da dobivajo kakšne državne pomoči, saj sami dobro zaslužijo bodisi s prodajo knjig ali z igranjem po veselicah, ali pridajo likovnih del.
Ne vem zakaj bi država denarno podpirala bogate. Takšne ki zaslužijo nekaj 100 000€ letno.
Brezposelni so druga kategorija in niso primerljivi s temi športniki. brezposelni tud ne dobivajo in ne zahtevajo rente do konca življenja.
No, pustimo ob strani, da se meni osebno zdi bizarno imenovati ŠPORT lučanje kosa železa privezanega na ketni v daljino. In ob tem celo postavljati rekorde in dobivati olimpijske medalje. To je moje osebno mnenje.
Kar se pa tiče rente… VSAKEMU pripada… po določeni dobi. Kaj je pa slabše Francelj, ki vihti kos železa pričvrščenega na leseno palico (beri: kramp) vsak dan osem ur? Francelj bo guznil ali pa životaril s 300 EUR penzije, atlet pa spal na lovorikah svojega lučaja “kosa železa na ketni”.
Bizarno…
vrednost Kozmusovega uspeha spoznaš, ko ga opazuješ za slovenskim okulom, od zunaj slovenske zaplankanosti.
ok.
pa še nekaj mimo Primoža
država lahko “obira” samo bogate, ker revnih ne more.
prilično dosti brezposelnih poznam, delajo “vse živo”, da obdržijo svoj status svojo rento, tudi do konca življenja.
Pa poglejmo zadevo iz vidika zunaj slovenske zaplankanosti.
Vrednost primoževega uspeha je takšna, kot je vrednost uspeha od tistega, ki je zmagal v metu diska.
Kolk je tist z metom diska naredil promocije za svojo državo lahko sodiš po tem, da pravgotovo 99,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slovencev ne ve kdo je to in iz kje prihaja.
Sem prepričan da tričetrt slovencev, ne zna naštet niti četrtino vseh olimpijskih disciplin, kaj šele zmagovalcev, da ne govorim o drugih in tretjih…, in pa o naših junakih z dna lestvice. za katere ne veš, al delajo sloveniji promocijo ali blamažo.
Pa tudi če bi vedli, kaj ima Estonija ali estonec od tega, če ti veš da je en njihov zmagal na olimpiadi v eni disciploni od tristotih?
Boš zato zdej začel kupovat estonske izdelke? Kako jih boš našel, Khmm, na slovenskih itak piše made in EU ? Boš šel zato v Estonijo na počitnice?
Kar konkretno povej, kaj ima Estonija od tebe zaradi zmagovalca v metu diska?
Od mene nima Estonija prav nič. Če ne bi zmagal ta, bi pa kdo drug, da pa je zmagal ta pa ni odvisno samo od njega, temveč tud od tadrugega, ki mu je pri metu mace spodrsnilo. Pa mu naslednji dan nebi.
Kakorkoli, Kozmus po dosežkih kakemu Cerarju ne seže niti do kolen. Pa je Miro Cerar lahko doštudiral in v službi delal do zaslužene penzije.
Ja, država obira bogate, bogati pa revne. Zato pa so revni. Tisti malo manj revni, ki niso čist na dnu in delajo redno za male pare, pa v proračun še največ vplačajo.
to je pač tvoje mnenje, eno od takšnih, ki nočejo nič videti, oz. samo tisto kar hočejo, da vedo.
kakršno koli je, tvoje je in jaz ga sprejemam. povsem nevmesne pa so kolenske primerjave vrhunskih športnikov danes ali pa pred 40 leti, vkljućno z okolji in časom v katerem so delovali.
sicer pa, ko mi nastavljaš svoje primerjave, sem že davno ugotovil, več kot veš in širše kot razmišljaš, lažje in ugodneje ti je.
In poleg plače za delo, ki ga ne opravlja mu država plača treninge, stroške za potovanja, on pa potegne še denar od štartnin, premij za zmage in dobre uvrstitve in še od sponzorjev. še avto ma sponzorski.[/quote]
Od vsega tega plača dohodnino, torej ima država profit.[/quote]
Če dohodnine športnik slučajno ne plača v montecarlu ali Dubaju.
Če ti daš meni 1000€ pa jih od tega potem 300€ nazaj vzameš, a imaš izgubo ali profit?
Od vsega tega plača dohodnino, torej ima država profit.[/quote]
Če dohodnine športnik slučajno ne plača v montecarlu ali Dubaju.
Če ti daš meni 1000€ pa jih od tega potem 300€ nazaj vzameš, a imaš izgubo ali profit?[/quote]
Predvidevam, da se Kozmus bori za tisti del športnikov, ki nima te sreče, da se bori v profitnih panogah. Država trenutno pač pomaga nekaterim z zaposlitvijo v notranjem ali obrambnem ministrstvu, kar je pohvale vredno, isto delajo tudi drugod po Evropi. Ne moreš pa zaposliti vseh. Predlog je bil , da bi se šlo v smeri reševanja zaposlenih v kulturi. Mogoče vsaj plačevanje pokojninske dobe za časa aktivnega športnega udejstvovanja.
V športu obstajajo nagrade za najboljše in teh je malo. Davek plačaš tako pri prireditelju kot doma. Plača torej davek enako koti pri svoji plači ali pa naši delavci , ki se vozijo delat v tujino prijavljeni pa so pri nas.
Če pa gre športnik živet, za davkarijo, v tujino pa ne bi bil deležen ugodnosti. Vse se da rešiti le če obstaja volja. Ne vem pa zakaj se sedaj toliko razburjajo glede tega. To ni nova ideja, za njo se bori že Čop pa še marsikdo.
hja, nič nimam proti, da se jim pomaga, nasprotno za svoje delo in trud, ki ga vložijo v šport ki prinese rezultate, morajo biti nagrajeni, ampak doživljenska renta, hmmm………mislim da je pa vseeno malo prevč.
pa si poglejmo športnika, ki se mu kariera konča pri 30 letih, kaj naj mu potem država doživljensko plačuje rento????……….nadaljnih 50 in več let!Čeprav športniki takšnega kova nimajo bogve koliko težav v nadaljevanju svoje kariere takšne ali drugačne!(pa verjetno z 500€ ne bi bili zadovoljni)
sama se nagibam bolj k temu, da se vrhunski dosežki malo bolje ovrednotijo in se športiku zraven nagrade, ki je razpisana na različnih tekmovanjih, da nagrada še na ravni države, ki naj bo resnično spodbudna in zadostna.
je pa zanimivo, da nihče ne zahteva naj se spodbuja šport z finančnimi vložki tudi za perspektivne mlade športnike, ki nimajo te sreče, da bi jim starši financirali boljše pogoje treninga in zato zaspijo ali pa prekinejo s svojo kariero, še preden kaj dosežejo, pa bi lahko in imeli bi lahko še več dobrih, ki bi naše ime nosili širom sveta!
ne mislim, da se je napačno lotil zadeve in doživljenska renta res ne pride v poštev, mene bolj skrbi za dobre športnike, ki nikoli ne pridejo na vrh in si res kljub vsemu trudu ne morejo ustvariti renomeja in služiti z reklamami, tem bi bilo res potrebno pomagati po končani karieri!
Ko obogatijo, pa pozabijo, da so jim na poti pomagali sodržavljani. Raje denar “preselijo” na francosko obalo. SEm za to, da se jih nagradi, doživljenjskih rent pa ne podpiram. Nikoli jim ne bi bilo dovolj. Nikjer ne piše, da so olimpijski dobitniki medalj res trdo garali. Mnogi imajo v takoih trenutkih tudi veliko sreče, vse se jim nekako poklopi, drugim pa zmanjka tisočinka, cm, a so vseeno veliki športniki.
Sta mi pa všeč Franci Petek in Andraž Vehovar. Oba kljub uspešni karieri doktorirala, kar kaže, da sta se zavedala tudi tega, da bosta morala po športni karieri služiti kruh drugje. Neredko imajo športniki že pri 30-ih stanovanje, navadni državljani ga nimajo.